lisster Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Witam, Obcierał mi przedni hamulec Magura MT2, zauważyłem, że przyczyną są klocki, które nie pracują równo. Zdjąłem koło, wyciągnąłem klocki i śrubokrętem rozepchałem maksymalnie tłoczki. Po ponownym założeniu klocków i koła, pompowałem klamką, aby klocki doszły do tarczy i pracowały już równomiernie. Wtedy na podłodze zauważyłem kroplę oleju, wyciekł on gdzieś z wnętrza zacisku przy tłoczkach, ale pewności nie mam. Klamka hamulca jest teraz bardziej miękka i ugina się mocniej od tej nie ruszanej, na szczęście nie dotyka rączki i hamuje. Po wytarciu wszystkiego dalszego wycieku nie zauważyłem, hamulec działa, ale rączka ugina się mocnej. Pytanie czy ta sytuacja jest normalna, czy coś się uszkodziło skoro spora kropla oleju wyciekła? Jadę w sobotę na maraton MTB i zastanawiam się czy nie stracę teraz hamulca w trakcie wyścigu. Drugie pytanie. Chcę wymienić klocki, na oryginalnych mam napis Magura Type 7.3 W internecie nigdzie nie znalazłem takiego modelu, jakie okładziny kupić do hamulców Magura MT2? Pozdr. Edytowane 8 Października 2015 przez lisster Cytuj
tobo Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 Hamulec najprawdopodobniej się zapowietrzył. Wyciek płynu może być spowodowany nierównomiernym cofnięciem się tłoczka który przy takim cofaniu może nie wsunąć się na miejsce tak jak wyszedł. http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-rowerowe-ebc-magura-mt-2-4-6-8-dh-i5717227467.html Cytuj
lisster Napisano 9 Października 2015 Autor Napisano 9 Października 2015 Nierównomiernym czyli krzywym? Czy jeśli tak się stało jak mówisz, to coś mogło się uszkodzić, czy po prostu wystarczy odpowietrzyć hamulec i dolać płynu, aby klamka nie pracowała tak miękko? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi