Skocz do zawartości

[suport Press Fit BB92] demontaż

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Czy zna ktoś jakiś sposób na skuteczny demontaż tutułowego ustrojstwa? Jedyne narzędzie jakie znalazłem w internetach (Park Tool BBT-90) kosztuje w najlepszym wypadku 180zł a dość wygórowana cena jak na klucz, który będzie używany "raz na ruski rok". Dlatego też wykonałem "replikę" z odpowiednio naciętej rurki PCV :D Spełnia ona swoje zadanie ale mam wrażenie że musiałbym użyć młota kowalskiego żeby suport w końcu wyszedł. Próbowałem wybić najpierw łożysko po nie-napędowej stronie, tak jak jest to pokazane tutaj:

Niestety mimo użycia znacznie większej siły niż gość na tym filmie, suport ani drgnie  :(

Z góry dzięki za pomoc!

Napisano

Ja wybijam normalnym kawałkiem żelaznego pręta podpierając naprzemiennie góra-dół, lewo-prawo.

Mam wkład suportu sh*tmano (plastikowe, gówniane miski), więc nie muszę ani używać zbyt dużej siły ani zbytnio się z nim cackać. 

Napisano

Ja podobnie wybijałem ostatnio miski sterów, ale używałem do tego dwóch młotków - trzonek jednego opierałem o krawędź miski i młotkiem o młotek wybijałem stery. Ładnie wyszły i nic się nie uszkodziło. Niestety trzonek jest za gruby, żeby taką operację przeprowadzić w suporcie (no i dodatkowo zależało mi na wyjęciu sterów bez żadnego uszczerbku i dlatego trzonek a nie pręt). Natomiast rurką PCV to może być droga przez mękę. 

Napisano

No właśnie wkład jest plastikowy więc bałem się go żelastwem traktować, dlatego pomyślałem o PCV. Może spróbuję drewniany kołek zastosować (osikowy najlepiej ;) )

Napisano

PCVka nie wytrzymała traktowania młotkiem. Zmieniłem narzędzie zbrodni na płaski wkrętak i za jego pomocą udało mi się wybić wkład. z lewej strony siedział tak mocno że wybiłem z niego samo łożysko zanim wyszedł ale na szczęscie udało się potem wszysko poskładać do kupy. Całość złożyłem za pomocą gwintu 20cm dł, 2nakrętek na klucz 19 i kilku podkładek, które wyniosły mnie niecałe 10zł ;)

• 2 miesiące temu...
Napisano

Młotek i przecinak i jazda :)

Ja używam tak finezyjnych narzędzi do press fitów na co dzień.

Uszkodzenie miski (jej kołnierza o który opiera się łożysko) nie ma znaczenia.

No właśnie wkład jest plastikowy więc bałem się go żelastwem traktować, dlatego pomyślałem o PCV. Może spróbuję drewniany kołek zastosować (osikowy najlepiej ;) )

Ja osadzam łożysko palcami, dopycham je tak głęboko jak się da a następnie wklepuję je powolutku do miski.

Miskę osadzam w ramie oklepując miskę na obwodzie gumowym młotkiem, wchodzi bez problemu. Jeszcze łatwiej jest osadzić samą miskę w ramie a następnie wcisnąć łożysko.

Napisano

Miskę osadzam w ramie oklepując miskę na obwodzie gumowym młotkiem, wchodzi bez problemu.

Ja odwiecznie miałem problemy z idealnym nabijaniem czy to PF czy misek sterów. W tym roku jak rozwaliłem nowiutki wkład XTR wściekłem się i poszedłem do znajomego warsztatu gdzie mili panowie za flachę wytoczyli mi tuleje montażowe :) Przy demontażu z reguły liczy się wielkość użytej czujki kinetycznej ale przy montażu pomaga precyzja.

meta_02.JPG

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Do wybijania sterów i innych misek używam starej sztycy 27.0. Sprawdza sie kapitulnie, szczególnie jak się oklei końcówkę kontaktujacą się z łożyskiem/miską grubą taśmą lub podłoży kawałek listewki.

Do wbijania mam podobna do takiej praskę-samoróbkę.

$_57.JPG

Nie wiem czy 20 ziko mnie to kosztowało :)

Są bardziej wykrecone opcje, wystarczy wpisać w góógla DIY Headset Press Tool w ramach inspiracji.

Szacunek...

I.

Napisano

Ja odwiecznie miałem problemy z idealnym nabijaniem czy to PF czy misek sterów. W tym roku jak rozwaliłem nowiutki wkład XTR wściekłem się i poszedłem do znajomego warsztatu gdzie mili panowie za flachę wytoczyli mi tuleje montażowe :) Przy demontażu z reguły liczy się wielkość użytej czujki kinetycznej ale przy montażu pomaga precyzja.

meta_02.JPG

To masz wyjątkowe szczęście do niszczenia :) Mnie się nigdy nie udało uszkodzić press fita przy montażu; wciskam miski lekko w ramę, popycham palcami ile się da, reszta gumowym młotkiem. Jeszcze prościej jest jeśli tylko wymieniam łożyska. 

Wybicie jest ciut bardziej problematyczne, ale nawet jeśli plastik zostanie uszkodzony w miejscu podparcia łożyska od wewnątrz to i tak nie ma to znaczenia, chyba że urwę cały pierścień, tego jednak nie udało mi się jeszcze zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...