angelhod Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 witam, wczoraj przyrzedł do mnie nowiótki rower z hamulcami Formula C1, tylne koło było już zamontowane a ja musiałem dorzucić przednie + siodełko i kierownicę. Gdy rower był na stojaku żadnych tarć nie było słychać lecz gdy poszedł na pierwszą jazdę testową to zacząłem słyszeć że przednie koło obciera w którymś położeniu koła o wewnętrzny klocek i w tylnym podobnie jest. Co może byc przyczyną i przede wszystkim jak to można wyregulować? z góry dziękuję za pomoc Cytuj
modrzew Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Poluzować śruby mocujące zaciski, ustawić zaciski względem tarcz, dokręcić śruby. Edytowane 8 Października 2015 przez modrzew Cytuj
angelhod Napisano 8 Października 2015 Autor Napisano 8 Października 2015 (edytowane) powinienem to napisać w pierwszym poście ale od tego zacząłem..... i nie pomogło Edytowane 8 Października 2015 przez angelhod Cytuj
tobo Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 Cofnąć klocki/wepchnąć tłoczki do położenia wyjściowego. Przyczyną ocierania w czasie jazdy i braku ocierania na postoju jest wiotkość któregoś z elementów - widelca, ramy, piast. Dodatkowo jeśli pamiętam to Formule mają mały prześwit między klockami a tarczą i ich ustawienie nie należy do bezproblemowych. Cytuj
boarder Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 tak jak pisze tobo... z moich doświadczeń z tymi hamulcami w 29'erze: tył całkiem przyzwoicie, natomiast przód pomimo osi 15 jest lekko wiotki i w trakcie jazdy (przy wchodzeniu w skręty) potrafi zadźwięczeć jak organy hammonda... zacisk ustawiany trylion razy - żeby nie było... chyba już się do tego przyzwyczaiłem... natomiast prześwit jak prześwit... przy sztywnych osiach nie ma jakiegoś mega problemu z ustawianiem zacisków... Cytuj
radziuGD Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 Ja tez się poddałem z dzwonieniem c1 na przedzie Cytuj
angelhod Napisano 8 Października 2015 Autor Napisano 8 Października 2015 tylko mi nie chodzi o dzwonienie lecz obcieranie(z dzwonieniem walczylem z hamulcami shimano m395 i wygralem info z innym watku ) Cytuj
angelhod Napisano 9 Października 2015 Autor Napisano 9 Października 2015 dziś już pierwszą trase zrobiłem i wychodzi na to że tylny hamulec prawie nie dziala.... pewnie dlatego obciera.... wczoraj wyciągnałem klocki i tłoczki były praktycznie w stanie 0 ale wydaje mi się że jak był rower na stojaku to hamulec hamował.... ehhh nie znam się za bardzo na tym, może jakieś odpowietrzenie czy cos? Cytuj
radziuGD Napisano 9 Października 2015 Napisano 9 Października 2015 Może byc, że faktycznie mają mało płynu, klamka dochodzi do gripa? Moje po przelaniu ocierają i ciutke mniej jakby, ale tak czy inaczej tra, co prawda tarcza nie jest idealnie prosta już. Cytuj
angelhod Napisano 9 Października 2015 Autor Napisano 9 Października 2015 dochodzi prawie do gripa ale wraca tez na swoje miejsce.......... Cytuj
angelhod Napisano 10 Października 2015 Autor Napisano 10 Października 2015 dobra wyszło że zapowietrzone były i Bike Serwis w Wawie sprawnie się z tym uporał.... co do obcierania to niestety tak z formula jest podobno że tam na nowych klockach są tak małe odległości że podobno najmniejsza nierówność tarczy potrafi obcierać a podobno żadko która tarcza jest w 100% prosta..... ale to jeszcze muszę dojeździć... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi