Skocz do zawartości

[rama] Turystyczna 28"

Szklankakoli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Prosiłbym o pomoc w takiej sprawie :)

Zostałem zmuszony do zakupu nowej ramy z widelcem i oto czego szukam :

- Rama, z widelcem, do zastosowań turystycznych (kilkunastodniowe wycieczki, sakwy przód/tył itd.)

- Bardzo mile widziana stal

- Pod koła 28"

- Pod hamulce V-brake (najlepiej z możliwością późniejszej ... bardzo późniejszej przesiadki na tarcze)

- Z możliwością mocowania stopki

Rozglądałem się, rozglądałem i już niemal byłem zdecydowany na Surly LHT, dopóki nie dowiedziałem się, że producent (i sami użytkownicy) nie zalecają montowania stopki, gdyż grozi to deformacją cienkościennych rurek (brak płytki montażowej przy supporcie, co mnie niemal zrzuciło z fotela, gdy się o tym dowiedziałem). Może śmieszne, ale bez "nózki" czuję się jak bez ręki i jest to warunek niemal konieczny ;) Wśród innych producentów w oko wpadło mi kilka modeli, ale każdy obecnie produkowany jest pod hamulce tarczowe: Salsa Marrakesh, Kona Sutra, Trek 520. Może i bym wszedł w tarcze np mechaniczne BB7, ale to dodatkowy koszt wymiany całych kół no i samych zacisków z tarczami, a na to w tej chwili nie mogę sobie pozwolić. Chyba że V-brake to już coś tak archaicznego, że wielcy tego świata całkowicie wyparli je ze swoich świadomości i nie ma wyjścia, trzeba kupić. Jest jeszcze Intek T6, nie wiem tylko czy wart zastanowienia.

Ewentualnie zostały jeszcze ramy aluminiowe typu Radon TCS, albo Accent Nordkapp i do tego sztywny widelec np widelec RST RF-M7, ale wolałbym coś stalowego.

Czy macie jakieś sugestie/propozycje ? Byłbym zobowiązany za pomoc przy wyborze :)

Napisano

Nie chcę Ci wchodzić z butami do portfela, ale jeżeli rozważasz zakup dobrej stalowej ramy, to koszt dwóch BB7 i zmiany piast jest "pomijalny" :) A zyskasz nową jakość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...