Skocz do zawartości

[Przerzutki] Sram GX

Alsew

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu nowego 29er i mam dylemat między napędem Shimano a Sram. W obecnym rowerze mam manetki Sram Attack Tigger 3x8 i są one suuuper! Mam na oku rower z napędem 2x10 który jest na Sram GX (manetki GX Trigger). Ciężko znaleźć jakieś opinie o tych przerzutkach i manetkach na forum więc proszę o Wasze opinie. Jest może ktoś kto takich używa i może pochwalić się swoimi wrażeniami z użytkowania tego sprzętu???

Założyłem łańcuch X-1 i pobawiłem się godzinkę w dokładniejszą regulacje swojego napędu, więc na razie wrażenia są "na sucho" ze stojaka.

Nowe gripshifty GX już mi się zaczynają podobać. Mam wrażenie, że pracują na poziomie porównywalnym z wyższymi X0.

Do starych Attack nie ma w ogóle porównania. Jest szybciej, precyzyjniej i dużo lżej. Inna bajka!

Przerzutka GX Type 3 2x11 (ta bez X-Horizon) też bardzo fajnie pracuje. Sprężyna pantografu jest bardzo miękka natomiast ta wózka z sprzęgłem to istny szatan (trzeba uważać na paluchy) :)

Całość pięknie podąża za kasetą... XT M8000 (11-40). Bałem się trochę wielgachnych kółek wózka (narrow-wide) ale wszytko chodzi jak po maśle.

PS.

Moja obecna korba to Deore FC-M615 z koronkami 9s (BBB/SLX). Jedyny objaw teoretycznej niekompatybilności to głośniejsza praca. Objawów zaciągania łańcucha jak na razie brak.

PS2.

Testy pod pełnym obciążeniem w przyszłym tygodniu.

Uzywam x1, gx to ma byc praktycznie to samo z minimalna roznica w wadze. X1 dziala fenomenalnie!

Ja mam cały zestaw gx 1x11 i działa to wszystko świetnie. Zmiana biegów błyskawiczna, żadnych zgrzytów
Brzmi to wszystko bardzo zachęcająco... Jest pokusa! Mam na oku dwa rowery http://www.kross.pl/pl/2016/mtb-xc-29/level-b7 albo http://www.kross.pl/pl/2016/mtb-xc-29/level-b8 Ogólnie różnią się tylko napędem i hamulcami, więc chyba nie będzie przestępstwem jak zapytam w tym dziale tematycznym... Czy Waszym zdaniem warto dokładać do B8???  Może ma ktoś z Was jakieś porównanie? 

Testy pod pełnym obciążeniem w przyszłym tygodniu.
I jak tam?

I jak tam?

W niedzielę odpaliłem Metę. Pierwsze kilometry coś tam rzęziło ale potem ustało ;]

Lańcuch 11s chyba musiał się dotrzeć z koronką 9s, którą mam na korbie. Po tym ułożeniu napęd chodził bardzo cicho!

Nadal podtrzymuje, że gripshifty pracują jak dla mnie tak samo jak X0! - lekko, szybko i precyzyjnie.

Nowa przerzutka poezja. Sprzęgło T3 ładnie trzyma łańcuch w ryzach na odcinkach zjazdowych.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony jak to działa. Pełna kulturka, nawet z kasetą XT.

• 1 miesiąc temu...

Jak wrażenia po dłuższym użytkowaniu?
Zamierzam zmieniać osprzęt i jestem na etapie wyboru manetek, zastanawiam się właśnie nad x7/x9 albo GX
Porównują ceno to GX wychodzą po środku, a różnica między nimi a X9 jest ponad 50zł 
Wg SRAM, zestaw GX 10s jest poniżej X9

Dlatego prosił bym Was, o opinie po dłuższym już użytkowaniu.

>>Hierarchia Grup Osprzętu Sram<<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...