Alsew Napisano 6 Października 2015 Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Przymierzam się do zakupu nowego 29er i mam dylemat między napędem Shimano a Sram. W obecnym rowerze mam manetki Sram Attack Tigger 3x8 i są one suuuper! Mam na oku rower z napędem 2x10 który jest na Sram GX (manetki GX Trigger). Ciężko znaleźć jakieś opinie o tych przerzutkach i manetkach na forum więc proszę o Wasze opinie. Jest może ktoś kto takich używa i może pochwalić się swoimi wrażeniami z użytkowania tego sprzętu??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Października 2015 Udostępnij Napisano 6 Października 2015 To nowy produkt w kolekcji Srama i malo popularny, wiec opinie moga byc trudno dostepne. Mtbr.com, najwieksze forum mtb w Stanach, poszukaj watku w dziale osprzetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2015 To nowy produkt w kolekcji Srama i malo popularny, wiec opinie moga byc trudno dostepne. Mtbr.com, najwieksze forum mtb w Stanach, poszukaj watku w dziale osprzetu. A jak ma się on w hierarchii przerzutek firmy Sram? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 6 Października 2015 Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Gdzieś przeczytałem, że ma zastąpić X7 i X9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Października 2015 Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Mozna poczytac na stronie Srama co gdzie i jak sie miesci w hierarchii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 6 Października 2015 Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Ja mam GX 2x11 ale jeszcze roweru na nich nie odpaliłem. Mam nadzieję, że za tydzień to nastąpi to coś więcej napiszę. Porównanie do Attack mam bo miałem 3x9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Ja mam GX 2x11 ale jeszcze roweru na nich nie odpaliłem. Mam nadzieję, że za tydzień to nastąpi to coś więcej napiszę. Porównanie do Attack mam bo miałem 3x9. Czekam z niecierpliwością... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 6 Października 2015 Udostępnij Napisano 6 Października 2015 @@Alsew, wagi i wrażenia na sucho masz tu. http://independent.waw.pl/mtb-xc-enduro/48-re-ewolucja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Założyłem łańcuch X-1 i pobawiłem się godzinkę w dokładniejszą regulacje swojego napędu, więc na razie wrażenia są "na sucho" ze stojaka. Nowe gripshifty GX już mi się zaczynają podobać. Mam wrażenie, że pracują na poziomie porównywalnym z wyższymi X0. Do starych Attack nie ma w ogóle porównania. Jest szybciej, precyzyjniej i dużo lżej. Inna bajka! Przerzutka GX Type 3 2x11 (ta bez X-Horizon) też bardzo fajnie pracuje. Sprężyna pantografu jest bardzo miękka natomiast ta wózka z sprzęgłem to istny szatan (trzeba uważać na paluchy) Całość pięknie podąża za kasetą... XT M8000 (11-40). Bałem się trochę wielgachnych kółek wózka (narrow-wide) ale wszytko chodzi jak po maśle. PS. Moja obecna korba to Deore FC-M615 z koronkami 9s (BBB/SLX). Jedyny objaw teoretycznej niekompatybilności to głośniejsza praca. Objawów zaciągania łańcucha jak na razie brak. PS2. Testy pod pełnym obciążeniem w przyszłym tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 9 Października 2015 Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Uzywam x1, gx to ma byc praktycznie to samo z minimalna roznica w wadze. X1 dziala fenomenalnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nex7 Napisano 9 Października 2015 Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Ja mam cały zestaw gx 1x11 i działa to wszystko świetnie. Zmiana biegów błyskawiczna, żadnych zgrzytów ( chociaż bardzo rzadko zdarza mi się zmieniać biegi pod obciążeniem ). Czarne ząbki dość szybko robią się srebrne ale to chyba rzecz normalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Uzywam x1, gx to ma byc praktycznie to samo z minimalna roznica w wadze. X1 dziala fenomenalnie! Ja mam cały zestaw gx 1x11 i działa to wszystko świetnie. Zmiana biegów błyskawiczna, żadnych zgrzytów Brzmi to wszystko bardzo zachęcająco... Jest pokusa! Mam na oku dwa rowery http://www.kross.pl/pl/2016/mtb-xc-29/level-b7 albo http://www.kross.pl/pl/2016/mtb-xc-29/level-b8 Ogólnie różnią się tylko napędem i hamulcami, więc chyba nie będzie przestępstwem jak zapytam w tym dziale tematycznym... Czy Waszym zdaniem warto dokładać do B8??? Może ma ktoś z Was jakieś porównanie? Testy pod pełnym obciążeniem w przyszłym tygodniu. I jak tam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 13 Października 2015 Udostępnij Napisano 13 Października 2015 I jak tam? W niedzielę odpaliłem Metę. Pierwsze kilometry coś tam rzęziło ale potem ustało ;] Lańcuch 11s chyba musiał się dotrzeć z koronką 9s, którą mam na korbie. Po tym ułożeniu napęd chodził bardzo cicho! Nadal podtrzymuje, że gripshifty pracują jak dla mnie tak samo jak X0! - lekko, szybko i precyzyjnie. Nowa przerzutka poezja. Sprzęgło T3 ładnie trzyma łańcuch w ryzach na odcinkach zjazdowych. Ogólnie jestem bardzo zadowolony jak to działa. Pełna kulturka, nawet z kasetą XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loolas Napisano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Jak wrażenia po dłuższym użytkowaniu?Zamierzam zmieniać osprzęt i jestem na etapie wyboru manetek, zastanawiam się właśnie nad x7/x9 albo GXPorównują ceno to GX wychodzą po środku, a różnica między nimi a X9 jest ponad 50zł Wg SRAM, zestaw GX 10s jest poniżej X9Dlatego prosił bym Was, o opinie po dłuższym już użytkowaniu.>>Hierarchia Grup Osprzętu Sram<< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 http://www.singletracks.com/blog/mtb-gear/sram-gx-1x11-drivetrain-long-term-reviewed/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooyek Napisano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Test również na Pinkbike (tyle że 1x11 - 2x10 jest raczej mało popularną odmianą): http://www.pinkbike.com/news/sram-gx-drivetrain-review-2015.html I jeszcze Bikerumor: http://www.bikerumor.com/2015/12/04/review-sram-gx-1-is-the-1x-drivetrain-youve-been-waiting-for-w-actual-weights/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Ah. Pardon. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooyek Napisano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Jeden post wyżej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.