tomeeek07 Napisano 6 Października 2015 Napisano 6 Października 2015 Witajcie, po wymianie łańcucha na nowy pojawiło się u mnie w rowerze pojedyncze pukanie. Nowy łańcuch to Shimano CN-HG53 9 rzędowy do napędu Shimano Sora, wcześniej miałem KMC. ale był to stary łańcuch już troszkę pordzewiały, dlatego go wymieniłem. Kaseta jest w porządku, więc myślę, że nie ma potrzeby wymieniać. Pukanie pojawia się tylko podczas kręcenia korbą do przodu. Gdy kręci się do tyłu, lub gdy kręci się samo koło, to jest cicho. Również pukanie nie występuje gdy kręci się samą korbą, gdy łańcuch jest odpięty. Dodam, że łańcuch odpowiednio skróciłem, zamiast pinu dałem spinkę. Ilość ogniw się zgadza z poprzednim łańcuchem. Myślę, że problem jest w łańcuchu. Napisy są ba zewnątrz, więc nawet gdyby łańcuch był kierunkowy to raczej założony jest w odpowiednią stronę. Dodaje jeszcze zdjęcie kasety, potwierdzccie czy nie wymaga wymiany. Wrzuciłem jeszcze na serwer plik z tym dźwiękiem. Nie jest on jakoś szczególnie uciążliwy ani głośny. Podczas jazdy praktycznie go nie słychać, aczkolwiek jak wspomniałem wcześniej tego nie było. http://przeklej.org/file/zWi1rk/Nagrywanie.dzwieku.2015-08-18.13-22-22.wav Niestety żeby odsłuchać trzeba go pobrać.
tobo Napisano 6 Października 2015 Napisano 6 Października 2015 Spinka nie usztywnia lancucha? Siedzi luzno jak reszta ogniw?
tomeeek07 Napisano 6 Października 2015 Autor Napisano 6 Października 2015 Spinka wydaje się być ok. Luzy są myślę odpowiednie.
tobo Napisano 6 Października 2015 Napisano 6 Października 2015 Pukanie dochodzi z napedu gdy spinka zaczyna wchodzic na tarcze korby, na koronke kasety, na koleczka przerzutki?
tomeeek07 Napisano 6 Października 2015 Autor Napisano 6 Października 2015 Przy wolnym kręceniu gdy łańcuch nie zrobi jeszcze pełnego obrotu to pukanie występuje kilka razy. Nawet gdy spinka jest prosto pomiędzy korbą a kasetą, więc wydaje mi się, że ona nie jest tutaj problemem. Dodałem do pierwszego posta plik z dźwiękiem wrzucony na serwer. Przed zmianą łańcucha czyściłem rower i odkręciłem tylne koło, czyściłem kasetę, ale bez wykręcania, nie wiem może to ma jakieś znaczenie tutaj. Przy okazji nagrywania tego dźwięku zauważyłem, że mam bardzo głośny napęd, aczkolwiek wcześniej na to nie zwracałem uwagi, bo podczas jazdy ten dźwięk jest niesłyszalny. na starym łańcuchu napęd też tak głośno chodził. ---------------------- Nie mogę już niestety edytować pierwszego postu, ale nastąpiła drobna zamiana plików z dźwiękiem. Ten link jest prawidłowy, jeśli chcesz odsłuchać melodię mojego napędu. http://przeklej.org/file/MUS61e/2015-10-06.17-55.wav (jeśli jakiś moderator mógłby ten plik wrzucić do pierwszego postu, a tamten link usunąć to byłoby fajnie) Ogólnie sam napęd jak już wspomniałem wcześniej jest dosyć głośny, ale chodzi mi konkretnie o to 'pukanie' podczas kręcenia korbą Zresztą nie wiem czy to powinno tak głośno chodzić? Mam tak od kiedy kupiłem ten rower, więc wydawało mi się to normalne( nie pukanie, tylko głośność samego napędu).
tomeeek07 Napisano 9 Października 2015 Autor Napisano 9 Października 2015 Czy takie ustawienie wózka tylnej przerzutki jest prawidłowe? Czy nie jest on za bardzo wysunięty do przodu? Łańcuch jest na największej koronce z tyłu i na dużej zębatce z przodu. Wiem, że tak się nie powinno jeździć i to tylko ustawienie do testów.
Gość Napisano 11 Października 2015 Napisano 11 Października 2015 Proponuję Ci wymienić chwilowo koło na inne, byle z tą samą ilością zębatek. Być może problem leży w piaście lub bębenku. Słuchałem tego pliku dźwiękowego i ogólnie to jest tam tyle dźwięków że nie wiadomo który jest niepożądany.
tomeeek07 Napisano 11 Października 2015 Autor Napisano 11 Października 2015 Niestety nie mam możliwości wymiany koła. czy przyczyna może być zbyt krótki łańcuch? Bo tego pukania jak wcześniej wspominałem przed wymianą łańcucha nie było. Niby ilość pinów zgodna z poprzednim, aczkolwiek ciekawi mnie ten wózek przerzutki tylnej. Mógłbyś ocenić na podstawie zdjęcia w poprzednim moim poście czy nie jest on za bardzo wysunięty do przodu? Jeśli ktoś z was posiada napęd Shimano Sora, to ile ma pinów w łańcuchu?
arecki1338 Napisano 11 Października 2015 Napisano 11 Października 2015 Mialem podobne stukanie podczas krecenia. Szukalem, sluchalem i nic. Pojawialo sie tylko kiedy siedzialem na rowerze. Krecac korba z podniesionym kolem stukania nie bylo. U mnie powodem pukania byl piach w osce pedalow, rozebralem je, wyczuscilem wszystko dokladnie i zlozylem do kupy. Efekt- nastala cisza. Moze to samo jest u ciebie?
czarny1991 Napisano 12 Października 2015 Napisano 12 Października 2015 ja mam podobny problem co miał arecki1338 z tym, że nawet po wyczyszczeniu łożysk i całego wkładu suportu stukanie nie ustępuje. Być może to wina tego, że będąc w pracy zostawiam rower pod chmurką, a że mieszkam w Szkocji to o deszcz nie trudno. Zaraz kupie nowy wkład suportu i napisze czy stukanie ustąpiło
Ink Napisano 13 Października 2015 Napisano 13 Października 2015 @@czarny1991, mam to samo. Wymieniłem suport i dalej puka. U mnie to prawdopodobnie koło albo pedały.
arecki1338 Napisano 13 Października 2015 Napisano 13 Października 2015 U mnie nie był winny sport tylko właśnie same pedały. A dokładnie piach w środku na osi.
Gość Napisano 13 Października 2015 Napisano 13 Października 2015 Piach w pedałach ani suporcie ani w piaście nie puka. Piach co najwyżej potrafi rzęzić, trzeszczeć lub chrobotać. Jak już coś stuka-puka, to jest to zazwyczaj "nadgryziona" kulka, miseczka lub konus. No chyba że dostanie się do środka kamyczek (co raczej mało prawdopodobne).
arecki1338 Napisano 13 Października 2015 Napisano 13 Października 2015 No właśnie u mnie był odgłos pukania . Coś jakby łańcuch uderzał o prowadnik przedniej przerzutki.tak czy siak,po wyczyszczenie pedalow odgłos zniknął.
czarny1991 Napisano 13 Października 2015 Napisano 13 Października 2015 no ja właśnie zrobiłem myk z suportem, że nawierciłem go i wlałem do niego silikon w spray`u ( coś a`la smar ) i przestało pukać. Co prawda po jakimś czasie pukanie wróciło do normy, ale to wina wylanego smaru.
czarny1991 Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 ok. Wymieniłem Oś suportu i na razie nic nie stuka nic nie puka więc jest dobrze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.