toolpusher Napisano 5 Października 2015 Napisano 5 Października 2015 Witam, Własnie zmieniłem amorka z dotychczasowego bombera MX Comp ETA 2005 na Foxa Fit RLC 2012r. Po wbiciu numeru seryjnego strona pokazuje 2012 FOX RLC Factory Series. Jest to wersja OEM zdjęta z gotowego roweru. Posiada u dołu regulację tłumienia powrotu a na górze slow compression, pokrętło lockout'u oraz pokrętło regulacji lockout'u. Brak Kashimy. Wg Foxa widelec powininen mieć blowoff czyli nawet zablokowany powinien po uderzeniu w dużą przeszkodę lockout powinien się zwolnić samoczynnie. "To protect your fork's internal parts, your FOX fork will "blowoff" when it encounters an intense hit" Ja nic takiego nie zauważyłem. Ważę 95kg i po naciśnięciu gwałtownym całym ciężarem na widelec nic się nie dzieje. Chyba, że chodzi o bardzo silne uderzenie np w wysoki krawężnik albo w dużą przeszkodę. Kolejna sprawa regulacja lockout'u. Albo nie dział poprawnie u mnie albo ta regulacja jes to bani. W skrajnym lewym położeniu zbyt miękki na podjazd w środkowym już zbyt twardy na zjazd a w skrajnie prawym to już prawie sztywniak. W tej chwili mam ustawione tak jak w MX Eta, że w prawie skrajnym prawym położeniu i blokuje przed podjazdem a jak trzeba to zwalniam blokadę ręcznie. Czy u Was też tak to działa?
tobo Napisano 5 Października 2015 Napisano 5 Października 2015 Żeby mieć blowoffa musisz mieć regulację na dole goleni z tłumikiem, która odpowiada za siłę progu "przełamania". Lockout nie ma w foxie regulacji jako takiej, jest otwarte lub zamknięte, przy czym w pozycji zamknięte regulacja wcześniejszego progu otwarcia czyni blokadę bardziej sztywną lub miękką. Blokada lisa nie zwalnia się samoczynnie - samoczynnie oznaczałoby że blokada otwiera się całkowicie do stanu pełnej aktywności. Po trafieniu w przeszkodę widelec ugina się z oporem jednak blokada nadal jest aktywna i widelec staje się tak sztywny jak przed awaryjnym ugięciem.
Mod Team Puklus Napisano 5 Października 2015 Mod Team Napisano 5 Października 2015 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.