jeansu Napisano 5 Października 2015 Napisano 5 Października 2015 Witam, ostatnio zakupiłem komplet kół (alu, stożek na łożyskach maszynowych) i o ile z tyłem nie mam problemu to przód już go powoduje, otóż piasta jest na ośce fi 10, a widelec fi 8. Powiększanie otworów w widelcu odpada, wolałbym uniknąć wymiany piasty, gdyż wyjdzie mnie to drożej niż zakup nowego koła, co zatem zrobić?myślałem żeby dokupić oś 8 i dorobić tuleję na 10 - moim zdaniem najmniej inwazyjne, lub też stoczyć ośkę w miejscu styku z widelcem? ps. ośka jest pełna nie na szybkozamykacz i taką chciałbym zostawić
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Października 2015 Mod Team Napisano 5 Października 2015 To musisz mieć jakis antyczny lub wynalazkowy widelec... Standardowe haki przedniego koła to 10mm, tak aby przyjąc standardową oś 9-10mm... Rzeźbienie w osi to ryzyko utraty zgryzu... Szacunek... I.
jeansu Napisano 5 Października 2015 Autor Napisano 5 Października 2015 To musisz mieć jakis antyczny lub wynalazkowy widelec... antyk to może nie jest - szosa lata 80 (http://www.forumrowerowe.org/topic/192722-rama-co-to-za-rama-lata-80/?p=1754596) i wydaje się że sam widelec jest z jakiegoś kompozytu (nie ma metalicznego odgłosu)
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Października 2015 Mod Team Napisano 5 Października 2015 No to jak z PRLu, i od któregos z Demoludów to można tam oczekiwać najrozmaitszych cudawianków... W moim Dawes'ie z końcówki lat 70-tych przenia oś była 7mm a tylna 8mm. Podtrzymuję opinie, rzeźba w osi niewskazana ze wzgledu na zagrożenie integralności połączeń szczęka-zęby. Szacunek... I.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.