Skocz do zawartości

[rama] co to za rama? lata 80'

jeansu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,
Posiadam nielada zagadkę dla fanów 2 kółek, a szczególnie tych z lat prl'u, a więc:
Jestem w posiadaniu fajnego roweru szosowego z epoki prl'u.
O rowerku, a w zasadzie ramie, której dotyczy ten post wiem tyle, że została zakupiona przez mojego ojca pod koniec lat 80 lub na początku 90 i do moich 14 urodzin (rok 2002) gdzieś była zbunkrowana i niemal zapomniana. Rower został wtedy poskładany i służył mi z wiekszymi lub mniejszymi przerwami do dnia dzisiejszego. W tym roku postanowiłem go odświeżyć, odelżyć i użytkować dalej, niestety jeden element nie wytrzymał próby czasu i podczas jednej z oststnich przejażdzek odpadło gniazdo linki przezutki tylnej utrudniając korzystanie. Problem pojawił się przy próbie pospawania tego elementu, gdyż wyszło na jaw, że nie jest to chromo-molibden (o czym ojciec był przekonany) i prawdopodobnie też nie "amelinium". Pytanie tylko co??
Producent też nie jest znany, rama została kiedyś przemalowana i taka lata temu zakupiona.

Prosze więc o pomoc w ustaleniu producenta/modelu lub materiału ramy.
Dodam, że jest dość lekka (ok 5,5kg to co na fotkach) i niemagnetyczna, reszta na foto.

post-191911-0-42581000-1444070580_thumb.jpgpost-191911-0-30214900-1444070591_thumb.jpg

http://naforum.zapodaj.net/9b5646b2a7f6.jpg.html 
http://naforum.zapodaj.net/88088ff4c933.jpg.html 
http://naforum.zapodaj.net/3d40c4a66e33.jpg.html 
http://naforum.zapodaj.net/07cf0a03a5e5.jpg.html 
http://naforum.zapodaj.net/c44d49dd0067.jpg.html
Napisano
Hak przerzutki jest wymienny?

nie hak jest na stałe

co do Cr-Mo to wiem, po prostu przyjęta została oczywista oczywistość - ojciec wiedział co kupował :P:teehee:

Aluminium możliwe, ale wolałbym się upewnić - jeden spawacz stwierdził że raczej nie, aczkolwiek nie wiem...

ciekawostką jest że zrobiłem test spektrometrem (niestety mógł to być bardzo mały element i padło na urwane ucho linki przerzutki z kawałkiem spawu bądz lutu) i wyszło UWAGA: ok 5% miedzi, 1,25% Cynku, 1,2% żelaza do tego trochę Ir, Cr, Mn, Pb i Au(tak złota!?) w sumie ok 8%, a reszta czyli 92% to niemetal!!! i tu padłem bo nie wiem jak to interpretować...

Napisano

Adamantium :woot: 

To są procenty masowe czy atomowe? Większość tych cudownych pierwiastków to jest skład spoiny bądź lutu właśnie - złoto też, zresztą to pewnie jakieś śladowe ilości jak we wszystkim...

Ten niemetal to obstawiam węgiel, czyli wychodzi, że to stal.

Napisano

dokładnie, wszystko to śladowe ilości, podałem to w ramach ciekawostki, a co do odpowiedzi:

Ten niemetal to obstawiam węgiel, czyli wychodzi, że to stal.

to tu mam wątpliwości, gdyż stal nawet wysokowęglowa nie posiada więcej jak 1-2% węgla.
Napisano

No to, jak tego węgla jest 92% to.... carbon  :w00t:  Żarcik taki ;) 

A tak na poważnie to taki skład lutu/spawu (bo stąd te wszystkie pierwiastki) pozwala przypuszczać, że to może jednak nierdzewka? Z tego co kojarzę to do spawania nierdzewki są właśnie, między innymi, stopy miedzi z dodatkiem cynku i złota.

Napisano

ale przy nierdzewce też wyszłoby żelazo w dużym procencie a tu raptem 1,2%
inna sprawa, przy kwasiaku rama bylaby dosc ciezka

Napisano

A co masz w podsiodłówce? Jak się utlenia? 
Na moje oko spektrometr nie rozpoznał gliny i tyle.
​Ale, że dało się pomalować... 
:laugh: dziwne, dziwne.

Napisano

co do materialu to mozliwe ze bede mial dodatkowa analize zrobiona przez kolege kolegi, moze wyjdzie:)

teraz zastanawiajac sie dluzej ta glina wcale nie wydaje sie zlym pomyslem, pierwiastki tez do lutu ameliniowego nawet pasuja.

inna ciekawostka-widelec przedni jest chyba z kompozytu-niemagnetyczny, nieprzewodzacy pradu i o gluchym dzwieku.

Proponuje teraz wstrzymac sie z materialem, moze producenta znacie?

Napisano

Wątpliwe z tym widelcem, no chyba ze to z nieznanego dotąd pierwiastka kosmicznego ;)
Z producentem powodzenia, ale dla ułatwienia podaj: rodzaj suportu, średnica podsiodłówki oraz główki, producenta/ów osprzętu, jakie koła. 

Moim skromnym zdaniem to zwykła, stara, aluminiowa rama roweru turystycznego i historią  :sorcerer:

Napisano

stal nawet wysokowęglowa nie posiada więcej jak 1-2% węgla

Owszem, ale masowo. Jeśli uwzględniać zawartość atomową to węgla jest czasem nawet więcej niż żelaza, a spektrometr chyba właśnie tak podaje. A co do nie przewodzenia prądu to lakier może izolować :yucky:  

Napisano

Chyba za dużo tego lutu poszło do analizy spektro:) Wydaje mi się, że to są rurki stalowe, zgrzewane (nie spawane), tzn. elementy są podgrzewane i dociskane do siebie. Tylne haki są jakby odkuwane i wciskane w końcówki rurek. Aluminium od stali jestem w stanie odróżnić pilnikiem (zresztą alu jest bardziej srebrzyste, stal ma inny odcień). Moim zdaniem powstanie ramy aluminiowej na początku lat 90 jest mało prawdopodobne, poza tym raczej miałaby inne kształty (szersze przekroje).

Jeśli się pospawać nie da, to sugeruję oporę pancerza przerzutki przykleić klejem epoksydowym. W jednej z ram mam tak przyklejoną oporę pancerza przedniej przerzutki do kompozytowej rury podsiodłowej i trzyma się.

Napisano

rurki sa spawane to na pewno, haki sa zaciskane na rurkach, rama jest niemagnetyczna ale prad przewodzi. Widelec zas jest niemagnetyczny i nieprzewodzacy, nie ma brzmienia metalu po uderzeniu.

jest on wklejony nie zaciskany.

co do klejenia tego ucha to tak zrobie, nawet o tym myslalem, ale dla wyjasnienia samej zagadki nie odpuszczam tematu.

kola 28, osprzet to tylko stery i suport, ktore byly kupione z rama.

Uwaga

problem rozwiazany, rama jest ameliniowa, zas widelec to jakis kompozyt z epoki :-D, ale tego nie dociekam. Szkoda tylko braku kompetencji przy pierwszym badaniu skladu.

Tematu nie zamykam, byc moze marka zostanie odkryta:)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...