qb41 Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Witam, Szybkie pytanie: czy manetka M8000 11sp będzie działać z przerzutką M786 10sp ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Nie, Dyna-Sys i Dyna-Sys11 mają inny ciąg linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Ciekawa informacja. Skąd ją masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 A ja czytałem gdzieś że są kompatybilne i spokojnie przerzuty 11s działa z manetką 10s także na odwrót tez powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Właśnie nawet na Targach rozmawiałem z chłopakami z HCC i też potwierdzili, że manetka M780 działa z przerzutką M8000 ale czy na odwrót? tego mi niestety nie powiedzieli ponieważ nie musieli próbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Na chłopski rozum zapewniam cię że będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 A przerzutka xt 786 z manetka xt8000 i kaseta 11 ? Bedzie dzialac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Ciekawa informacja. Skąd ją masz? http://blog.artscyclery.com/science-behind-the-magic/science-behind-the-magic-drivetrain-compatibility/ Są to wartości mierzone, nic oficjalnego nie ma. Ale jeżeli są prawdziwe to na 10 klikach deje to 2mm różnicy na lince. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Oficjalnie będzie jak ktoś to będzie miał fizycznie, obie grupy i je zacznie mieszać. Ja miałem to w planach jednak, mam poślizg. Szerokość kaset jest taka sama ( lub bardzo podobna ) więc wygląda to jak 8 i 9 rzędów. Cóż wciąż czekamy na testy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Mam ochotę kupić manetkę i-spec m780 ale type A i niestety nigdzie nie mogę prawej znaleźć więc pomyślałem, że kupię M8000 bo w sumie ładniejsza no ale.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Na logikę to nie powinno ze sobą działać w ten sposób.Jeżeli na bębenku od 10 sp jest umieszczone 11rzędów to znaczy że są one bliżej siebie upakowane. Jeżeli są bliżej upakowane to przerzutka między kazdym kolejnym biegiem przesuwa się o mniejszą odległość niż w przypadku 10sp a to wymusza mniej wyciągnięcia linki w manetce...Finalnie będzie to działać, ale powiedzmy jedno przełożenie może wypaść pomiędzy biegami na manetce (mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi).Nigdy nikogo się nie pytałem, nie rozmawiałem i nic nie czytalem. To tylko takie przemyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Szerokość kaset jest taka sama Szerokość kaset 10s i 11s nie jest taka sama, to odstępy między zębatkami są zbliżone. W 8-9s było na odwrót, ta sama szerokość i różne odstępy. Przerzutki miały ten sam stosunek ciągu linki do ruchu wózka więc można było je mieszać, ale w 10s i 11s ta proporcja jest różna. Jeżeli na bębenku od 10 sp jest umieszczone 11rzędów to znaczy że są one bliżej siebie upakowane. Nie, po prostu ostatnia zębatka nie mieści się w bębenku. Wychodzi "na szprychy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 szerokość jest ta sama, bo nie trzeba wymieniać bębenka jak w przypadku srama i jego XD. Dokładny pomiar suwmiarką jest gdzieś w wątku o XT 8000 i jeden z właścicieli nowej grupy specjalnie go mierzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 szerokość jest ta sama, bo nie trzeba wymieniać bębenka jak w przypadku srama i jego XD. Dokładny pomiar suwmiarką jest gdzieś w wątku o XT 8000 i jeden z właścicieli nowej grupy specjalnie go mierzył. I napisał też że ostatnia największa koronka wychodzi poza bębenek wchodząc na szprychy. To że pasuje na ten sam bębenek nie znaczy że jest tak samo szeroka. A w SRAMie przede wszystkim bębenek nie pasuje bo masz małą koronkę 10t a nie jedenaście koronek. Chodzi głownie o średnicę a nie szerokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Szerokość kaset 10s i 11s nie jest taka sama, Z pomiarów jakie dokonałem na swojej kasecie 771 i jakich dokonał ishi w http://www.forumrowerowe.org/topic/181287-2016-nowa-grupa-shimano-xt-m8000-11-speed/page-10 tym temacie wynika że sa niemal identyczne. Ale wiadomo, inne kasety mogą sie bardziej różnic ... choć nie powinny ... Tak czy inaczej ciągle kręcimy sie w klimatach gdybania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Ale wiadomo, inne kasety mogą sie bardziej różnic ... choć nie powinny ... Nie powinny, może faktycznie mi się coś uroiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Problemem może być to, że rd-m8000 ma oś obrotu wózka w innym miejscu niż m786, więc z kasetą 11-42 może to mocno kuleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 6 Października 2015 Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Po przekopaniu wątku na mtbr mam następujące wnioskiUWAGA 1. Szerokość kasety jest JEDNAKOWA, grubość zębatek jest JEDNAKOWA.2. Odległość między biegami w 10sp wynosi 2,35mm, a w 11sp 2,15mm3. Przerzutka RD-9000 działa świetnie z manetką 10sp XTR 985 i sprawdza się w napędzie starszej generacji4. Manetka XTR9000, kaseta 9000 i współgrają z przerzutką ZEE 10sp5. W drugą stronę to RACZEJ nie zadziała bo patrz punkt 2 i to co pisałem w postach wyżej.Na forum 99% myśli tak jak ja. W sensie ich tok rozumowanie jest identyczny stąd nikt nie próbował podejść do tematu.jak dofinansujecie królika doświadczalnego to mogę się poświęcić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 6 Października 2015 Udostępnij Napisano 6 Października 2015 hehe, dopiero zakminiłem, że chodzi o mariaz manetki 11 z kasetą 10, no tak to nie wyda. Z drugiej strony przez chwilę miałem kasetę 10 i manetki 8 i na sucho to działoło gubiąc losowo dwa biegi. Jeździc nie próbowałem nawet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Czyli przerzutki sa na tej samej przekładni co za tym idzie można je mieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 6 Października 2015 Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Dokładnie . A idąc dalej w tym momencie otwiera się pole do manewru z napędem Shimano 10sp i dużą zębatką z tyłu : 42 czy 44 ( bye bye Rad Cage ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 6 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Dokładnie chłopaki z HCC sprawdzili to i M8000 obsługuje 42t z tyłu bez rad cage'a z manetką 10 gra i bucy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 14 Października 2015 Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Czyli przerzutki sa na tej samej przekładni co za tym idzie można je mieszać. Właśnie przeprowadziłem ten szatański eksperyment (m8000 GS zamiast m610 SGS) i o ile indeksacja się zgadza, to ustawienie śruby "b" (zwanej teraz dla zmyły "end adjustment") ma za mały zakres aby poprawnie ją ustawić dla kasety 11-36t. Spodziewa się tam mimimum 40t i nie da się uzyskać odstępu kółka od największej zębatki w zakresie 5-6mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 14 Października 2015 Udostępnij Napisano 14 Października 2015 No to zmienić tylko śrubke B na dłuższą i włala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlezaFanatic Napisano 14 Października 2015 Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Zanim coś napiszesz to zastanów sie dwa razy... dłuższa śruba spowoduje jeszcze mocniejsze odsunięcie górnego kółka od kasety a tego przecież nie chcemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.