xandercage Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Witam, wczoraj zdjąłem koło do transportu autem. Po ponownym założeniu tarcza ociera o wewnętrzny klocek zacisku. Źle zamontowałem koło czy coś się mogło się stać w czasie transportu (nie wykluczam, że klamka mogła zostać naciśnięta w czasie załadunku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Niestety z hydraulikami tak jest, że zwykle po zdjęciu i ponownym założeniu koła może obcierać. Wynika to z tego, że nie da się 2 razy założyć koła idealnie tak samo Na szczęście regulacja hamulców hydraulicznych jest dość prosta: 1 - luzujesz zacisk na śrubach 2 - zaciskasz klamkę hamulcową (zacisk układa się idealnie względem tarczy) 3 - dokręcasz zacisk Czasem można się bawić w idealne położenie tarczy pomiędzy klockami, ale jak nic nie trze to można sobie podarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xandercage Napisano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Dzięki. Podejrzewałem, że wystarczy to rozwiązanie. Jednak zmartwiło mnie, czy coś się nie uszkodziło. Koło zdjąłem po ciężkim maratonie i założyłem dopiero w domu. Myślałem, że coś się zdemolowało w trakcie wyścigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul997 Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Jeszcze jest taki jeden patent na zakładanie, wyczytany chyba na naszym forum. Zacisk koła należy dokręcić bez zapinania, docisnąć rower do ziemi za kierownicę i zamknąć. Często (50/50) po takim zamknięciu i wyregulowaniu pod nie zacisku, udaje się powtórzyć. Tzn. po dociśnięciu koła zamknie się znowu w tym samym miejscu. Piasta jakiś noname na kulkach. Nie wiem, czy to czasem nie zależy od piasty, bo w drugim rowerze mam Novateca 711 i za każdym razem zapina się idealnie. Po prostu wkładam koło i jest OK, nawet go nie dociskam do ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi