Skocz do zawartości

[szybkozamykacz] Wymiana na normalne śruby

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Mam rower Lazaro Integral v3 2015.

Posiada on szybko zamykacze przy siodełku, przednim i tylnim kole.

Po tym jak wczoraj podszedłem do miejsca gdzie przypiąłem rower i zobaczyłem że rower obok nie ma przedniego kolo (też szybkozamykacze miał) stwierdziłem że muszę coś z tym zrobić :D

Są może jakieś części abym mógł wymienić je na normalne śruby? Gdzieś chyba kiedyś widziałem nawet takie z niestandardowymi końcówkami tak, że standardowy klucz tego nie odkręci.

Napisano

Może i wziął koło nie wiem.

Moje koła może i nie kosztują 1000zł za sztukę ale ile takie śruby może kosztować? Wolę zainwestować kilkanaście/dziesiąt (max 40-50) w zamianę szybkozamykaczy, które i tak jakoś mi nie są strasznie potrzebne bo nie zdjemuję kół co tydzień, i zmniejszyć szansę na kupowanie nowych kół i siodełka :P

Napisano

Moje koła może i nie kosztują 1000zł za sztukę ale ile takie śruby może kosztować?
Zestaw Pitlock kosztował mnie £108. Na chwilę obecną wszystkie trzy śruby leżą w szufladzie.
Napisano

Ja z obowiązku zmieniłem zamykacz na śruby bo przy dociąganiu strzelił :). Za ośkę wzmacnianą ( ponoć ) do tylnego koła zapłaciłem 9 zł. Koszt niewielki a kół Ci nikt nie ukradnie.

Napisano

Najtańsza opcja to bolt-ony oraz do sztycy zwykły zacisk na śrubę.

Nie wiem czy złodzieje chodzą z imbusami w kieszeni czy nie, jeżeli boisz się że tak to masz np taką opcję. Ewentualnie długą linkę, którą będziesz przelatał koła. 

pol_pl_Zaciski-TRANZ-X-antykradziezowe--

Napisano

(...)

Nie wiem czy złodzieje chodzą z imbusami w kieszeni czy nie, (...)

Chodza! Mojej zonie ukradli sztyce z siodelkiem przykrecana wlasnie na imbus.
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Dwa lata temu widziałem rower z dziurawą dentką przypięty do znaku drogowego. Dwa dni później stała tam już tylko rama z suportem, Nawet stery wciskane wydłubali.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Porada kolegi Siimona odnośnie zacisków na imbusy załatwia sprawę, dodam tylko, że są też takie zaciski na jakieś niestandardowe klucze (słyszałem o gwiazdce pięcioramiennej), ale pewnie Torx by wystarczył. Natomiast kwestia skuteczności zabezpieczenia chyba była nie raz omawiana i to temat tak obszerny, że chyba należy nowy wątek otworzyć:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...