Skocz do zawartości

[wymiana] Suntour XCT HLO..

snoopster

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę wymienić mój uginacz ;)

Potrzebuję na 29''/tarcza 160mm/skok 100mm/ 1 1/8''

Dodatkowo ponieważ przymierzam się do wymiany kół to pytanie pod jaką oś spasować cały przód aktualnie mam 9mm - czy ma to jakieś znaczenie zeby brać większą oś?

Budżet do 1000 zł, no chyba ze jest bardzo duża różnica w sprzęcie pod 1500 to poczekam ...

• 2 tygodnie później...

Tak kupiłem rowerek za 2 klocki bo nie wiedziałem czy znowu się wciągne ze względu na czas a właściwie jego brak, ale okazało się ze daje radę. Bo wydać 6 klocka tylko po to zeby stał? Sory ale nie.

Chce zrobić update po całości, a nie widze sensu kupować rower drugi gotowy.

Zastanów się jaki ma to sens. Jak masz XCT to zgaduję że rower kosztował z 1.5k. Ty chcesz wypadkować widelec za 2k i jeszcze nowe koła. Z g**** bata nie ukręcisz.

a czemu niby nie ma to sensu??  Powymienia kilka elementów i będzie zaisty rower. Co myślisz że w rowerze za 5 tyś. rama jest z jakiegoś kosmicznego aluminium... co najwyżej mogła by mieć trochę lepszą geometrię (bardziej ścigancką czy zjazdową) ale skoro autorowi tematu na tym nie zależy to po co zmieniać

Ale jak się uprzesz to i tak nie dasz rady wpakować taperowanej starówki do swojej ramy.

pisze jak byk że rura 1 1/8

No własnie nie mogę znaleźć reby pod 1 1/8, zresztą jak patrzę na ceny to oscylują koło 2k a na to samo wychodzi ten SID z promocji. Moze faktycznie epixon ;)

Mam krossa level b2, rama do scigania, prosze was, nie oszukujmy się :) +10 do szybkości to ona nie daje zebym miał teraz ramę wymieniać i myśleć o wygrywaniu zawodów gdzie na Garminie zamykałem pierwszą setkę :)

i zastanawiasz sie nad SID'em?

Co was wszystkich tak ten jego SID boli? Żal wam dupę ściska czy co...  Jak ma kasę niech sobie montuje nawet RS-1. Rama z krossa B2 nie upośledzi pracy Sida więc nie wiem w czym problem.  Jakby kolega chciał Pike montować do tej ramy to wtedy było by nie ciekawie.

Kupno nowej reby osobno jest kompletnie nieopłacalne i nie ma innych niz z glowka tapered w wersji z pudelka. Niektorzy producenci jak giant w talonie lub cube maja w zestawach reby z 1 1/8 i to co pojawia sie na rynku to jest z rozbiorki. Pare dni temu byla na A taka reba za 1350zl pod 9mm ale miala sterowke tylko 18cm. Swoja droga patrz na to:

http://allegro.pl/amortyzator-sr-suntour-raidon-rl-29-disc-cza-i5628018646.html

sam sie zasanawiam czy tego nie wziasc ;) jest ostatni.

Taniej wyjdzie opchnąć i kupić coś nowego na w miarę równym poziomie.

opchnie go za ile? za 1000 zł może 1200zł do nowego na poziomie minimum 4000 zł trzeba dołożyć.  Za 4 k tą b2 można tak doposażyć że będzie lepsza od fabrycznie montowanych rowerów w cenie 5 tyś.

Aczkolwiek ja bym to zrobił trochę inaczej. Odpuścił tego Sida (chociaż szkoda) i kupił Axona http://activia.sgl.pl/czesci/amortyzatory-suntour/axon/29-cali/74  sztywna oś, rura 1 1/8

do tego kupił jakieś fajne kółka za około 1500 zł a resztę wpakował w hample lub napęd wyższej klasy. 

Chyba że kolega ma duży budżet to wtedy można zostać przy Sidzie

Byle z głową, bo póki co to chyba głównie rzucanie się na ładne logotypy na częściach ;)

Sid jest fajny o ile jesteś wyżyłowanym ścigantem połykającym kolejne maratony, a XT też się nie ma co podniecać - wystarczy wybrać te elementy z tej grupy, które rzeczywiście coś wnoszą a nie tylko mają ładny znaczek czy są od biedy lżejsze. Oczywiście o ile masz chęć wydania kasy i fantazję to droga wolna, tylko wtedy może rzeczywiście nowy rower na lepiej zbilansowanym osprzęcie.

opchnie go za ile? za 1000 zł może 1200zł do nowego na poziomie minimum 4000 zł trzeba dołożyć.  Za 4 k tą b2 można tak doposażyć że będzie lepsza od fabrycznie montowanych rowerów w cenie 5 tyś.

Aczkolwiek ja bym to zrobił trochę inaczej. Odpuścił tego Sida (chociaż szkoda) i kupił Axona http://activia.sgl.pl/czesci/amortyzatory-suntour/axon/29-cali/74  sztywna oś, rura 1 1/8

do tego kupił jakieś fajne kółka za około 1500 zł a resztę wpakował w hample lub napęd wyższej klasy. 

Chyba że kolega ma duży budżet to wtedy można zostać przy Sidzie

No dokładnie też jestem tego samego zdania, że w cenie 6k dają RS silvery i SLX, może jedynie ta rama z główką tapered z zaiście sportową geometrią ;)

Tak SIDa odpuszczam i kasa pójdzie na piasty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...