krossno Napisano 16 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam ! Szukam informacji o zalewaniu i ustawianiu tarczówki SHIMANO LX DC ’05 + tradycyjne tarcze ( 525 ). Kupiłem zestaw do samodzielnego montażu, samodzielnie zmontowałem i zalałem zestaw ( to mój kolejny hydraulik ) ale zaczęły pojawiać się problemy z ocieraniem tarcz o klocki ( na zmianę ale raczej tył ); tarcze są proste. Nie jest to poważne ocieranie ale w czasie jazdy potrafi nieźle wku.... :angry: Dla pewności przelałem i odpowietrzyłem układ, ale ocieranie nadal występuje. Próbowałem w czasie jazdy płaskim śrubokrętem rozsuwać klocki i docisnąłem tłoczki – efekt był taki, że musiałem kilkakrotnie naciskać ( pompować ) klamką aby zaciski znowu zaczęły działać; pierwszy raz spotkałem się z takim czymś ?! Czy to prawidłowa reakcja bo już nie wiem czy dobrze zalałem hample, może są zapowietrzone ? Na marginesie dodam, że napisałem do naszego dystrybutora Shimano ale oczywiście mnie olali ... w ramach protestu nie kupię nic co pochodzi od nich, nawet kawałek pancerza :wink: :030: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny89 Napisano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 A czy tloczki wystaja z zacisku?? Ja sam wszystko zakladalem i skracalem tylni przewod mam deore 535 DC. Jak na razie hamuja pieknie tobie tez sie uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 wogle jest jakakolwiek szczelina miedzy klockami a tarcza? moze zacisk jest przykrecony w nieporawidlowej pozycji? Zakladam, ze to przeczytane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 http://www.forumrowerowe.org/Tarczowki-XT-BL765-t15373.html tutaj napisalem jak wyregulowac dobrze zacisk wzgledem tarczy. Fakt faktem u mnie jest jakies tylko 0.5mm z kazdej strony luzu klocki - tarcza. Ale jak sie dobrze ustawi jest gites :] A jak sie nabierze wprawy to ustawianie trwa raptem 3minuty :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 mozna jeszcz zastosowac metode avida: poluzowac sroby mocujace zacisk, kilka razy nacisnac (mocno) klamke, przywiazac ja jakas gumka do gripa i dokrecic srobki mocujace zacisk. sa 2 ruchome tloczki wiec zacisk powinien ustawic sie idealnie do tarczy. jo jacek: ma byc 0,5mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krossno Napisano 21 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 uchmanek Twój link do serwisu nie działa, ale byłeś najbliżej prawdy co do przyczyny ocierania :wink: W końcu miałem chwilę czasu i pogrzebałem przy biku, okazało się, że przyczyną głośnego ocierania tarczy jest przesunięcie się zacisku na adapterze - po korekcie nic nie słychać, a przelany dla pewności hampel jest znowu jak żyleta ! Do regulacji równomiernego wysuwania tłoczków używam tych żółtych plastikowych klocków, które są w zestawach do samodzielnego montażu włożone w środek zacisku. Przyczyną przesuwania się zacisku było prawdopodobnie to, że po myciu roweru zacisk czyszczę środkiem penetrująco - smarującym w spreju, który zrobił "poślizg" w miejscu skręcania części. Umyłem te miejsca rozpuszczalnikiem i zmatowiłem papierem ściernym - ma być ! Mocowanie zacisku przy pomocy adaptera jest więc nie najlepsze, we wcześniejszym hamplu z Shimano; Deore 555 nigdy nie miałem takich problemów. Ale zdaje się, że to większy problem bo nowe hample Shimano na 2007 maja znowu tradycyjne mocowanie bez adaptera. Dzięki za rady :wink: Ps: johny89 jesteśmy ziomkami tylko mnie poniosło, pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.