Mieteczek Napisano 3 Października 2015 Napisano 3 Października 2015 Witam, Planuję złożyć(ewt kupić jakąś używkę, ale to najgorszym wypadku, na razie nie bierzmy tego pod uwagę) FR.Rower planuję używać głównie do jazdy w terenie lasy itp. ewt ścieżki w górach.Nie wykluczone, że zdarzy się też jakaś trasa po asfalcie.W 80% wiem jak będzie wyglądał i z jakich części chcę go składać(na pewno rama full).Jednak dręczy mnie pytanie, jakie koła będą odpowiednie 26" czy 29", chciałbym usłyszeć wasze opinie z uzasadnieniem.Może ktoś się podzieli doświadczeniem odnośnie FR. PS Co sądzicie o tej ramie RAMA PIVOT MACH 429 / FRM/ FOX RP23 / 29er / M (5703016465) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. To już tak odnośnie 29".
panSocjolog Napisano 3 Października 2015 Napisano 3 Października 2015 No to tak: - jazda po lesie to nie FR, - rowerów do FR na kołach 29 raczej się nie spotyka.
Mieteczek Napisano 3 Października 2015 Autor Napisano 3 Października 2015 A więc jak nazywa się rower z ramą full na kołach 29"?
panSocjolog Napisano 3 Października 2015 Napisano 3 Października 2015 Zapewne full 29. A są fulle do XC, AM, enduro czy jazdy ścieżkowej.
Mieteczek Napisano 3 Października 2015 Autor Napisano 3 Października 2015 Na chwilę obecną jest bardzo dużo odmian i mogłem się pomylić w nazewnictwie, ale myślę, że każdy wie w jakim kierunku zmierzam. A teraz jeżeli wszyscy wiedzą o co chodzi to prosiłbym o konkretne wypowiedzi
beskid Napisano 3 Października 2015 Napisano 3 Października 2015 Sądzę, że nadal nie każdy wie. FR to specjalne trasy, bike parki, sporo ewolucji i jazdy "w powietrzu". Tu nie ma zastosowania zupełnie koło 29er.
Mieteczek Napisano 3 Października 2015 Autor Napisano 3 Października 2015 Ok, dzięki za uświadomienie "wygooglowałem" sobie wszystko i myślę, że chodzi mi Full Enduro.
Mieteczek Napisano 3 Października 2015 Autor Napisano 3 Października 2015 Budżet to około 3,5 tys z tym, że ramę wheelera(carbon z damperem rock shoxa) pod koło 26" miałbym za 500zł.Koła na 100% mavica.Jeżeli mógłbym ktoś podzielić się doświadczeniem całego zestawu mavica albo składanego(obręcze,piasty,szprychy,nyple) to byłoby bardzo miło .Cały zestaw tył i przód, żeby nie był droższy niż 700-800 zł.Oczywiście mavic pod enduro.
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Października 2015 Mod Team Napisano 3 Października 2015 że ramę wheelera(carbon z damperem rock shoxa) pod koło 26" miałbym za 500zł No to jest to albo wynalazek, albo antyczny ryp... Bardzo konkretnie bym to-to obmacał i obczaił osobiście, żeby potem nie było płaczu i zgrzytania zębów . Co zasię tyczy rowerów grawitacyjnych z kółkiem 29 cali to są takie, ale to nisza w niszy... Szacunek... I.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.