Skocz do zawartości

[przerzutka] Tylna przerzutka X9 padła

w81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam taki problem mianowicie padła mi przerzutka tylna X9 tzn. Problem polega na tym,że chyba padła sprężyna ,która naciąga cały mechanizm. Objawia się to tym że nie ma naciągu na wózku co za tym idzie nie naciąga łańcucha. Czy można wymienić samą sprężynę czy pozostaje jedynie kupo nowej przerzutki?.

Napisano

Ja bym rozebrał i sprawdził czy przypadkiem nie wypadła jedynie z zaczepu. Miałem tak kiedyś w xt, wystarczyło rozebrać, złożyć od nowa i działała jak nowa.

Zdejmij wózek, wyjmij sprężynę i sprawdź, raczej nic na tym nie stracisz.

• Mod Team
Napisano

Nie wiem jak wyglądają sprężyny ze srama ale jak tak samo jak shimano to na pewno coś znajdę. Chyba nie mam uszkodzonego srama ... musiałbym poszukać.

Napisano

dzieki chłopaki oddałem rower do serwisu zobaczymy co powiedzą. Więcej będę wiedziął w poniedziałek to dam znać.

Napisano

więc dowiedziałem się dzisiaj w serwisie ,że jedynie nowa przerzutka wchodzi w grę. W sumie nie wiem co się tam stało bo serwisanta nie było tylko ekspedientka ,a onanic nie wie. Ale zabrałem przerzutkę i postanowiłem sprawdzić jak proponował kolega radziuGD tylko ,że utknąłem przy rozbieraniu odkręciłem dwie śrubki na wózku wyszła zewnętrzna część wózka razem z kółeczkami ,a tylna została przymocowana do przerzutki. Wydawałomi się ,że powino się to wysunąć razem ze sprzężyną ale tak niejest może ktoś już rozbierał taką  przerzutkę albo ma jakiś pomysł ??

poradziłem sobie. Na obudowie jest zawleczka ,którą można wyciągnąć tylko w tedy gdy wózek jest maksymalnie odchylony o tyłu. Co dziwne tylna częśc wózka jest razem z ośką , co za tymidzie gdzy skrzywisz wózek X9 musis chyba cała przerzutkę wymienić. Moim zdaniem głupie rozwiązanie.

Napisano

zdjecie jutro wrzucę nie chce mi się juz iść do garażu.

To nie jest dziwne ... każda przerzutka tak jest skonstruowana

znowu jestem o coś  mądrzejszy :thumbsup:

Sprężyna wygląda wizualnie ok tylko tak jak by naciąg zgubiła. Więc pozostaje chyba kupno nowej przerzutki albo jakiejś uszkodzonej z dobrą sprężyną i wymiana.

Napisano

I jeśli sprężyna ma dwa zgięcia, tzn, że jedno z nich wypadło z otworu blokującego. Złóż ponownie, napnij i powinno śmigać, wątpię aby otwór  się wyrobił.

Jeśli nie ma 2 zgięć, daj foto oraz średnicę oraz głębokość sprężyny, jak pisałem, mam dwa inne padnięte sramy, więc mogę podesłać.

Napisano

fotki i wymiary sprężyny :

długość sprężyny 2,5cm z ząbkami 3,5 cm

zwoji12

greubość zwoju 0.2cm

szerokość sprężyny 2,20cm

ząbki po 0,5cm

31846709038602449979_thumb.jpg

tak wyglądała przerzutka na rowerze

84895959064039431643_thumb.jpg

brak naciągu

92700574921964157487_thumb.jpg

15172940905361204858_thumb.jpg

83191205032831543959_thumb.jpg

79758352753885211720_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...