w81 Napisano 3 Października 2015 Napisano 3 Października 2015 Witam mam taki problem mianowicie padła mi przerzutka tylna X9 tzn. Problem polega na tym,że chyba padła sprężyna ,która naciąga cały mechanizm. Objawia się to tym że nie ma naciągu na wózku co za tym idzie nie naciąga łańcucha. Czy można wymienić samą sprężynę czy pozostaje jedynie kupo nowej przerzutki?.
pawel2208 Napisano 3 Października 2015 Napisano 3 Października 2015 W katalogu części zamiennych SRAM, sprężyna posiada ten sam numer katalogowy co wózek przerzutki, śruby, kółka - czyli komplet. Sprężyna raczej nie do dostania osobno
radziuGD Napisano 3 Października 2015 Napisano 3 Października 2015 Ja bym rozebrał i sprawdził czy przypadkiem nie wypadła jedynie z zaczepu. Miałem tak kiedyś w xt, wystarczyło rozebrać, złożyć od nowa i działała jak nowa. Zdejmij wózek, wyjmij sprężynę i sprawdź, raczej nic na tym nie stracisz.
Mod Team Puklus Napisano 4 Października 2015 Mod Team Napisano 4 Października 2015 Nie wiem jak wyglądają sprężyny ze srama ale jak tak samo jak shimano to na pewno coś znajdę. Chyba nie mam uszkodzonego srama ... musiałbym poszukać.
radziuGD Napisano 4 Października 2015 Napisano 4 Października 2015 Ja mam w razie czego dwa zajechane X7
w81 Napisano 4 Października 2015 Autor Napisano 4 Października 2015 dzieki chłopaki oddałem rower do serwisu zobaczymy co powiedzą. Więcej będę wiedziął w poniedziałek to dam znać.
w81 Napisano 5 Października 2015 Autor Napisano 5 Października 2015 więc dowiedziałem się dzisiaj w serwisie ,że jedynie nowa przerzutka wchodzi w grę. W sumie nie wiem co się tam stało bo serwisanta nie było tylko ekspedientka ,a onanic nie wie. Ale zabrałem przerzutkę i postanowiłem sprawdzić jak proponował kolega radziuGD tylko ,że utknąłem przy rozbieraniu odkręciłem dwie śrubki na wózku wyszła zewnętrzna część wózka razem z kółeczkami ,a tylna została przymocowana do przerzutki. Wydawałomi się ,że powino się to wysunąć razem ze sprzężyną ale tak niejest może ktoś już rozbierał taką przerzutkę albo ma jakiś pomysł ?? poradziłem sobie. Na obudowie jest zawleczka ,którą można wyciągnąć tylko w tedy gdy wózek jest maksymalnie odchylony o tyłu. Co dziwne tylna częśc wózka jest razem z ośką , co za tymidzie gdzy skrzywisz wózek X9 musis chyba cała przerzutkę wymienić. Moim zdaniem głupie rozwiązanie.
Mod Team Puklus Napisano 5 Października 2015 Mod Team Napisano 5 Października 2015 To nie jest dziwne ... każda przerzutka tak jest skonstruowana Pokaż zdjęcia jak to wygląda.
w81 Napisano 5 Października 2015 Autor Napisano 5 Października 2015 zdjecie jutro wrzucę nie chce mi się juz iść do garażu. To nie jest dziwne ... każda przerzutka tak jest skonstruowana znowu jestem o coś mądrzejszy Sprężyna wygląda wizualnie ok tylko tak jak by naciąg zgubiła. Więc pozostaje chyba kupno nowej przerzutki albo jakiejś uszkodzonej z dobrą sprężyną i wymiana.
Mod Team Puklus Napisano 5 Października 2015 Mod Team Napisano 5 Października 2015 Sprężyna powinna mieć 2 zagięcia początkowe w tym jedno dłuższe i ono powinno być w środku bodajże.
radziuGD Napisano 5 Października 2015 Napisano 5 Października 2015 I jeśli sprężyna ma dwa zgięcia, tzn, że jedno z nich wypadło z otworu blokującego. Złóż ponownie, napnij i powinno śmigać, wątpię aby otwór się wyrobił. Jeśli nie ma 2 zgięć, daj foto oraz średnicę oraz głębokość sprężyny, jak pisałem, mam dwa inne padnięte sramy, więc mogę podesłać.
Garlock Napisano 6 Października 2015 Napisano 6 Października 2015 napnij i powinno śmigać, wątpię aby otwór się wyrobił Nie chcę krakać, ale może się okazać, że to jednak nie pomoże. Zdaje się, że X9 miały problem z utratą naprężenia łańcuch i SRAM wymieniał te przerzutki: http://forums.mtbr.com/sram/2010-sram-x9-10-speed-derailleur-spring-issues-703752.html
w81 Napisano 7 Października 2015 Autor Napisano 7 Października 2015 fotki i wymiary sprężyny : długość sprężyny 2,5cm z ząbkami 3,5 cm zwoji12 greubość zwoju 0.2cm szerokość sprężyny 2,20cm ząbki po 0,5cm tak wyglądała przerzutka na rowerze brak naciągu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.