saphrii Napisano 3 Października 2015 Udostępnij Napisano 3 Października 2015 Hej, Zakupiłem niedawno nowe (ze sklepu) hamulce XTR - zestaw na przód i tył BR-M988 (trail). Nie założyłem ich jeszcze, bo intryguje mnie dość dziwne(?) zachowanie klamek. Mianowicie spodziewałem się że klamka (tak jak podobna xt macana w sklepie na rowerze) będzie miała gładki i delikatny ruch od samego początku pociągnięcia klamki, a tu, żeby pociągnąć klamkę muszę przezwyciężyć pewną siłę aby klamka ruszyła, by zaraz potem (już bezwładem siły moich palcy) szybko dopadła do miejsca, gdy zaciska szczęki na tarczy.... po przezwyciężeniu tego początkowego oporu działa łagodnie i delikatnie tak jak powinna, aż do odpuszczenia klamki do pozycji wyjściowej. Działa tak zarówno lewa, jak i prawa klamka, tak jak by ten sworzeń tłoka w klamce biegnący po bardziej stromej części bieżni (widocznej od spodu) stawiał taki opór do momentu wskoczenia na łagodną część bieżni (bardziej równoległą do tłoka). W sklepowowych rowerach nie odnotowuję takiego zachowania. Próbowałem z różnymi ustawieniami pokrętła od odległości klamki (to duże) - bez zmian. O co chodzi? to się wyrobi, czy coś jeszcze tu się reguluje? Bieżnie o której mowa widać na zdjęciu : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlezaFanatic Napisano 3 Października 2015 Udostępnij Napisano 3 Października 2015 To normalne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 3 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Października 2015 Tak działa system Servo Wave. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphrii Napisano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2015 W takim razie śpię spokojnie, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 4 Października 2015 Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Z czasem się "dotrze" i będzie działać miękko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi