Seventy Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Zamiast pomagać kłócicie się o to czy rama aero czy nie. Napisał to napisał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mismic Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Alternatywa to, a może alternatywa wykluczająca? Jakiż to kwantyfikator kryje się pod znakiem "/"? Jeśli ktoś tak lubi, to niechaj sobie toczy akademicką dyskusję. Bo najłatwiej oczywiście napisać "nie da się". Ja uważam, że szkoda na to czasu. Bo dla mnie sprawa jest prosta: albo - "rama typu aero, full carbon, graty 105/Ultegra", albo - "cena do 4,5 tyś.". Czyli klasyczne poszukiwanie św. trójcy - "tani, szybki, wytrzymały". Dlatego zaproponowałem rozwiązania opcjonalne: - cena do 4,5 tyś i 105/Ultegra - ale nie carbon i nie aero - carbon i 105/Ultegra - ale nie aero i nie cena do 4,5 tyś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seventy Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Czy ktoś mi powie jak to jest możliwe ? https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCkQtwIwAWoVChMImsT-hfSyyAIVgahyCh3cwQKM&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DpJZ2HyyFPd4&usg=AFQjCNFoE85DA2KRSJYdwMIhhRGhra8E1g Dzięki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgucior Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Nie patrz na ceny z USA bo to tylko wzmaga stan wqrwu na polskie ceny i polskich dystrybutorów.Jakby w USA , GB , Francji czy Niemczech kazać ludziom płacić za paliwo 5$ funtów czy euro , 300 za buty itp itd przy zarobkach 1200-2000 ich waluty to od razu w kraju były by zamieszki i rząd na ulicy. A u nas? Płać i płacz a jak nie to wynocha , przyjdzie inny naiwny i kupi.A za 4,5 tysia to szukaj używanego bo z nowym to niewykonalne , zwłaszcza ze od 2016 ceny większości firm pójda grubo do góry. Np Specialized podniósł ceny obniżając jednocześnie klasę osprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seventy Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 A gdyby zrezygnować z carbonu to by coś dało ? A np dac dobry wideł , dobre koła. Udało by się coś poniżej 7kg moje wymagania wypisałem w nowym temacie. Piszę to by nie zaśmiecać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomo1989 Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Nie patrz na ceny z USA bo to tylko wzmaga stan wqrwu na polskie ceny i polskich dystrybutorów. Jakby w USA , GB , Francji czy Niemczech kazać ludziom płacić za paliwo 5$ funtów czy euro , 300 za buty itp itd przy zarobkach 1200-2000 ich waluty to od razu w kraju były by zamieszki i rząd na ulicy. A u nas? Płać i płacz a jak nie to wynocha , przyjdzie inny naiwny i kupi. A za 4,5 tysia to szukaj używanego bo z nowym to niewykonalne , zwłaszcza ze od 2016 ceny większości firm pójda grubo do góry. Np Specialized podniósł ceny obniżając jednocześnie klasę osprzętu. Z paliwem przegiąłeś. W Polsce mamy najniższe ceny paliwa w Europie. Z kolei faktycznie ceny elektroniki, odzieży czy sprzętu sportowego w naszym kraju są horrendalne. Nie raz kupując sprzęt w USA, z dostawą, z cłem, z vatem zapłacimy mniej niż u naszych dystrybutorów... Ogólnie w takim temacie nie ma tu co patrzeć na zarobki, bo amerykańska firma nie będzie sprzedawała taniej produktu w Polsce niż w USA... Wracając do tematu, mając ograniczony budżet względem wymagań można wziąć pod uwagę wymianę podzespołów w trakcie użytkowania sprzętu. Sama rama karbonowa na ciężkich kołach i osprzęcie nie spowoduje nagłego spadku wagi i na odwrót. Jeżeli jesteś przekonany do ramy karbonowej to z niej nie rezygnuj. Nie musisz brać od razu ultegry i stożkowych kół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgucior Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Tomo E95 1,09 euro dziś rano i 4,79 pln pensja 1500 zł i 1500 euro Widzisz róznicę?? Przepraszam za ten off topic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomo1989 Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Różnica wynika z naszych zarobków, bo za kwotę 100 euro Polak przejedzie więcej kilometrów niż większość europejczyków. Z tym, że statystyczny Niemiec, Francuz czy Brytyjczyk ma większy porfel. Jeżeli robić awanturę w sprawie paliwa, to domagajmy się większych zarobków, a nie tańszego paliwa, bo to jest naprawdę ciężkie do wykonania. Tak jak pisałem wcześniej, inaczej jest w przypadku rowerów, odzieży, elektroniki itp. Tutaj można obniżyć ceny towarów, bo jest z czego. Te towary w Polsce są droższe niż w innych krajach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1985x Napisano 13 Października 2015 Udostępnij Napisano 13 Października 2015 http://olx.pl/oferta/giant-tcr-carbon-nowy-ultegra-11s-CID767-IDbFPmH.html#6440e5a640 nowy pelna ultegra 5k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgucior Napisano 13 Października 2015 Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Ciekawa oferta ten Giant. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1985x Napisano 14 Października 2015 Udostępnij Napisano 14 Października 2015 myślę ze bardzo ciekawa cena jakosc osprzet nic lepszego sie nei znajdzie nawet wsrod uzywek na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptx Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Podepnę sie pod temat czy waszym zdanie to dobra oferta: http://tiny.pl/gm8zs Stalowka mi odpowiada ale trochę nietypowa geometria ramy i tu mam pewien kłopot z doborem, przy wzroście 178cm i długości nogi 85cm który rozmiar brać pod uwagę 51cm (górna rura w poziomie c-c 55,5cm) czy 54cm (górna rura w poziomie c-c 57cm)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seventy Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Wiem tylko tyle że znajdziesz coś lepszego... jak dobrze poszukasz np kellys arc ... (105 + carbon) lecz celowałbym raczej coś na alu i ultegrze poniżej 8kg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 18 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2015 nietypowa geometria ramy Typowa-nietypowa... Wysokość ramy w szosie to sprawa drugorzędna. Ja bym sie bardziej skupił na wartościach efektywnej górrurki i reach. Tu musisz znac własne preferencje i poziom gibkości i wytrenowania kregosłupa. Ja na ten przykład mam ramę XL- 58cm - z górrurka efektywnie 58cm. 179cm wzrostu i dobrze wygimanstykowany w krzyżu jak na 40-to latka. To by było podstawowe pytanie na jakie musiałbyś sobie odpowiedzieć. Na twoja odpowiedź Seventy tylko zasłone milczenia spuscic... Proponowac plastik lub alusa w zamian za cieniowana i formowana stalkę? No comment mate Ciężko bedzie znaleźć za te pieniadze tak wyposażoną stalówkę... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seventy Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Zależy dla kogo... ja na przykład wolę alu ,bo stal do mnie nie przemawia. Ale z carbonem to masz rację... porządny kosztuje dużo ponad budżet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 18 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2015 To nie kwestia przemawiania, czy nieprzemawiania. Zakładam (niewykluczone, ze błędnie ) iż autor postu indagujacego w temacie Breezer'a zdaje sobie sprawę co to stal, jakie sa z tego pożytki i ograniczenia... Swoja droga nie jestem pewien, czy za 5 kilo złotówek dostałbys nawet alusa z pełnym węglowym widłem, na całej Ultegrze - pomijając kasetę - i z bezdetkowymi kołami? Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mismic Napisano 19 Października 2015 Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Za 5 i pół by dostał: https://www.canyon.com/pl/road/endurace/2016/endurace-al-7-0.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2015 ... a za 6 czy 7 pewnie i plastika. I tak można ciągnąć w nieskończoność ... a podług tytułu startowaliśmy od poziomu 4 i poł klocka Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mismic Napisano 19 Października 2015 Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Wiadomix. Tani, szybki, wytrzymały - z powyższych można wybrać tylko dwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptx Napisano 19 Października 2015 Udostępnij Napisano 19 Października 2015 To nie kwestia przemawiania, czy nieprzemawiania. Zakładam (niewykluczone, ze błędnie ) iż autor postu indagujacego w temacie Breezer'a zdaje sobie sprawę co to stal, jakie sa z tego pożytki i ograniczenia... Swoja droga nie jestem pewien, czy za 5 kilo złotówek dostałbys nawet alusa z pełnym węglowym widłem, na całej Ultegrze - pomijając kasetę - i z bezdetkowymi kołami? Szacunek... I. Jeżeli chodzi o stalówkę jest to świadomy wybor, biorac pod uwage jej sztywnosc ( trzykrotnie większą niz aluminium) i dobry komfort jazdy.Co do wymiaru to nie jestem pewien czy wybrać 55,5 TTL czy 57TTL, z kalkulatora wychodzi od 55,6 do 57,2 TTL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Kalulatory Przecie napisano, co Tobie bradziej pasuje, jakie masz preferencje, gibkość i cotambądź... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.