Skocz do zawartości

[Licznik] B'TWIN Satcount+ downgrade firmware

garnetka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem od niedawna posiadaczką licznika B'TWIN Satcount+  i miałam z nim dwa irytujące problemy:

1. wyszukiwanie satelit niemal zawsze dopiero przy drugiej próbie,

2. problem z zapisywaniem tras (część tras nie zapisywała się na urządzeniu).

Przekopałam hiszpańskojęzyczne forum (link: http://www.wikiloc.com/forum/viewtopic.php?f=26&t=4455 ) i chciałabym podzielić się nierozwianiem z tymi, którzy nie znają tego pięknego języka. 

Podaję link do starszej wersji firmware (CD9291), która działa u mnie lepiej niż najnowsza, oraz do aktualnej (CE5011), gdyby ktoś potrzebował:

https://www.dropbox.com/sh/i73no0r46pt00ou/AAC6RBNk6Ll_JzOFQkvvLzXFa?dl=0

Jeśli chcesz poeksperymentować, to wystarczy umieścić jeden z plików w katalogu głównym Twojego urządzenia Satcount, gdy jest podłączone do komputera.

WAŻNE: Zmień nazwę pliku na "image.bin" (bez cudzysłowów), czyli usuń nawiasy i wszystko między nimi. 

Bezpiecznie usuń urządzenie USB i odłącz wtyczkę od komputera, odczekaj kilka sekund i podłącz USB ponownie. Jeśli wszystko poszło dobrze, powinieneś zobaczyć na ekranie postęp aktualizacji. (jeśli nie, sprawdź czy plik który umieściłeś w pamięci licznika nie nosi nazwy "image.bin.bin" zamiast "image.bin").

UWAGA: Upewnij się, że proces jest w pełni ukończony nim odłączysz USB lub wyłączysz urządzenie, Próba resetowania urządzenia w trakcie aktualizacji jest niebezpieczna.

Możesz zmieniać wersję oprogramowania, w przód i w tył tyle razy, ile razy chcesz. Upgrade/downgrade nie kasuje zapisanych tras ani ustawień osobistych.

Ostatnia sprawa:
Po każdym podłączeniu licznika do komputera przez onConnect program będzie starał się uaktualnić go do najnowszej wersji oprogramowania. Aby tego uniknąć, przed każdym odłączeniem USB przejdź do folderu głównego i usuń plik "image.bin", inaczej po ponowym podłączeniu Satcount zaktualizuje się do wersji CE5011.

Efekty:
U mnie po downgradzie do CD9291 zniknął problem z zapisywaniem tras, w menu pojawiła się przydatna opcja shut down (save) (w najnowszej wersji miałam tylko restart (save) lub restart (no save)). Skrócił się czas wyszukiwania satelit, urządzenie trochę szybciej się włącza.

Może komuś przyda się powyższa instrukcja.
Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...