Skocz do zawartości

[Do 9k] Enduro

pacyfikator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dokładnie to DH , do enduro rozgladaj sie np, za trekiem rumblefish  , specem stumpjumperem cos o skoku 130mm a nie 180 czy 200mm

Jak cos mam stumpjumpera carbona na foxach uzywke na sprzedaz

Napisano

Stumpjumper do ęduro ? Do tego są maszyny o nieco większym skoku i bardziej płaskim kącie główki niż Stumpjumper. Imho należy celować w maszyny o skoku 140-160mm i kącie główki 67 stopni i niżej np - Specialized Enduro , Canyon Spectral , Yeti SB6C , YT Capra czy Radon Slide 140 lub Radon Slide 150 itp .

Napisano

Chcesz stacjonarnie czy przez neta może być? Nówka czy może być używka?

Jeśli nówka to skupiłbym się na Giant Reign, w używce szukałbym Commencala Metę V3/V4, jest kilka na Allegro ;)

Napisano

Pewnie rozchodzi się o sztycę ale może się mylę. 

Wydaje mi się, że ta Merida jest w 9K po rabacie wiec nie ma co proponować czegoś za 12K też po rabacie. Pełne XT jest zupełnie zbędne do takich zastosowań. Jest Regina 2 zapewne gdzieś za 10K i nad czymś takim myśleć warto a nie padaczką za tyle kasy. Bardzo słaby amor i słaby osprzęt. Nasz Moon jest przy tym o niebo lepszym sprzętem http://www.kross.pl/pl/2016/enduro/moon-2-0

Napisano

Pewnie rozchodzi się o sztycę ale może się mylę. 

Wydaje mi się, że ta Merida jest w 9K po rabacie wiec nie ma co proponować czegoś za 12K też po rabacie. Pełne XT jest zupełnie zbędne do takich zastosowań. Jest Regina 2 zapewne gdzieś za 10K i nad czymś takim myśleć warto a nie padaczką za tyle kasy. Bardzo słaby amor i słaby osprzęt. Nasz Moon jest przy tym o niebo lepszym sprzętem http://www.kross.pl/pl/2016/enduro/moon-2-0

Mój błąd, że odniosłem się do ceny katalogowej Meridy.

Faktycznie na takim samym napędzie, ale lepszym widelcu Reign 2 wyjdzie taniej.

Co do Moona po kolejnej zmianie śrub w rowerze znajomka wolę się nie wypowiadać.

Napisano

Czy napęd jest taki sam to właśnie nie wiem bo na stronie widzę dajmy na to korbę SLX'a czy tylną zmieniarkę XT. Do tego manetki SLX. Pytanie teraz o ile już przeszła ta żółta Regina czy jest tak jak na stronie czy tak jak w modelu z tego roku??

Napisano

Więcej?? Dostałeś już najlepsze oferty w tych pieniąchach za tą cenę. Dopisać można zawsze jakąś padaczkę tylko jaki to ma sens. 

A tak generalnie to może by tak się odnieść do Moona, Strive czy Reigna bo "może być" to tak średnio pasuje do zakupu za tyle kasy. 

Napisano

Bedzie mozna poszalec na takim sprzecie?

a w tytule Enduro 9k.

Co to jest poszaleć ?

Reginy i inne Strivy średnio się nadają do regularnego łomotu,zbyt skomplikowane i delikatne,powietrze itd.

Napisano

@Tomek21001, Ty na poważnie? W takim razie do czego służy sprzęt Enduro? Zobacz sobie na World Series Enduro na czym tam jeżdżą chłopaki i przemyśl to jeszcze raz ;)

Dobrą opcją jest też Rose Uncle Jimbo 2, można sobie go skonfigurować dowolnie :)

Napisano

Autor nie raczył sprecyzować co znaczy poszaleć......zalinkował freerajdówkę......

Jak poszaleć znaczy w sobotę wjechać 10 razy wyciągiem i zjechać wszystko co jest po drodze w parku, połowy nie dolatując,a w niedzielę to powtórzyc i tak czekać do następnej soboty........to Strivowi i Reginie wróżę krótkie życie.

Napisano

W gruncie rzeczy @Tomek ma jednak sporo racji. Regina oferuje sporo ale to nie jest sprzęt jak Glory, którym można te 10x wjechać wyciągiem bo do tego został stworzony. Wielu plecie, że obecne enduro może stanąć na takich samych zasadach do boju jak sprzęt DH ale to bzdury. Oczywiście wszystko zależy od trasy i o jakie parki chodzi. Na takie Gorczańskie Koninki dla przykładu Regina jest w sam raz. 

Napisano

Bartek zobacz jakie mają odcinki w Enduro World Series ;) Na pewno taki Reign nie wytrzyma skoków w stylu Red Bull Hardline, ale podejrzewam, że DH na Stożku czy Czarnej Górze zjechałbyś bez problemu bez szkody na sprzęcie ;)

Napisano

Strive czy tym bardziej Regina ogrania wszystko co jest w PL. Zresztą podobnie jak ja zdecydowana większość nawet nie jest wstanie wykorzystać potencjału tego typu sprzętu a co tu dopiero mówić czy i kiedy się co rozleci :whistling: Chodzi po prostu o to, że jak ktoś chce wyłącznie korzystać z tras przy wyciągach to jednak powinien iść w klasyczne DH. Problem jest tylko taki, że na to trzeba jednak sporo więcej kasy wyłożyć. 

Tak czy inaczej zainteresowany wie w co warto zainwestować prawie 2 cyfrową kwotę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...