Skocz do zawartości

[szprychy] Wyrobione nyple

Arbre

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Oto mój problem:

Nyple dwóch szprych w moim przednim kole są wyrobione od centrowania do tego stopnia, że żaden klucz do szprych ich nie chwyta i stoją jak zaklęte.

Tak się składa, że akurat na tym odcinku koło znowu lekko mi bije w prawo, a nie mogę ich zluzować.

Czy kombinerki pomogą? A może po prostu wymienić te dwie szprychy? Tylko jak to zrobić? Uciąć piłką do metalu?

Pozdrawiam

Napisano

Nie wiem skąd pomysł, że kombinerki złapią lepiej niż klucz do nypli... No chyba, że masz jakieś mega ciasne to spróbować zawsze można - gorzej nie będzie.

Jak są wyrobione to kapota i raczej jak chcesz móc centrować to wymiana szprych zostaje. Szprychę to można przeciąć nawet mocnymi cęgami - to nie jest ani gruby, ani specjalnie twardy drut przecież.

• Mod Team
Napisano

Po pierwsze primo zalać nypel penetratorem.

Teraz masz tylko 2 opcje, no w sumie 3.

1. zdejmujesz oponę, opaskę i jeżeli szprycha nie wystaje kręcisz śrubokrętem.

2. Bierzesz malutki pilniczek, w grubszym miejscu piłujesz tak by wszedł klucz do nypli i kręcisz. Nie ma to sensu w przypadku szprychy za 1zł ale jak kosztuje 50 to już ma.

3. tniesz szprychę i zastępujesz ją nową.

Napisano

Ja proponuję penetrant + szczypce samozaciskowe Morse'a

73610756_szczypce-zaciskowe-morse-a-250-

Sprawdzone osobiście. Jeśli nypel jest jednak tak zapieczony, ze nie puści (po potraktowaniu szczypcami niewiele z niego zostanie) to cięcie szprychy.

• Mod Team
Napisano

W którymkolwiek, im bliżej obręczy tym lepiej, bo tam nypel sie coraz grubszy robi. Zakleić obręcz taśma by nie porysować, i spiłować na klucz. Ja tak kilka szprych ratowałem już.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...