Skocz do zawartości

[Rower] 29er z 2015 roku - Cube Acid vc Trek X-Caliber 9 vc Focus Black Forest 4.0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@@Alsew, Z tego co pisałeś w pierwszym poście to chyba sztywne ośki nie będą Ci aż tak mocno potrzebne. Co do amora to sam jestem ciekaw czy jest między nimi różnica w działaniu...

pozdr.

R/

Napisano

W dniu 6.10.2015 o 18:24, robertos102 napisał:
Z tego co pisałeś w pierwszym poście to chyba sztywne ośki nie będą Ci aż tak mocno potrzebne.
Pisałem też, że najważniejsze w rowerze są dla mnie koła, a od 2016 są lepsze piasty i mam nadzieje że te sztywne ośki wpłyną na wytrzymałość i precyzję działania tych kół. Po prostu szukam roweru na kilka sezonów w rozsądnej cenie.

W dniu 6.10.2015 o 18:24, robertos102 napisał:
Co do amora to sam jestem ciekaw czy jest między nimi różnica w działaniu...
  Porównywalem te dwa amory w sklepie Treka i na 'sucho' już czuć różnicę :teehee:     
Napisano

W dniu 8.10.2015 o 19:43, robertos102 napisał:
@Alsew, no i na co się zdecydowałeś?
Na 99,9% biorę Krossa ( chyba że pojawi się jakiś ukryty smok :teehee: :teehee: o którym nic nie wiem). Nowej kolekcji jeszcze nie ma, więc obecnie zastanawiam się B7 vs B8. Różnica w cenie nie duża, a w B8 lepsze hamulce (???), stery i napęd Sram + pewnie lepszy suport ale w katalogu nie ma danych... Co myślicie , warto dołożyć do B8???? B7 ma lepszą cenę i bardziej podoba mi się optycznie, te czerwone akcenty na ramie trochę ożywiają ten klimat szarości.
Napisano

Imho malowanie B8 dużo ładniejsze w 2015 niż w nowych modelach 2016. Różnica między B7 a B8 niby niewielka ale to zawsze to 500 stówek w kieszeni względem ceny katalogowej. Zależy też jaki uda Ci się rabat wyrwać od sprzedawcy.

Jestem ciekawy jak w praktyce sprawować się będzie ten nowy sram w B8.

pozdr.

R/

Napisano

@Alsew

Nie wiem czy miałeś do czynienia z manetkami SRAM. Jeśli nie to sprawdź sobie "organoleptycznie" czy Ci podejdą bo obsługuje się je tylko kciukiem. Ja przestawiłem się dość szybko i w sumie nie zamieniłbym ich na Shimano :) Mam napęd X9/X7 i jestem bardzo zadowolony a GX teoretycznie powinien chodzić jeszcze lepiej.

Napisano

W dniu 9.10.2015 o 18:12, Rafu napisał:
Nie wiem czy miałeś do czynienia z manetkami SRAM
Mam w obecnym rowerze manetki Sram Attack Trigger i są super ergonomiczne a do tego super skuteczne, dlatego właśnie myślę o B8...
Napisano
  W dniu 9.10.2015 o 18:12, Rafu napisał:

..... i jestem bardzo zadowolony a GX teoretycznie powinien chodzić jeszcze lepiej.

Mam taki układ jak Ty i jestem mega zadowolony z pracy przerzutek. Jedyny minus jak dla mnie to taka "surowa" kultura pracy. W poprzednich SLX/XT odbywało się to dużej milej dla ucha.

A co do GX to sam jestem ciekaw jak to działa ale nie mam okazji gdzie to zobaczyć...

pozdr.

R/

Napisano

Manetki / przerzutki chodzą trochę twardo w porównaniu do Shimano ale za to biegi wskakują bardzo pewnie :)

Też jestem ciekawy GXa, zwłaszcza 1x11 ale trochę droga w eksploatacji ta zabawa.

Napisano

No nie wiem. Ogon ma taką samą długość ale górna rura jest dłuższa w Krosie, co przełoży się pozycję rowerzysty. Kąty też minimalnie się różnią. Obstawiałbym chyba jednak Krossa.

Napisano (edytowane)

Wczoraj miałem dzień 'rowerowy'. Najpierw pożyczyłem od kumpla 29er Orbea (niestety niskobudżetowy), rozmiar M dla osób do 175cm ale dla mnie rama wyraźnie za krótka, pozycja jak na krześle. Może gdyby ustawić mostek na minus i pobawić się z ustawieniem kiery, byłoby lepiej ale ogólnie geo nie przypadła mi do gustu. Pomijając to, zrobilem nim 10 km w mieszanym terenie i rower super pochlania nierówności i fajnie się wspina, ale duży minus za mala zrywność i możliwość szybkiego przyspieszania w trakcie jazdy (cale życie na 26 to więc różnica w tej materii spora). Później pojechałem do salonu Scotta. Najpierw przejechałem się Aspectem 29 er. Tutaj już geo dużo ciekawsza, pozycja bardziej sportowa i wrażenia z jazdy lepsze, chociaż rozpędzanie to też oczywiście nie 26 er... Później na warsztat poszedł Scale 27,5er (M-ka) i powiem tak, pozycja może trochę nawet za bardzo wyciągnięta ale pewnie dałoby się to jakoś skorygować ustawieniami mostka i kiery. Rower dużo bardziej energiczny od momentu pierwszego nadepnięcia na pedały, i przyspieszanie w trakcie jazdy też bardziej żwawe. I tak szczerze, to coraz bardziej myślę o 27,5 tym bardziej że nie jestem za wysoki, a lubię energiczne maszyny :thumbsup: .   

Edytowane przez Alsew
Napisano

W dniu 6.10.2015 o 18:59, beskid napisał:
już Ci zaczynają mącić w głowie. Masz wymagania i tego się trzymaj. Pojawi się ten Kross to oblukasz co i jak.

:002: :002:

Napisano

Tak naprawdę niewiele się zmieniło. Chętnie wypróbuję różne rowery przed podjęciem ostatecznej decyzji, ale nadal Kross jest moim faworytem tylko nie wiem czy nie skończy się przypadkiem na R7/R8... a jak mi nie będzie pasować to pomyślimy...

Napisano

Ja też śmiało polecam trek.. na modelu x cal 8 2015 śmigam od sierpnia i jeżdżę dosyć intensywnie, sam rower jeżeli chodzi o geometrie i mój komfort na nim to malinka. W modelu 9 masz lepszy napęd i z tego co pamiętam obręcze i parę drobiazgów. Zastanów się zatem czy potrzebujesz tych rzeczy skoro napisałeś że pasują ci nawet alivio. Bike radar ocenił x cal 8 na 4,5 w skali 5. 9 to ten sam rower z trochę lepszym osprzętem

• 3 tygodnie później...
Napisano (edytowane)
  W dniu 18.10.2015 o 14:33, Alsew napisał:

Tak naprawdę niewiele się zmieniło. Chętnie wypróbuję różne rowery przed podjęciem ostatecznej decyzji, ale nadal Kross jest moim faworytem tylko nie wiem czy nie skończy się przypadkiem na R7/R8... a jak mi nie będzie pasować to pomyślimy...

Też się zastanawiam nad tym Krossem. Widziałeś w końcu go na żywo? Warto dopłacać do b8?

Edytowane przez Krzysiek121
Napisano

W dniu 8.11.2015 o 20:27, Krzysiek121 napisał:
Też się zastanawiam nad tym Krossem. Widziałeś w końcu go na żywo? Warto dopłacać do b8?
Jeszcze ich nie ma. Mają się pojawić w polowie grudnia. Czy warto doplacać do 8 ??? Sam się zastanawiam....
Napisano

Patrząc pod kątem cen i braku zdecydowania autora tematu, to już bym wolał B9 z 2015.

Karbon i wcale nie taki zły osprzęt.....a wideł zawsze można za jakiś czas wymienić.

pozdr.

R/

p.s. B9 z br widziałem już za 4k z małym hakiem.

Napisano

W dniu 9.11.2015 o 06:44, robertos102 napisał:
Patrząc pod kątem cen i braku zdecydowania autora tematu, to już bym wolał B9 z 2015. Karbon i wcale nie taki zły osprzęt.....a wideł zawsze można za jakiś czas wymienić. pozdr. R/ p.s. B9 z br widziałem już za 4k z małym hakiem.
Ja chce kupić dobry rower , a nie fajną ramę w którą trzeba będzie wrzucić 2000 żeby byl z niej dobry rower. Carbon mi nie potrzebny... Jak już to bardziej bym celowal w tego http://rower.com.pl/kellys-gate-50-496141 osprzętowo wymiatacz! A co powiecie o geometrii tej ramy w porównaniu do Krossa???
Napisano

Zarówno Kross R7/B7/B8 oraz B9 z br i następnego są wręcz na wyrost względem potrzeb które opisałeś w posćie nr 1. Którego byś nie kupił będziesz zadowolony. Zbyt dużo kombinujesz z rozmiarem koła, modelami, ramami itp, stąd taki mętlik......

pozdr.

R/

Napisano

W dniu 9.11.2015 o 14:17, robertos102 napisał:
Zarówno Kross R7/B7/B8 oraz B9 z br i następnego są wręcz na wyrost względem potrzeb które opisałeś w posćie nr 1. Którego byś nie kupił będziesz zadowolony.
To może dlatego mam kupić w tej samej kwocie gorszy rower niż można, bo lepszy będzie 'na wyrost' ???? Nie bądż śmieszny!

W dniu 9.11.2015 o 14:17, robertos102 napisał:
Zbyt dużo kombinujesz z rozmiarem koła, modelami, ramami itp, stąd taki mętlik.
Nie widzę tu jakiejś wielkiej kombinatoryki. Od dluższego czasu moim faworytem jest Kross B7/R7 , a jeśli pytam o jakąś alternatywę to tylko o rower który ma 2 sztywne osie , jak w/w Kellys czy Romet.
Napisano

Omawiany Kross B7/R7 na osprzęcie Shimano bo taki sobie kolega powinien wybrać jest dużo lepszy od tego co oferowali modelowo 2015. Jak by nie patrzył to XC30 to nie to samo co Recon i to z QR15mm a sam karbon w wykonaniu tej firmy to żaden atut. Za to R7 z tego roku to słabizna w starciu z najnowszym. Przecież tam jest uginacz XC30 i to w opcji coil, dupiane piasty, nigdzie osi sztywnych i ta waga. Jak w ogóle można to porównywać. 

Co do Kellys'a to nie lubię tej marki więc się nie wypowiem. Powiem tylko tyle, że spawy i estetyka jest do bani ale to już kwestia gustu. 

Napisano (edytowane)

@@Alsew,nie w tej samej cenie, tylko wyprzedażowej a to na rowerze dobrze ponad 1k różnicy.

np. R8 2015 za 3099 a 2016 za 4400......

@@beskid,wszystko się zgadza. Tyle ,że mi zupełnie chodziło o coś innego..

Edytowane przez robertos102
Napisano (edytowane)

Tak zapewne chodziło o to magiczne słowa "wykorzysta czy nie wykorzysta" @robertos102. Nie nam to oceniać. Jak wspomniałem u mnie na tapecie jest model R7/B7 za 4K. Obiektywnie dużo nowocześniejsza konstrukcja od R8 z tego roku. Warto do niej dołożyć bo naprawdę udał im się ten rower co powinno się wykorzystać. 

Edytowane przez beskid
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.