Skocz do zawartości

[piasta tylna] Jak odkręcić ten bębenek od korpusu piasty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

n_IMG_0003.jpg

W poradnikach mowa o kluczu imbusowym 10mm - mimo tego, że wewnątrz osi zamiast sześciokąta jest wiele małych rowków, testowałem i klucz się obkręca. Być może klucz 11mm spisałby się lepiej, ale czy aby na pewno odkręca się to imbusem?

Napisano

A jaka to piasta? Bębenki odkręca się kluczem 10 lub 12 w zależności od producenta. Gdyby był sześciokąt to okrągła oś by się nie zmieściła, a tak to działa na tej samej zasadzie co klucz oczkowy na sześciokątnej nakrętce :yucky:

Napisano

dobra dzięki. Dobrze wiedzieć, że to będzie jednak imbus, a nie jakieś inne specjalne cudo. To dziś kupię 11mm (po luzie sądzę) i dam znać. Niestety symbolu piasy nie znam.
W sklepie rowerowym odpowiedzieli, że jeśli klucz imbux 10mm nie pasuje to nie mają takich bębenków.
Rozkręciłem bo przepuszcało w tylnej piaście, po rozkręceniu dostrzegłem, że zamiast 3 zapadek są tylko dwie, choć te tryby w głównej części bębenka w jednym miejscu troszkę wytarte, ale moim zdaniem wina będzie brakującej zapadki.
Znacie sklep internetowy, gdzie sprzedają części od bębenków - tam gdzie pytałem, niestety całe bębenki.

Napisano

ok, kupię cały i najwyżej będzie następnym razem z czego części dobierać.
Nie wiedziałem, że jeżdżę Formułą - klucz 10mm za mały 12mm za duży, czyli 11mm - muszę zamówić przez neta, bo mało coś popularny ten rozmiar.

Napisano

nie jest to formuła - 11 za duża.

Rozumiem, że 10.5 nie ma, więc wcześniejszy właściciel roweru musiał zedrzeć rowki i teraz 10mm się obślizguje.
Co radzicie? Jak to zdemontować?

Jestem gotów wywalić cały bębenek z piastą.
Rozumiem, że imbus odkręca tuleję mocującą bębenek, czyli kręcenie całym bębenkiem (chwytając za dziury po zapadkach) nic tu nie da.

Chyba pozostaje rozwiertanie tuleji.
Ktoś miał taki problem?

• Mod Team
Napisano

Pytanie w którą stronę to odkręcać. W sensie z której strony. Bo shimano odkręca sie od strony bębenka, stare sachsy odkręcało się od drugiej strony ... a ze zdjęcia właśnie tak mi to wygląda jakoś.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie mogę się z Waćpanem zgodzić:

Po pierwsze to puklusowi nie chodziło o kierunek obrotu tylko o to od której strony się za to zabrać. Po drugie to bębenek to nie kaseta i moment obrotowy przenoszony jest na piastę przez wielowypust, a śruba tylko dociska, a nie przez gwint (który się rzeczywiście zaciska podczas pracy) jak przy wolnobiegu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...