Skocz do zawartości

[dętka] Jak zmienic dętke w tylnym kole

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chcialbym odrazu napisac ze na rowerach sie nie znam wiec prosze pisac w miare zrozumiale, z gory dzieki :)

Mam rower kross hexagon v2 i poszla mi detka w tylnym kole i nie mam zielonego pojecia jak ja wymienic. W jaki sposob mam odrekic to kolo i je wyjac? W instrukcji nic nie znalazlem na ten temat na forum tez. Prosze o pomoc.

Napisano

Witam, chcialbym odrazu napisac ze na rowerach sie nie znam wiec prosze pisac w miare zrozumiale, z gory dzieki :)

Mam rower kross hexagon v2 i poszla mi detka w tylnym kole i nie mam zielonego pojecia jak ja wymienic. W jaki sposob mam odrekic to kolo i je wyjac? W instrukcji nic nie znalazlem na ten temat na forum tez. Prosze o pomoc.

A koło masz na zwykłej śrubce czy na szybkozamykaczu, czyli takiej dźwigieńce?? I musze cie pocieszyc. Powyzej 50 postów na tym forum będziesz znawcą rowerów :)

Napisano

Jest to prosta czynność i nie zajmie wiele czasu.

Tak krok po kroku - przewróć rower na 'plecy', wrzuć z tyłu najwyższy bieg (będzie to pewnie 8), odkręc szybkozamykacz (taka 'fajka' do przykręcania/odkrecania koła) lub jeśli go nie masz to odkręć śruby kluczem, sciągnij koło, ściągnij oponę z jednej strony (jeśli łatwo nie będzie chciala zejść to podważ czymś co nie ma ostrych krawędzi (co by nie uszkodzić opony czy obręczy), wyciągnij dziurawą dętkę, włoż nową (ułóż dobrze i równo ), włóż oponę na swoje miejsce, napompuj, załóż koło, przykręc i heja :)

edit: może być tak, że coś wbiło Ci się w oponę i dalej w niej siedzi i gdy zamontujesz nową dętkę to i ją przebije, więc gdy wyciągniesz starą dętkę sprawdź gdzie jest dziura i od czego może być..

również może być tak, że opiłek z obręczy się wbił (bo pewnie nie masz opasek na obręczach - możesz je kupić w każdym sklepie rowerowym lub zastąpić np. taśmą izolacyjną)

Pozdro

Napisano

hmm , wydaje mi sie ze jest to zwykla sruba, Gdy odkrecilem je z obu stron to wypadla mi nozka z jednej a z drugiej oslonka na przezutki i kolo zaczelo sie lekko chwiac - nic wiecej.

Napisano

Pomiędzy odkręceniem a wyjęciem koła ja bym jeszcze rozpiął hamulce bo inaczej koło nie wyjdzie

I potem podnosisz koło. Powinno zejść. A hamulce ściągasz wyciągając to "fajkę"

Napisano

kolo sciagniete. Teraz problemem okazalo sie zdjecie opony. Ni h*** nie idzie. Podwazalem ja i nic trzyma sie tak jakby byla przyklejona :/

ps. podwazam z jednej strony ale to nic nie daje , z reszty trzyma sie mocno :/

Napisano

spuść powietrze

i np kluczem płaskim 10 podważ krawęź opony

wyłóż ją za obrecz

potem ok 10-15cm dalej drugim kluczem powtórz i opona musi byc twoja

Napisano

Ja zawsze biorę dwa duże śrubokręty i próbuje podważyć oponę w dwóch miejscach i musi wyjść niema innej możliwości

Powodzenia ;)

Napisano

Śrubokręta nie polecam, gdyż przez przypadek można podziurawić dętkę lub porozcinać oponę - lepiej stosować coś bez ostrych krawędzi np. łyżki od zupy, a najlepiej zaopatrzyć się w plastikowe łyżki do opon - wtedy nie poniszczymy ani dętki, ani opony, ani obręczy.

Napisano

jakos udalo mi sie zdjac ta opone ale wiedzialem ze jak ze sciagnieciem opony sa takie problemy to z zalozeniem beda jeszcze wieksze :) wszystko sie pier**** ktos tam wczesniej napisal ze nie zajmie to wiele czasu :D Siedzialem przy zalozeniu tej detki i opony godzine i gowno zdzialalem :P Caly czas mi ie to rozpada i chyba bez serwisu sie nie obedzie :/ co naloze z jednewj strony to z drugiej wychodzi

Napisano

Nie chce tu nikogo potepiac ani sie nasmiewac ale ja zmieniałem opone w rowerze w wieku 11 lat i szło mi całkiem sprawnie.

Napisano

zobacz jak w serwisie będą to robić - na pewno to pomoże - a kiedy znowu zlabiesz kapcia to juz nie bedziesz mial wiekszego problemu ze zmianą ogumienia.

PS: gdy pierwszy raz zlapalem gumę, też długo się męczyłem ze zmianą detki. Teraz robie to w 10min :) troche praktyki i dojdziesz do wprawy

Napisano

heh no wiem ze to smieszne , problem byl w tym ze detke zakladalem na zupelnym flaku , gdy ja napompowalem zrobila sie sztywna poszlo sprawnie :) Dzieki za rady :D

ps. jedynie pod koniec bylo pare problemow, Troche podrapalem ta felge ale mam nadzieje ze to duzego znaczenia nie ma

Napisano

co do plastikowych łyżek do opon tak pomocnych w zdejmowaniu opon- jeżeli ktoś mieszka w pobliżu sklepów GO-SPORT (a jest taki np w Katowicach) to informuję że komplet 3 sztuk łyżek kosztuje tam tylko 4.95 zł i są one identyczne jak wiszące obok Zefale za 13 zł. Różnią się tylko tym że nie mają szpanerskiego napisu... taniej się już chyba nie da :)

Napisano

jeszcze pare razy i dziesięc minut jest w twoim zasięgu

napisz nam czy opone założyłes do przodu czy do tyłu

oczywiście chodzi mi o kierunek jazdy

i nie zapomnij złożyc hamulca

Napisano
ktos tam wczesniej napisal ze nie zajmie to wiele czasu

No bo wszystko zależy jakie się ma opony - niektóre zakłada się i ściąga bardzo szybko bez użycia narzędzi (np. Panaracer Mach), a nad niektórymi oponami można tylko siedzieć i płakać bo nie wiadomo jak je zdjąć (np. najgorszą walkę ze ściąganiem i zakładaniem opony stoczyłem z oponą Kenda Kobra - niestety przegrałem tą walkę :) )

Napisano
napisz nam czy opone założyłes do przodu czy do tyłu

sorki ale nie kumam , Jezeli chodzi w ktorym kierunku zakladalem opone (nie wiem jakie to ma znaczenie :)) to od wentyla w prawo :P

a tak pozatym to detke sobie przebilem podjezdzajac pod kraweznik :P

Jakby ktos chcial posmigac z Gdanska to pisac :P Dodam ze mam 14 lat zeby potem nie bylo :P ... i przecietnie jezdze 23-30 km/h (tak przynajmniej wskazuje moj licznik dodany gratis do roweru :P) wiem wolno ale kolarz nie jestem :D

Napisano

jak obejrzysz opone to wśród opisów na oponie znajdziesz strzałke wskazującą kierunek obrotu koła

musi wskazywać do przodu chodzi o atakowanie drogi bieżnikiem

na skojarzenia to tak jakbyś buty założył tył na przód

Napisano

a no fakt, bylo cos takiego na oponie. Nie wiedzialem ze to ma jakies wieksze znaczenie , znajac mnie to pewnie zalozylem na odwrot :/ zaraz zlece do piwnicy i obczaje bo nie zazne przez to :P

ufff naszczescie jest dobrze , :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...