Skocz do zawartości

[wymiany gwarancyjne] pytania i wątpliwości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :)

Nie znalazłem podobnego tematu odnośnie relacji z napraw gwarancyjnych mniej lub bardziej udanych i postanowiłem założyć nowy temat. Zacznę na swoim przykładzie bo nie wiem co o tym myśleć i prosiłbym o opinie fachowców zanim zadzwonię już nawet nie do serwisu w którym był rower tylko do głównego biura firmy. Sprawa dotyczy sieci decathlon i rockridera 500. 

Wymiana dotyczyła suportu jednak z powodu braku akurat takiego na magazynie firmy zdecydowano dać inny suport na kwadrat (model BB-UN55) i nową korbę Shimano Alivio, czyli odpowiednik poprzedniej SRAM X4. Tamta była podobno niekompatybilna z nowym suportem. Dziś odebrałem rower, poprosiłem też o kartkę od serwisanta z symbolami części które były zamontowane w rowerze. 

1.jpg

Po wpisaniu w google symbolu okazuje się jednak że to shimano Acera. Nie jestem serwisantem ani alfą i omegą jeżeli chodzi o rowery ale chyba Acera jest sprzętem gorszym od Alivio który miał zostać zamontowany jako odpowiednik poprzedniej korby. 

1.jpg

Co jest na prawym ramieniu? Rysy. Taki rower odebrałem z serwisu. szkoda że nie zwróciłem na to od razu uwagi bo spieszyłem się do pracy :/ Proszę jeszcze jedna fotka:

1.jpg

Model suportu już pomijam ale podejrzewam że wymienili mi po prostu korbę lepszą na gorszą , do tego porysowaną czyli uszkodzoną. Najgorsze jest to że kilku znajomych tez ma od nich rowery i ja jakoś zawsze mówiłem że decathlon ma dobry serwis i dba o klienta, to teraz mam to dbanie. 

Korba Srama ma dwie wersji mocowania, na os na kwadrat, tak jak masz obecnie w Shimano albo na os type power spline, na wielowypust i poniewaz wymienili tez wklad to znaczy ze Twoja korba miala mocowanie drugirgo typu.

Korba ktora miales to najnizszy model wsrod korb Srama.

Sram ma mniej grup osprzetu w ofercie, gdyby policzyc od gory w dol to na poziomie alivio jest x5, jednak x5 jest obecnie dziesieciobiegowy a alivio 9.

Korba nalezy do grupy acera.

Korba x4 (s600) ma stalowe zebatki, acera tez. Nie bylbym pewien czy zamiana byla lepsze na gorsze.

Natomiast na pewno sprzet powinien byc bez wad wizualnych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...