pablo102425 Napisano 27 Września 2015 Napisano 27 Września 2015 Witam, jakiś czas temu zacząłem bawić się w przełaj. Po raz pierwszy mam zamiar przejść na Tubeless, kwestia kół już wyjaśniona jednak pozostała sprawa opon. Otóż szukam dość lekkiej opony o szerokości max 1.3 - 33mm. Mam dobre doświadczenie z opona Schwalbe Rocker Ron z MTB (opona EVO używana z dętką). I tak samo chciałem zrobić w przełaju. Jednak zmartwiła mnie jedna rzecz. Otóż na stronie producenta podają że maksymalne obciążenie to 70kg. Sam ważę 75kg, rower 9, licząc kask strój, buty wyjdzie ponad 86kg. No właśnie, jak ma się to do realiów? Jakoś nie wyobrażam sobie nawet zawodowców ważących poniżej 60kg aby spełnić normy Schwalbe co do maksymalnego obciążenia. Ma ktoś jakieś spostrzeżenia, doświdczenia z tej dziedziny?Podaję link do strony z tą oponą: http://www.schwalbe.com/en/offroad-reader/rocket-ron.html opis opony : 33-622 (28 x 1.30, 700x33C)
autsajder Napisano 27 Września 2015 Napisano 27 Września 2015 witam koła są dwa więc waga dopuszczalna to ok 140 kg jak na moje oko więc jeszcze zostaje troche zapasu
seraph Napisano 27 Września 2015 Napisano 27 Września 2015 Dokładnie jak wyżej. Schwalbe podaje dopuszczalne obciążenie dla jednej opony. A bezdętki w przełaju to ciekawa sprawa. Sam się zastanawiałem jak to będzie trzymać wyższe ciśnienia niż w MTB. Na wiosnę po pozytywnych doświadczeniach z MTB chciałbym pozbyć się dętek z opon 700x38C i 32C.
pablo102425 Napisano 27 Września 2015 Autor Napisano 27 Września 2015 Dzięki, o tym nie pomyślałem :-)No szczerze mówiąc temat opon tubeless przełajowych jak i szosowych jest u nas jeszcze mały. Mała popularnośc tego. Ale Schwalbe choćby robi opony na ten system nawet na szosy, gdzie podobno przy wyższych ciśnieniach nawet się to sprawdza. Więc czemu ma się nie sprawdzić w CX. Zobaczymy, jak będzie źle to się załozy dętkę.
pablo102425 Napisano 27 Września 2015 Autor Napisano 27 Września 2015 Ja teraz na dętce, oponach 32c challenge grifo mam 4-5 bar.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.