Skocz do zawartości

[SPD] Problem z butami

Chrzanof

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Przedstawię swój problem i proszę o pomoc.

Chciałbym kupić sobie buty rowerowe kompatybilne z spd. Mam problem z prawą nogą, mianowicie jest mniejsza od lewej o mniej więcej długość dużego palca, więc mam rozmiary stóp 43 i ok. 38. Do tego ta stopa podnosi mi się w górę tylko do 90 stopni, dlatego mam problem ze sprintowaniem bo najzwyczajniej noga mi się ześlizguje z pedała (stąd pomysł żeby kupić SPD). 

Czy muszę koniecznie kupować dwa rozmiary butów, skoro przez całe życie nie miałem problemu z chodzeniem na jednym rozmiarze (obecnie 43)? Chodzi mi o te zapięcia, czy da się jeden ustawić na tyle niżej by obie nogi były przytwierdzone do pedała przednią częścią stopy, tak jak być powinno ? 

Z góry dziękuje za pomoc. 

Miałem podobny problem z butami shimano bo 45 były dobre na lewą stopę a na prawą za małe a 46 dobre na prawą na lewą ciut za duże. Wybrałem 46. Buty to model xc51 za ok 550 zł. Na początku czułem że prawa noga ma mniej luzu, ale teraz wystarczy ze normalnie mocno zacisne i nie czuje różnicy. Jak by Cię to bardzo denerwowalo to zostaje kupno wkładki lub drogiego termokurczliwego modelu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...