Wooyek Napisano 30 Września 2015 Napisano 30 Września 2015 Wooyek dzięki za pomoc. Oczywiście że jestem zielony. Nie każdy zna się na rowerach jak Wy. Dużo przeczytałem ale wolałem jeszcze zapytać- chyba od tego są fora. Modrzew- nie użyłem„ostro”/„deha”/„ęduro” -napisałem co i jak. Opisałem tylko ,że nie chcę jeździć spokojnie po parku. Tyle. Nie mam 18 lat i nie chcę szpanować na forum choć nie mam wiedzy w temacie. Kurcze nie ma nic ciekawego, gotowego, na ramach które podajecie i dlatego pytam o te gotówce cube itd. Wiadomo. Co do rowerów na tych ramach - cierpliwości. Ew. Dartmoor Primal Red Devil ze sklepu. BTW trafiłem ostatnio na świetny poradnik kupowania roweru MTB dla początkujących. Jest wprawdzie po angielsku, ale tak czy inaczej, warto. Nic lepszego nigdy na ten temat nie czytałem: http://nsmb.com/how-to-buy-a-mountain-bicycle/ Tekst jest bardzo "luźny", ale warto wziąć go sobie do serca. Może zakochasz się w takim np. Cube i będzie Ci się na nim świetnie jeździło?
adriansocho Napisano 1 Października 2015 Napisano 1 Października 2015 Źle wszyscy piszecie. Starsze ramy DH pozwalają złożyć fajny amortyzowany rower do wygodnej jazdy (od kilku lat to się nazywa Enduro i nie trzeba nawet umieć katować sprzętu). Problem jest z masą, ale dla chcącego nie ma żadnych przeszkód. Do ramy Race Bike można znaleźć starszego Boxxera (150 mm), przemalować golenie dolne i półki pod kolor ramy (albo odwrotnie) i cieszyć się ładną maszyną (która niestety będzie ważyła 16 kg).
tobo Napisano 1 Października 2015 Napisano 1 Października 2015 Starsze ramy maja skok wiekszy niz dzisiejsze, ten RB to 230mm. Zaloz do tego widelec 150 skoku to bedzie fajnie.
adriansocho Napisano 1 Października 2015 Napisano 1 Października 2015 E, jeśli tak, to nie. Chyba że z kołem 29"
Wooyek Napisano 2 Października 2015 Napisano 2 Października 2015 Starsze ramy DH pozwalają złożyć fajny amortyzowany rower do wygodnej jazdy (...) Problem jest z masą ...oraz (od najważniejszych do najmniej ważnych): kątem rury podsiodłowej, przez który pedałowanie nie ma nic wspólnego z "wygodną jazdą". wysokością suportu; wspomnianym już potężnym rozrzutem skoku przód-tył, przez który trudno sensownie zrównoważyć zawieszenie; zakresem regulacji wysokości siodła; kompatybilnością części (mufa 83 mm, oś 150x12, brak możliwośći założenia przedniej przerzutki). Można więc złożyć rower do wygodnej jazdy, ale raczej będzie to jazda po bułki, a na pewno nie będzie to enduro...
adriansocho Napisano 3 Października 2015 Napisano 3 Października 2015 Ale jeśli owa starsza rama DH ma "zwykłą" mufę 68/73 mm, to można do niej wsadzić normalne korby, a może nawet z więcej niż jednym blatem (o ile da się wsadzić przednią przerzutkę). Skoku najlepiej dać tyle z przodu co z tyłu. I faktycznie, byłby to rower do wygodnej jazdy, a nie enduro (chyba że mówimy o takim odłamie enduro, gdzie wcale się nie podjeżdża).
radziuGD Napisano 3 Października 2015 Napisano 3 Października 2015 Jakiej wygodnej jazdy, skoro po wysunięciu sztycy na odpowiednią wysokość siodło jest za tylną osią?
Przemolbtz Napisano 3 Października 2015 Autor Napisano 3 Października 2015 Panowie nie chce zakładać kolejnego tematu więc zapytam dalej tu. Skutecznie wybiliście mi ta ramę z głowy(za co dziękuję), ale nadal nie mam pojęcia co kupić bo jednak nie chce składać roweru tylko kupić cały. Budżet niewielki bo 2 tyś. Założenia: UŻYWANY rower dla faceta 182 cm. wzrostu który zaczyna zabawę z rowerem ale jest nastawiony na las, skoki itd. Chce spróbować i się przy tym nie zabić a nie znam się na sprzęcie na tyle by ryzykować samodzielne kupno. Propozycje allegro(aukcje też) najlepiej woj. Lubuskie albo Dolnośląskie. Z góry dziękuję za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.