Skocz do zawartości

[glukoza] skutki uboczne, macie?

Kondzio

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegos czasu pije wode z glukoza i sa super efekty ale wczoraj po treningu zaczal strasznie mnie bolec brzuch i mialem biegunke , a w nocy zwrocilem wszystko co zjadlem poprzedniego dnia. jak myslicie czy to moze byc spowodowane naduzyciem glkozy?

Po jednym takim incydencie nie jesteś w stanie stwierdzić czy to chodzilo o glukoze. Moze tego dnia cos innego zjadles, miales slabszy dzien itd. Nie zmieniaj nic w swoich treningach, dawkach glukozy, diecie i zobacz czy sytuacja się powtórzy.

Aczkolwiek glukoza sama w sobie nie wywołuje biegunki. Musialo jednak cos jeszcze byc innego co zjadles.

Ja osobiście wolalem kupic sobie Vitalmax Ionto Drink i rozpuszczac w wodzie (40 zl za 1l specyfiku, ktory starcza na 60l napoju - u mnie nawet wiecej bo proporcje producenta sa dla mnie za duze, zbyt slodkie).

A tutaj masz temat jak zrobic izotonika domowymi sposobami (nie wiem czy ma wlasciwosci izotoniku bo nie czytalem o tym żadnych badań, ale mówią, że tak jest):

http://www.forumrowerowe.org/napoj-izotoniczny--t17408.html

Juz gdzies pisalem o tym, ale ok napisze ponownie :D

Kopa nie daje bo to izotonik a nie baton/żel energetyczny. Ma uzupełniać niedobory elektrolitów dzięki czemu zmniejsza objawy zmęczenia.

Mnie osobiście dużo lepiej się na tym jeździ niż na samej wodzie (jak robilem przez ostatnie 2 sezony). Serio nie czuje po tym takiego oslabienia przy dluzszym pedalowaniu, pragnienie jakby mniejsze itd.

Nie wiem czy to efekt placebo czy serio działa, szczerze to mnie to nie interesuje skoro mi sie na tym fajnie jezdzi :D Dodatkowym plusem jest jego wydajnosc - ja daje mniej niz zaleca producent (ich dawkowanie powoduje, ze napoj ten jest dla mnie za slodki) i jak dotad mam jeszcze 1/3 litrowej butelki (po przejechaniu ok.1500 km).

To co pokazales w linku to Ionto jablkowy i nie wiem jak smakuje. Ja mam akurat grejpfrutowy, ktory i tak nie przypomina soku z tego owocu :huh: W smaku nie jest to jakas rozkosz dla podniebienia, ale daje rade :P

Osobiście polecam i na pewno kupie nastepna buteleczke jak aktualna mi sie skonczy.

Ps. konkurencją dla niego jest produkt Nutrend - Regge Enduro Drive (czy cos takiego), ale spotkalem sie z opiniami, ze w porównaniu z Vitalmax Ionto Drink, wypada słabo. Oosbiście go jednak nie próbowalem.

Od jakiegos czasu pije wode z glukoza i sa super efekty ale wczoraj po treningu zaczal strasznie mnie bolec brzuch i mialem biegunke , a w nocy zwrocilem wszystko co zjadlem poprzedniego dnia. jak myslicie czy to moze byc spowodowane naduzyciem glkozy?

na opakowaniu mojej glukozy pisze:

"Przedawkowanie: Przyjęcie jednorazowo dużej ilości glukozy może spowodowac nudności i wymioty"

ale jednorazowo raczej duzo glukozy nie spozyleś bo jadąc od razu wszystkiego sie nie pije więc chyba to nie było spowodowane przez glukoze :)

Ja osobiście wolalem kupic sobie Vitalmax Ionto Drink i rozpuszczac w wodzie (40 zl za 1l specyfiku, ktory starcza na 60l napoju - u mnie nawet wiecej bo proporcje producenta sa dla mnie za duze, zbyt slodkie).

A tutaj masz temat jak zrobic izotonika domowymi sposobami (nie wiem czy ma wlasciwosci izotoniku bo nie czytalem o tym żadnych badań, ale mówią, że tak jest):

http://www.forumrowerowe.org/napoj-izotoniczny--t17408.html

a gdzie kupujesz ? w necie?

• 2 tygodnie później...

Dodatkowym plusem jest jego wydajnosc - ja daje mniej niz zaleca producent (ich dawkowanie powoduje, ze napoj ten jest dla mnie za slodki) i jak dotad mam jeszcze 1/3 litrowej butelki (po przejechaniu ok.1500 km).

co to za plus skoro zamiast napoju izotonicznego otrzymujesz hipotonik. po co wywarzac otwarte drzwi skoro produkt jest izotonikiem i producent podaje dokladnie proporcje rozrabiania koncentratu. jezeli jest dla ciebie za slodki niestety nie pozostaje nic innego jak zmienic produkt na bardziej odpowiadajacy twoim preferencjom smakowym

Masz tutaj rację, jednak różnica w dawkowaniu 9 ml czy 10 ml/bidon w stężeniu jest tak niewielka, że produkt ten nie traci tak bardzo swoich właściwości izotonicznych. Zresztą każdy człowiek jest indywdualny i nie ma też identycznej zawartości stężenia substancji mineralnych w płynach ustrojowych, są jedynie wyznaczone pewne średnie. Tak więc już samo to powoduje pewien margines błędu z którym producenci się też muszą liczyć.

Jednak zgadzam się w 100%, że znacznie zmniejszenie lub zwiększenie propocji wpływa na właściwości tego produktu. U mnie jednak różnice te są niewielkie a mają ogromne znaczenie smakowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...