Skocz do zawartości

[rama] czy istnieje rama karbonowa, wzmacniana, dla ludzi +120 kg

Krzysztof303

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moja waga waha się różnie 115-125, zależnie od sezonu, trenuję kulturystykę, także zrzucam głównie mięśnie na rowerze. Teraz pytanie lubię trenować jeżdżąc po szosie (mam na razie do tego rower crossowy), no ale cross a sama szosa.... Jeżdżę często w nocy (bo mam czas na trening około 20-24), czasami więc wpadnę w dziurę. Czy istnieje rama szosowa, crossowa lub przełajowa z wytrzymałością do 130-140 kg, gdyż chcę mieć mimo wszystko duży zapas wytrzymałości na tej ramie, nawet kosztem wagi.

Napisano

Aluminiowe ramy crossowe Unibike mają limit wagowy do 140, albo nawet 150kg. Tak więc jakiegoś Vipera czy Zethosa możesz śmiało brać.

Napisano

Karbon jest bardzo solidnym materiałem więc tutaj ie ma obaw. Zresztą bardzo atletycznie zbudowani są kolarze torowi ścigający się na sprzęcie z tego materiału. Ewentualnie koła mogą być problemem. 

Napisano

Właśnie Beskid - do takich samych konkluzji chyba doszedłem, bo wszędzie na kołach szosowych jest do 110, tutaj chyba będzie główny problem. Waga kół jest ogromnie ważna, istnieją koła carbonowe lekkie a super-wytrzymałe?

Napisano

Waga kół jest ważna ale spokojnie da się mieć solidne koła w "normalnym" układzie obręcz szprychy. Z karbonu też są a kwestą jest tylko cena. Dość wysoka ale te z 50mm stożkiem na pewno osiągają limity wagowe w okolicach nawet 130-140kg. 

Napisano

Eh, karbon to bardzo solidny materiał ale buduje sie z niego możliwie lekkie ramy, bo karbon to "flagowy" materiał i pokaz możliwości danej firmy.

Odradzam karbon przy 125 kilogramach.

Zawodnik uprawiający jakakolwiek odmianę kolarstwa nie jest wyznacznikiem dla czegokolwiek.

Co to sa lekkie koła dla Ciebie? Lekkie koła to powiedzmy od kilograma w dół. Rownież nie polecam dla ciężkich, nawet karbonow bez limitu wagowego.

Takie moje doświadczenia zawodowe.

Orientujesz sie ile kosztują dobre karbonowe i lekkie kolka? Od 2000 euro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.