codespy Napisano 25 Września 2015 Napisano 25 Września 2015 Witam Szukam roweru do amatorskiej jazdy w terenie. Znalazłem dla siebie 3 rowery: GRAND CANYON AL SL 6.9 Cube LTD Pro Cube LTD Race Który polecacie? Jeśli Canyon to jaki rozmiar ramy jeśli w sklepie mierzyłem Cuba i 19 była ok? A może macie jakąś propozycje innego roweru do 4500zł? Może znacie jakiś sklep z Warszawy lub okolic gdzie można kupić cuba dobrej cenie? Dzięki za wszystkie sugestie.
misiojedzie Napisano 26 Września 2015 Napisano 26 Września 2015 Rozmiarówkę canyona najlepiej sprawdź na ich stronie wypełniając tabelkę. najważniejszy dokładnie zmierzony przekrok. Nie wiem czy czytałeś ten temat http://www.forumrowerowe.org/topic/149600-rower-grand-canyon-al-69-2014-geometria-temat-ogolny/page-52 O cube'ach nie mam zielonego pojęcia więc nie pomogę. W każdym razie ja jestem póki co napalony na AL SL 6.9 ale w połowie października Canyon ma dać pełną ofertę na 2016 więc może się coś zmienić w planach zakupu. Warto zaczekać i zobaczyć co wrzucą nowego. jak chcesz kupić rower już teraz to warto by było dołożyć te pińcet do slxa 7.9 z mijającego sezonu póki jeszcze są. pzdr
codespy Napisano 26 Września 2015 Autor Napisano 26 Września 2015 Super ten rower Canyon AL SL 6.9, ale trochę przekracza mój budżet. Druga sprawa. Czy ten amortyzator Fox nie bedzie zbyt kosztowny w utrzymaniu?
misiojedzie Napisano 26 Września 2015 Napisano 26 Września 2015 @codespy Znaczy się SLX 7.9 przekracza budżet, o 6.9 sam pisałeś w pierwszym poście. Fox może być droższy od reby z różnych względów.
Pejot1975 Napisano 26 Września 2015 Napisano 26 Września 2015 Nie wiem ile masz wzrostu ale zobacz te oferte na LTD Pro http://www.bikecenter.pl/p20034,cube-ltd-pro-29-spicy-yellow-n-blue-rower-2015.html
codespy Napisano 26 Września 2015 Autor Napisano 26 Września 2015 Mam 182. Mierzyłem w sklepie 19 i była ok. Niestety widzę, że 19 już wyprzedane w tym sklepie.
Pejot1975 Napisano 26 Września 2015 Napisano 26 Września 2015 http://www.arkus.sklep.pl/rower-cube-ltd-pro-29-zolty-2015-p-8028.html google wiedza wszystko
codespy Napisano 26 Września 2015 Autor Napisano 26 Września 2015 Dzięki za linka Doczytałem się że te Cube LTD PRO nie mają sztywnej osi. Czy taka sztywna oś bardzo dużo daje, żeby szukać i dopłacać do roweru ze sztywną osią? Czy ten GRAND CANYON AL SL 6.9 ma sztywną oś?
beskid Napisano 26 Września 2015 Napisano 26 Września 2015 Sztywna oś to same plusy i żaden "przywilej" zwłaszcza w tym segmencie cenowym i przy 29er. Cube to jeden z nielicznych producentów, który ma to w d..ie i dlatego trzeba go mieć w tym samym miejscu Tak ten Canyon ma sztywną oś w amorku.
codespy Napisano 26 Września 2015 Autor Napisano 26 Września 2015 Czyli lipa z trochę z tym Cube LTD Pro 29. Tak dużo to naprawdę daje? W takim razie to jakie inne rowery mają taką sztywną oś i mają amortyzator klasy Rock Shock Reba ?
beskid Napisano 26 Września 2015 Napisano 26 Września 2015 Reba to bardzo wysokiej klasy sztuciec więc w tej kwocie tylko nieliczni ją wsadzają. Im jesteś lżejszy tym QR15mm jest mniej porządne. Jak często odpinasz koło to same plusy bo raz idzie szybko a dwa nie trzeba regulować zacisku hamulca. Mniej dzwonią lub wcale tarcze. Po co kupować coś co w obecnych czasach staje się standardem.
misiojedzie Napisano 26 Września 2015 Napisano 26 Września 2015 Nie chcę się wpie****ać w dyskusję ale kolega szuka roweru w mniej więcej tym budżecie co ja, co do tego cube'a to sprzedając rower wysyłkowo i dając szczegółowy schemat geometrii fajnie by było jeszcze zaznaczyć przekrok od ziemi do środka górnej rury. Jaja nie rama, jak pękną to nie wymienisz na gwarancji niestety. Brak sztywnej osi z przodu, obrzydliwe kolory, reszta osprzętu mniej więcej to samo co al sl 6.9. Canyon wygrywa mimo o 400 zł wyższej ceny. Szkoda że ma sztywną ośkę tylko z przodu :/
codespy Napisano 27 Września 2015 Autor Napisano 27 Września 2015 Mój wzrost to 182cm, waga 75kg. Przy takiej wadze dużo daje ta sztywna oś? Jeszcze pytanie o oznaczenia sztywnej osi. QR9 to nie sztywna, QR15 i QR20 to są sztywne?
codespy Napisano 28 Września 2015 Autor Napisano 28 Września 2015 Czy może mi jeszcze ktoś doradzić czy przy mojej wadze 75 kg brak sztywnej osi to jest duża wada?
mmisiek9612 Napisano 28 Września 2015 Napisano 28 Września 2015 Duza, nie duża kupujac rower w okolicach 5 tys lepiej ja miec niz potem zalowac ze sie nie ma.
Avatarus Napisano 28 Września 2015 Napisano 28 Września 2015 Ważę też 75 kg i pomimo sztywnej osi przód/tył nie widzę żadnych różnic w stosunku do rowerów bez sztywnej ośki. Jedyne w czym pomaga, to w tym, iż nie trzeba ustawiać zacisku w razie odpięcia koła. Pod względem jazdy nie widzę żadnych różnic. Ale wiadomo, teraz to standard i dość "modne" rozwiązanie. Lepiej mieć niż nie mieć, ale nie warto stawiać to jako priorytet. A taką dodatkową "pierdołę". Po pierwsze odpowiednia geometria ramy(czy dobrze się czujesz na rowerze, czy nie wisisz nad kierownicą, czy w przekroku masz odpowiedni zapas), potem osprzęt a na końcu bym zwracał uwagę na inne bajery (sztywna oś, przerzutka bezpośrednio montowana/na obejmę etc.)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.