Skocz do zawartości

[trenażer] elite turbo muin

Krzysztof303

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Czy ktoś posiada trenażer Turbo Muin i czujnik Misuro B+ i może powiedzieć czy pomiar kadencji działa? Kupiłem taki zestaw i u mnie niestety kadencja nie działa. Tak się zastanawiam ponieważ czujnik znajduję się dość daleko od pedałów to może nie ma pomiaru kadencji a jedynie prędkość i szacowana moc....

Działa. Tzn. jak to w Turbo Muin... Ta kadencja to też jest chyba wyliczana na podstawie jakichś algorytmów, bo przecież nie masz żadnego elementu pozwalającego na odczyt z pedałów.

Generalnie zdążyłem po zakupie chwilę pobawić się w kilku aplikacjach. Nie jest różowo, niektóre aplikacje nie chcą współpracować, inne nie dają prawidłowych odczytów. Na razie dobrze działa mi Zwift, z Bkool próbuję pertraktować ;) Może go namówię do współpracy.

Przyznam, że ogólnie miałem trochę zabawy, zanim mi to zadziałało prawidłowo, myślałem, że będzie to na zasadzie podłączam i jadę.

• 1 miesiąc temu...

Korzystam z trenażera już ponad miesiąc.

Zastanawiam się czy nie kupić tego czujnika na Bluetooth, stąd pytanie czy ktoś z Endomondo testował??

Kolejne pytanie, czy ten trenażer wymaga jakiegoś serwisu??

Oraz ile daliście podkładek pod kasetę konkretnie Shimano 10r? 

• 1 miesiąc temu...

Ale co chciałbyś robić w Endomondo z tym trenażerem? Do trenażera masz osobne aplikacje do tego przeznaczone. Nie korzystam konkretnie z Endomondo, ale przecież a aplikacja służy do odczytywania danych z GPS i umieszczania ich na mapie, aplikacja do trenażera ma na podstawie czujników symulować zmianę lokalizacji, bo przecież GPS pokaże stałą pozycję.

PS. ja dopiero teraz zacząłem testować oryginalne oprogramowanie od Elite na telefonie z Androidem. Muszę przyznać, że działa to o wiele płynniej i przyjemniej niż inne aplikacje, które testowałem na komputerze z podłączonym odbiornikiem ANT+ (Zwift, Bkool, itp.). Tam miałem jakieś problemy z zasięgiem, musiałem stawiać laptopa bardzo blisko, a mimo to i tak odczyty były "dziwne". Po krótkich testach na telefonie z aplikacją Elite My E-Training działa to płynnie, odczyty wydają się dość "naturalne". Szkoda tylko, że sama aplikacja jest mocno prymitywna na tle wyżej wspomnianej konkurencji.

PS2. Co do serwisowania trenażera to nie mam pojęcia, kiedyś się pewnie zepsuje ;) W instrukcji jest coś wspomniane o możliwości regulowania naciągu pasa śrubą na obudowie, ale mam nadzieję, że nie będę musiał się tym bawić. Nawet nie wiem jak miałbym to regulować... chyba "na oko", bo niby jak miałbym sprawdzić poprawność odczytów.

• 2 miesiące temu...

witam

wlasnie zakupilem trenazer elite turbo muin smart+ i oczywiscie jest problem.

sparowalem licznik garmin edge 810 i jadac tak 20 km/h licznik pokazuje ponad 200 km/h, tak samo jak sparuje z zegarkiem garmin vivoactive.

podlaczylem iphona przez bluetooth i programik myetrainning i tam juz pokazuje chyba dobra predkosc okolo 20km/h

moze ktos zna rozwiazanie mojego problemu aby polaczyc z garmin

czekam na podpowiedzi 

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Po sparowaniu trzeba chyba wprowadzić w liczniku obwód koła. W instrukcji dla trenażera/sensora jest podana wartość chyba 153 lub 135, nie jestem pewien. Po wprowadzeniu powinno pokazywać poprwaną wartość prędkości.

• 2 tygodnie później...

Odgrzeję temat. Nie rozumiem dlaczego Turbo Mulin miałby źle wskazywać moc? Panują tam stałe warunki i jeżeli sprzęt jest dobrze skalibrowany w fabryce wyniki powinny być poprawne. Owszem chwilowej mocy w danej sekundzie tym sposobem liczenia nie poda poprawnie, ale już średnia z paręnastu sekund powinna być poprawna, a chyba ta średnia jest ważniejsza. Urządzenie pracuje w oleju, więc wpływ na poprawność wyliczeń może mieć temperatura, bo jak chyba każdy wie olej ma różną gęstość w zależności od temperatury. Ale też kto będzie używał trenażera w 0 stopniach, albo 40. Porównywał ktoś wyniki z miernikiem mocy na korbie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...