Skocz do zawartości

[trenażer] elite turbo muin

Krzysztof303

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zgadza się. Działa to tylko na tej zasadzie, że na podstawie wprowadzonych danych i prędkości/kadencji aplikacja wylicza moc. Realne to nigdy nie będzie. Ale jak chciałbyś mieć dokładny odczyt to musiałbyś chyba mieć pomiar mocy w korbie.

Chodzi mi o to, że trening wirtualny zawsze będzie tylko jakąś tam zabawą, na pewno nie odzwierciedli Ci z dużą dokładnością warunków na trasie.

Co innego jeśli chcesz sobie po prostu robić trening w oparciu o jakieś założenia. Bo jeśli założę sobie jakieś parametry, to będę mógł je ze sobą porównywać, na tym samym trenażerze przecież odczyty będą spójne. Jeśli dziś wykręciłem x, to jutro będę mógł porównać, czy wykręcę tyle samo, czy mniej lub więcej. Pewnie nawet będzie to bardziej spójne niż dane z rzeczywistej trasy, gdzie sam wiatr może totalnie zmienić parametry treningu i nie da się tego odtworzyć.

Napisano

Czemu akurat wybrałem ellite a nie tracx? Te drugie chyba są głośne ? A w tym rzeczywiście tylko łańcuch słychać ? W sumie mogę mieć bez czujnika bo przecież założę sobie garmina i czujnik i juz mam wszystkie parametry

Napisano

1415chris no Turbo Muin niby podaje moc, tylko sposób jej wyliczania pozostaje daleki od ideału. A jesteś może w stanie coś napisać jak bardzo różnią się wskazania mocy w takim trenażerze, a w chociażby Tacx?

Napisano

Przy treningu z moca wazna jest powtarzalnosc wskazan. Trenujesz w strefach swojego FTP, a czy ono bedzie mialo 250 wedlug jednego urzadzenia, czy 350 wg innego, nie ma to znaczenia, oczywiscie jak nie trenujesz na obu.

Nie mam pojecia co pokazuje Elite w kontekscie realnych wskazan mocy. 

Tacx Flow, ten sprzed kilku lat pokazuje sporo wiecej w porownaniu do mojego miernika w korbie.

Napisano

No właśnie bo wydaje mi się trenazer nie jest w stanie pokazywać realnie moc skoro najtańszy miernik mocy w Korbielów to koszt 3000-3500...Myślę że ta moc pokazywana w trenazerach to jest tylko na podstawie algorytmu wiec raczej mało realistyczna..

Jestem juz zdecydowany na ellite tylko raczej tracx flow pokazuje chyba tak samo jak ellite na podobnej zasadzie ?

Napisano

Tacx teoretycznie powinien chyba tę moc wskazywać dokładniej, bo działa na innej zasadzie niż Turbo Muin. Sam jestem ciekaw jak się będzie Elite sprawdzał w tym zakresie, ale jeszcze nie miałem okazji przetestować. W Turbo Muin wykorzystany jest pas, więc jak z czasem zmieni się jego napięcie, to pewnie wskazania mocy będą się robić mniej dokładne (napięcie pasa można jakoś niby regulować). Moc jest tu obliczana jakimś algorytmem. W przypadku Tacx urządzenie generuje opór i komputer jest w stanie określić jaka moc jest obecnie generowana przez urządzenie, więc pewnie odczyty są dokładniejsze, a przynajmniej bardziej spójne w dłuższym czasie. Ja niestety pobawię się swoim trenażerem dopiero za miesiąc, do tego czasu mogę tylko kręcić bez podłączenia do kompa.

Napisano

Ciekawe jak turbo Muin pokazuje ta moc bo już nie wiem co wybrać. ..Słyszałem ze teraz jest jakaś wersja 2016 gdzie zmieniono trochę silnik są łopatki. .Chciałbym ewentualnie kupić najnowszy model bo ceny w necie są różne

Napisano

Udało mi się wsiąść i podaje: (aktualną, średnią i maksymalną) prędkość, moc i kadencję. Moc oczywiście przeliczona, ale chyba dość dokładnie a przynajmniej powtarzalnie. A filmy po prostu działają tak, że im wolniej pedałujesz tym wolniej film leci, a z górki leci bez pedałowania.

Napisano

Ja swój dopiero dziś zaczynam testować. Pytanie: czy to normalne, że trenażer wydaje dźwięk chlupotania płynu? Jak zaczynam pedałować, to dosłownie odgłos jest jakbym wodę mielił. Wiem, że napęd zanużony jest w oleju, ale czy ten dźwięk powinien taki być, czy też coś nie tak?

Napisano

OK, poszukałem filmików w necie, dźwięk jest normalny, chociaż na reklamach zapewniali, że słychać tylko łańcuch ;)

Generalnie trenażer nie jest taki super cichy, ćwicząc muszę podkręcić TV, żeby oglądać jakiś film, jednak bez przesady. Ale sam dźwięk nie jest nieprzyjemny dla ucha, dźwięki z trenażerów gdzie koło opiera się na rolce, wydają mi się bardziej irytujące.

No i można się zmęczyć, jednak jazda w pomieszczeniu ma wadę w postaci braku wentylacji, przez co faktycznie, już po kilkunastu minutach pot zaczyna cieknąć po .... ;)

Napisano

Witam,

Kuba możesz rozwinąć opis dotyczący hałasowania tego trenazera , bo piszesz, że jednak nie jest on tak cichy jak go reklamują.

Zamierzam go zakupić wlasnie ze względu na cicha prace.

Mieszkam w bloku o dość kiepskiej izolacji akustycznej i obawiam się ze za chwile będą mi się sąsiedzi tłukli do drzwi slyszac jak sobie trenuje.

Jak w Twoim odczuciu hałasuje ten trenazer? Mogą go slyszec sąsiedzi? Stosujesz matę pod trenażer? (niektórzy sprzedawcy daja specjalna mate w komplecie)

Widziałem filmiki gdzie testują poziom dB podczas pracy, jednakże chciałbym poznac opinie osob użytkujących ten sprzet.

Dzięki.

Napisano

płyn słychać to normalne bo oporem jest wirnik w oleju, jednak najbardziej przy początku, ale nie jest to hałas, tylko delikatny chlupot, sąsiedzi na pewno nie usłyszą, telewizor wystarczy zgłosnic o 1/4 i juz nie słychac.

A do pomieszczeń przed rower polecam wiatrak.

Napisano

dzony zdecydowanie nie można wierzyć reklamom, że "słychać tylko łańcuch". Ja wyboru dokonałem w dużym stopniu z tego samego powodu co Ty, blok, słabe wyciszenie, no i sam też nie mam ochoty zatykać uszu w trakcie treningu.

Ten dźwięk to jest takie właśnie chlupotanie, słychać jak płyn jest mielony przez łopatki napędu. Nie jest to nieprzyjemny dźwięk, jak w przypadku trenażerów rolkowych, które mnie osobiście irytują. Jednak dźwięk, z chlupotania przechodzący raczej w szelest przy większej prędkości jest słyszalny. TV trzeba trochę podkręcić, nie jest to jakiś "nieznośny hałas".

Jeśli chodzi o sąsiadów, to nie wiem, na razie po 2 dniach nikt się nie skarżył, ale trzeba przyznać, że sąsiedzi u mnie ogólnie się nie skarżą. Generalnie myślę, że jeśli o to chodzi, to bardziej słyszalne mogą być drgania przenoszone przez trenażer na konstrukcję budynku, a nie sam odgłos pracy. Ja używam maty Elite, dostałem w komplecie z urządzeniem, na pewno sporo to daje, na gołych panelach bym go nie postawił, ale drgania i tak będą odczuwalne. Zresztą mata i tak się przydaje, bo przy treningu w zamkniętym pomieszczeniu pot leje się z człowieka już po kilkunastu minutach kręcenia i zaczyna się tworzyć kałuża ;)

Powiem tak, nie drażni mnie hałas tego urządzenia, ale jeśli inne trenażery są zauważalnie głośniejsze, to chyba nie chciałbym ich używać. Oglądałem jakiś filmik, na którym ktoś mierzył hałas Turbo Muin przy użyciu smartfona, czyli pomiar raczej mało dokładny, ale pokazało chyba max ok. 60dB. To jeśli nawet ma te 60dB, a inne trenażery mają po 70dB lub więcej, to należy pamiętać, że każde 10dB więcej jest przez nas odczuwane jako dwukrotnie głośniejszy hałas.

Podsumowując, nie martwiłbym się raczej głośnością. U mnie dodatkowo hałasuje jeszcze nieco napęd, jakoś nie mogę go dobrze wyregulować, myślę że jak z tym się uporam, to zrobi się w miarę cicho.

Krzysztof303 też wczoraj wpadłem na ten pomysł z wiatrakiem, co za ulga... :D

Napisano

Pierwsze słyszę, zawsze czytałem, że 10db. Nawet na "chłopski rozum" widać, że gdyby 3db oznaczało dwukrotny przyrost hałasu, to ta krzywa rosłaby w nierealnym tempie.

Napisano

No i można się zmęczyć, jednak jazda w pomieszczeniu ma wadę w postaci braku wentylacji, przez co faktycznie, już po kilkunastu minutach pot zaczyna cieknąć po ....
Ciekawe, czy postawienie wiatraka za plecami zadziała jak placebo (symulacja jazdy z wiatrem).
Napisano

Dzięki Kuba za opis.

Po przeczytaniu sporej ilości postów na różnych forach, dochodzę do wniosku ze i tak to chyba najcichszy trenazer. Przy rolkowych i oporowych z tylnym kołem ludzie pisali, ze jednak sa na tyle glosne ze mogą lub wręcz przeszkadzają sąsiadom.

Napisano

Tofi dopóki nie podłączę czujnika, to możliwe ;)

dzony trudno porównać, jak się nie miało do czynienia osobiście z innymi trenażerami. Ale na tyle co próbowałem to sobie jakoś "wyobrazić" szukając filmików na necie, to też myślę że cichszego trenażera bym raczej nie znalazł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...