Krzysztof303 Napisano 25 Września 2015 Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Co sądzicie o tym trenażeru http://allegro.pl/elite-turbo-muin-trenazer-hydrauliczny-cichy-3600w-i5686970019.html czy ktoś ma, ktoś używa, jak tym się steruje? Przez smartfona? Nigdzie nie ma pokazanego filmiku ze sterowaniem, a zależy mi na treningach interwałowych i nie wiem czy da się to w prosty sposób ustawić? Czy nie będzie też problemu montażu roweru z hamulcami tarczowymi takimi jak mój Giant Roam XR1 czy żony Cube Cross? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dywyn Napisano 25 Września 2015 Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Tym się nie steruje. Oporem strujesz przy pomocy manetek zmieniając biegi i zwiększając tym samym moc. Jeśli oczekujesz dodatkowych informacji jak prędkość i moc to musiałbyś kupić Turbo Muin Smart B+ i trenować z aplikacją My E-Training. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof303 Napisano 25 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2015 A czy ktoś to miał, ktoś poleca? Bo wygląda to ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof303 Napisano 2 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Kupiłem. Jeżdżę codziennie. Bardzo polecam to urządzenie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 A możesz mi powiedzieć, jak wygląda kwestia podłączenia tego do jakiejś aplikacji? Czy w standardzie współpracuje z czymś, czy tylko z dodatkowym czujnikiem da się podpiąć apkę i zobaczyć jakieś odczyty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 dokupujesz czujnik elite misuro B+ i wtedy w każdej aplikacji obsługującej ant+ (pod warunkiem ze telefon obsługuje ant+ lub masz podłączony po kablu odbiornik ant+) możesz monitorować trening. Brak obsługi standartu ANT+ FC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof303 Napisano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Tylko z dodatkowym czujnikiem łączy się z apką, misuro b+ działa pod ant+ ale tez w standardzie bluetooth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynas222 Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Czyli lepiej kupić b+ ? To jest to samo co kupić bez b tylko wtedy czujnik trzeba kupić tak niczym się nie różnią ? Czy można tam sobie jakąś trasę swoją wgrać przez gps i będziemy jechać tak jak trasa wyglądała i zgodnie z tym będzie nam się obciążenie zmiejszalo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof303 Napisano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Nie, obciążenie zmienia się zgodnie z tym co wrzucisz na przerzutce. Czyli po prostu im szybsza prędkość obrotów koła zamachowego tym większy opór. W praktyce sprawdza się to świetnie. Niczym się nie różni czujnik masz albo zamontowany albo dokupujesz oddzielnie. Wtedy możesz zczytywać trasy z gps itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Ja zakupiłem sobie wersję bez b+ bo myślałem, że w tej wersji czujnik jest wbudowany (jak się zepsuje, to trzeba by reklamować całą jednostkę). A on jest chyba po prostu dołączany do urządzenia w komplecie. W ogóle czujnik Misuro B+ jest chwilowo niedostępny w polskiej dystrybucji i nigdzie go nie można dostać. Będą chyba dopiero za miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof303 Napisano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Dołączany w komplecie. Po prostu w nowym turbo muin jest na niego specjalne miejsce i tam go dokładają. Ale cenowo wychodzi to samo. W sklepie w Imielinie są dostępne już misuro, bo kupowałem w piątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 No właśnie już po fakcie załapałem, że ten czujnik jest po prostu dołączany. Akurat cenowo to udało mi się wersję bez b+ kupić trochę taniej, także z tym na plus. Ale czujników szukam po necie i ni cholery, nawet jak niby są dostępne, to i tak sklepy anulują zamówienie "z powodu błędu". Jakby ktoś miał namiar gdzie to można dostać przez net, to będę wdzięczny. Jak nie, to zostaje mi czekać, aż się pojawią... Do Imielina się niestety nie wybiorę, bo to prawie drugi koniec Polski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynas222 Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 A czym polega to wczytanie tras z gps ? Nic mi to nie da bo nie będzie to realistyczne bo się zmienia to płynie. ..W tracx np jest symulacja podjazdy można np wgrać trasę ze swojego wyścigu i wtedy nam trenazer sam ustawia taki profil jaki mieliśmy w realu...Mię rozumiem też po tę trasy wideo skoro to co widzimy nie jest skorelowane z tym co robi ellite...Jednak w tracx ma to jakiś sens...Proszę o wypowiedź bo musze podjąć decyzję który model wybrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Nie bardzo rozumiem o co pytasz... W Tacx, tak samo jak w Twoim modelu, czyli Real Turbo Muin, trenażer współpracuje z softem na takiej samej zasadzie, obciążenie może być ustawiane przez oprogramowanie. Pytanie jest tylko takie, czy Real Turbo Muin może współpracować z oprogramowaniem innych firm, czy też wyłącznie z oprogramowaniem Elite i to by trzeba było sprawidzić. Jeśli pytasz o tańszą wersję, czyli Turbo Muin, to tutaj współpraca z softem jest uboższa. Oprogramowanie może policzyć generowaną moc i na tej podstawie w jakiś sposób dobrać parametry w treningu wirtualnym (prędkość poruszania na trasie). Jest to spore uproszczenie, ale niestety, coś za coś, wersja podstawowa kosztuje mniej niż połowę tego co Real. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynas222 Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Ja nie chce kupować real turbo tylko ten tańszy model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Sorki, poplątały mi się tematy Sam jestem ciekaw jak to dokładnie działa w praktyce, bo jeszcze nie przetestowałem swojego trenażera (brak czujnika). Ale jak napisałem wyżej, oprogramowanie może odwzorowywać Twoją jazdę na trasie na podstawie obliczonej mocy, a Ty regulujesz wtedy prędkość poprzez kadencję i zmianę przełożeń. Jest to oczywiście spore uproszczenie, nie ma jednak innej możliwości. Na pewno nie odwzorujesz sobie w ten sposób swojego przejazdu na prawdziwej trasie. Chociaż na tacx też tego nie zrobisz, bo nie oszukujmy się, że trenażer potrafi idealnie oddać warunki jazdy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynas222 Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 No to trochę lipa. ..Jednak tracx w podobnej cenie jest sporo bardziej zaawansowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Jeśli chodzi o opcje wirtuala to niby tak. Ale tak ogólnie to wcale nie jestem przekonany. O którym modelu Tacx mówisz? Ja sobie po analizach jednak wybrałem Turbo Muin, a Tacx odpuściłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof303 Napisano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Wiecie co, ja kupiłem turbo muin i nie było tego misuro, parę tyg robiłem treningi interwałowe z pulsometrem i stoperem i żadnych tras nie miałem a lało się ze mnie aż ręczniki trzeba było układać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynas222 Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5732300890 Mówię o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 No to zwróć uwagę, że Bushido tak niezupełnie jest "w podobnej cenie". Jak policzysz wszystko, co musisz do niego kupić, to wyjdzie sporo drożej. To już niższy model, Vortex wychodzi raczej porównywalnie z Turbo Muin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynas222 Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Chodzi mi o same video ze można jechać i swoje trasy...pozatym zmienia komputerowo symuluje zjazd i podjazd . Ma swoje wady ten tracx bo jest głośny no i ellite raczej lepiej odwzorowuje brak uslizgu koła itp ciężko jest wybrać. Wiadomo że się sploce podczas treningu. Chciałbym mieć jednak coś czego później nie będę zalowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Tacx nie symuluje zjazdu. Podjazd jak widzisz, symuluje do 15%. Do tego maksymalny opór masz 1400W przez 10 sekund. A realnie powyżej 10s to chyba coś koło 750W maks. Turbo Muin obciążenie masz o wiele większe, ile dasz radę ukręcić. Tak jak napisałeś, nie masz też uślizgu koła, generalnie z recenzji wyczytałem że odczucie jazdy jest bardzo realistyczne. No i hałas... Dla mnie to właśnie przesądziło generalnie. Jak pomyślałem, że miałbym jeździć w mieszkaniu w bloku przy włączonym odkurzaczu ( 70db) przez godzinę albo dwie, to mi się odechciało Co do wirtuala, to w Turbo Muin też masz jakieś tam odwzorowanie, chociaż nie idealne. Tzn. Jak będziesz jechał pod górkę, to tak samo oprogramowanie Ci pokaże mniejszą prędkość. Po prostu nie zwiększy Ci obciążenia samoczynnie, tylko będziesz musiał zmienić przekładnie (albo kadencję) żeby wygenerować większą moc i utrzymać prędkość, a to zwiększy obciążenie na trenażerze. Nie będzie na pewno tak, że trasa będzie pokazywała podjazd a Ty sobie będziesz kręcił na luzaku i jechał z tą samą prędkością. I możesz w ten sposób jechać te video i swoje trasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynas222 Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 No niby tak ale jednak im szybciej kręcę tym on będzie mi zwiększał opór wiec to się w takim razie do śladu gps który sobie wgrać bo maszyna porostu nie będzie widziała tych szczegółów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba79 Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Jakich szczegółów? No niby tak ale jednak im szybciej kręcę tym on będzie mi zwiększał opór wiec to się w takim razie do śladu gps który sobie wgrać Sorki, ale momentami naprawdę trudno zrozumieć, co chcesz napisać. Generalnie jeśli sądzisz, że jakiś trenażer odwzoruje Ci niemal idealnie warunki na trasie i pozwoli odtworzyć dokładnie to, co przejechałeś, to obawiam się że możesz się rozczarować, czego byś nie kupił. Raz, że sam ślad GPS nie jest idealny i sporo będzie przekłamań. Dwa, że nic Ci nie odzwierciedli warunków pogodowych, chociażby tego, że jechałeś z wiatrem albo pod wiatr, co już mocno wpływa na odczyty. Trzy, że ten Tacx też podaje maksymalnie 15% podjazd, przy założeniu, że całkowita masa użytkownika+roweru wynosi 75kg. Jak odbiegasz od tego albo podjazd był bardziej stromy, to już masz następne przekłamania. To samo ze zjazdami, trenażer nie uwzględni Ci tego, że jadąc na zjeździe miałeś lżej. No i sam algorytm dobierania obciążenia też nie będzie idealny i wcale odczuwalne obciążenie nie musi być takie, jak odczuwałeś to na trasie. Także akurat na jakieś super treningi na podstawie śladów GPS to bym się nie nastawiał. Ale może ktoś ma więcej doświadczenia z treningiem wirtualnym i napisze coś więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.