Skocz do zawartości

[rower] 29er do 5000zł. Cube LTD SL, Rambler 6.0 czy Canyon AL SLX 7.9?

Dorian88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów i uprzejmie zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze roweru typu 29er do 5000zł z hakiem.

Do tej pory jeździłem na KROSS B4 (2 sezony), ale odrobinę przesadziłem z wielkością ramy (L) i nie czuję się komfortowo a w dodatku szukam czegoś do trudniejszego terenu i na kilka lat.

Wstępnie wybrane modele: 

Cube LTD SL,

Romet Rambler 6.0

Canyon AL SLX 7.9

W załączniku tabela z porównaniem części.

Pozdrawiam,

DS

post-191695-0-01186300-1443132303_thumb.png

Napisano

Canyon jako jedyny ma dwie sztywne ośki. Pozostałe - ani jednej. W ogóle ta ramka to aluminiowy tip-top. Ponadto kółka Crossride z piastami nieczułymi na macosze traktowanie. Reszta osprzętu - raz lepsza u jednego, raz u drugiego - co w sumie nie ma większego znaczenia. Zastanawiałbym się ewentualnie, gdyby któryś był dwublatem, ale że wszystkie mają po trzy - sprawa jest dla mnie oczywista - Canyon.

Napisano

Ja niedawno wziąłem CUBE'a ale dzisiaj raczej skłaniałbym się ku Canyonowi ze względu na:

- różnice opisane przez mismic'a powyżej

- najniższą wagę (prawie 0,5kg wynika z opon)

- jak rozumiem dorzucają pomkę do amorka i klucz dynamometryczny.

- W Cubie nie porywa mnie prowadzenie linek - niby schowane w ramie a pod suportem wszystko na wierzchu. manetki XT chodzą z większym oprem niż Zestawy Deore i Acera jakie znam z innych rowerów.

Jedyny minus to że się nie przymierzysz do Canyona.

Warto też poczytać o różnicach między Rebą a Foxem. Mają inną charakterystykę, do innego wykorzystania.

Napisano

Canyon jako jedyny ma dwie sztywne ośki. Pozostałe - ani jednej. 

Co do Cube to fakt bo tam nadal zatrzymali się w czasie ale RS nawet chyba nie wypuścił Reby 29er bez QR 15mm i taka jest w tym Romecie. 

Napisano

Reby 29er bez QR 15mm

Nie wiem, jak kolekcja RS na przyszły sezon, ale starsze Reby 29er są też na zwykłe QRy. Mam taką Rebę w moim Radonie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...