Dorian88 Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Witam wszystkich forumowiczów i uprzejmie zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze roweru typu 29er do 5000zł z hakiem. Do tej pory jeździłem na KROSS B4 (2 sezony), ale odrobinę przesadziłem z wielkością ramy (L) i nie czuję się komfortowo a w dodatku szukam czegoś do trudniejszego terenu i na kilka lat. Wstępnie wybrane modele: Cube LTD SL, Romet Rambler 6.0 Canyon AL SLX 7.9 W załączniku tabela z porównaniem części. Pozdrawiam, DS
mismic Napisano 25 Września 2015 Napisano 25 Września 2015 Canyon jako jedyny ma dwie sztywne ośki. Pozostałe - ani jednej. W ogóle ta ramka to aluminiowy tip-top. Ponadto kółka Crossride z piastami nieczułymi na macosze traktowanie. Reszta osprzętu - raz lepsza u jednego, raz u drugiego - co w sumie nie ma większego znaczenia. Zastanawiałbym się ewentualnie, gdyby któryś był dwublatem, ale że wszystkie mają po trzy - sprawa jest dla mnie oczywista - Canyon.
jackon15 Napisano 26 Września 2015 Napisano 26 Września 2015 Ja niedawno wziąłem CUBE'a ale dzisiaj raczej skłaniałbym się ku Canyonowi ze względu na: - różnice opisane przez mismic'a powyżej - najniższą wagę (prawie 0,5kg wynika z opon) - jak rozumiem dorzucają pomkę do amorka i klucz dynamometryczny. - W Cubie nie porywa mnie prowadzenie linek - niby schowane w ramie a pod suportem wszystko na wierzchu. manetki XT chodzą z większym oprem niż Zestawy Deore i Acera jakie znam z innych rowerów. Jedyny minus to że się nie przymierzysz do Canyona. Warto też poczytać o różnicach między Rebą a Foxem. Mają inną charakterystykę, do innego wykorzystania.
mmisiek9612 Napisano 26 Września 2015 Napisano 26 Września 2015 jeśli ten hak przy 5000 zł będzie ciut większy to możesz sobie sprowadzić fajnego radonka http://www.radon-bikes.de/en/bikes-2016/mountainbike/hardtail/zr-race-29/zr-race-29-70/ coś około 5500zł powinno wyjść
beskid Napisano 26 Września 2015 Napisano 26 Września 2015 Canyon jako jedyny ma dwie sztywne ośki. Pozostałe - ani jednej. Co do Cube to fakt bo tam nadal zatrzymali się w czasie ale RS nawet chyba nie wypuścił Reby 29er bez QR 15mm i taka jest w tym Romecie.
Eazy Napisano 26 Września 2015 Napisano 26 Września 2015 Reby 29er bez QR 15mm Nie wiem, jak kolekcja RS na przyszły sezon, ale starsze Reby 29er są też na zwykłe QRy. Mam taką Rebę w moim Radonie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.