Skocz do zawartości

Zacięty shifter Shimano Rapidfire

pazera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc,

Dzisiaj coś mi się zepsuło w moim shifterze. Jechałem sobie zwyczajnie do pracy i w pewnym momencie troszeczkę za mocno nacisnąłem na pedały przy zmianie biegu na wyższy w tylnej przerzutce. Nie pompowałem wtedy tylko po prostu za mało odpuściłem przy zmienie biegu. Łańcuch przeskoczył i wbił wyższy bieg.

Po chwili zauważyłem, że nie mogłem zmienić biegu na niższy. Dolny spust shiftera jest zablokowany. Ma kilka milimetrów/stopni luzu i tyle. Jest zupełnie twardy i nie mogę go w ogóle ruszyć.

W internecie znalazłem tylko informacje o naprawach gdy spust chodzi luźno ale nie klika i nie naciąga linki. Pewnie skończy się oddaniem roweru do serwisu ale chciałbym spróbować go jakoś rozruszać.

Rower miał niedawno generalny remont i wnętrze shiftera jest stosunkowo czyste a na pewno świeżo nasmarowane. 

Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

Napisano

Może rozbierz manetke... Wyjmij linkę, sprawdź czy też nie będzie działać.. Bez rozebrania manetki nic nie zrobisz :D Nie musisz jej całkowicie rozbierać, byle dostać się do mechanizmu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...