albert84 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Dawno tu nie zaglądałem, ale proszę Was o poradę. Mam okazję kupić okazyjnie nieużywane tanie buty spd marki Crivit (tej z Lidla). Wiem, że pewnie nie są o najlepsze buty ale myślę, że mogą nadać się na początek przygody z spd. Moja prośba dotyczy jednak konkretnego modelu: http://olx.pl/oferta/bardzo-dobre-nowe-buty-crivit-spd-spd-sl-rozm-45-eur-11-CID87-IDbjlsn.html Link jest poglądowy, chodzi mi o opis. Mianowicie według opisu buty nadają się też do rowerów MTB, a ja właśnie takich szukam. Taki sam opis jest na kartonie butów. Wydaje mi się, że ten model pasuje raczej do modeli szosowych. Nie znam się jednak, dlatego proszę o radę i ewentualne rozwianie moich wątpliwości. Czy w takich butach da się jeździć mtb ? Podeszwa nie będzie zbyt śliska ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Czy w takich butach da się jeździć mtb ? Da się jeździć na rowerze mtb tylko jeśli będziesz go używał w mieście. Do jazdy w terenie te buty się nie nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert84 Napisano 24 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Dziękuję za odpowiedź Marcin9. Wygląda na to, że będę musiał poszukać innych, dedykowanych typowo do mtb. Jeśli znacie jakieś niedrogie, w przedziale cenowym 100-120 zł poza lidlowskimi to chętnie skorzystam z Waszych porad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 dozbieraj stówkę i kup jakieś najtańsze shimano, będziesz dużo bardziej zadowolony, lepiej Ci się będzie jeździć i dłużej wytrzymają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Za 100zł nie kupisz butów spd. Dozbieraj do około 250zł i kup Shimano XC30 miałem je i po ponad roku dość intensywnego używania były w dobrym stanie. Według mnie tańszych butów SPD nie opłaca się kupować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert84 Napisano 24 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Chyba coś w tym musi być, bo znajomy rowerzysta też mi tak doradzał myślałem o najtańszej wersji na początek, bo nie wiem czy przekonam się do tego systemu i nie chcę ładować w niego dużo kasy. No ale zobaczymy, na hobby podobno nie wolno oszczędzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 przekonasz się spokojnie. Też miałem takie obawy na początku ale teraz nie wyobrażam sobie jazdy bez systemu SPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 W Lidlu byly tez buty MTB. A te co pokazales mam i do chodzenia za bardzo sie nie nadaja. Za to do jazdy jak najbardziej. Moze nie na kilkugodzinne wyjazdy bo wentylacje maja taka sobie co akurat teraz nie przeszkadza ale latem moze byc problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert84 Napisano 25 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Powiedzcie mi jeszcze czy w tych butach spd da się jeździć na rowerze z pedałami "normalnymi" (nie spd) ? Oczywiście bez szkody dla tych butów i dla pedałów. Czy są do nich jakieś specjalne nakładki, ewentualnie ochraniacze ? Czy trzeba kupić od razu cały komplet (buty plus pedały) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 25 Września 2015 Udostępnij Napisano 25 Września 2015 To zależy od buta i tego jakich pedałów będziesz używał. Ale warto kupić od razu odpowiednie pedały. Najtańsze pedały spd shimano m520 kosztują około 100 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 25 Września 2015 Udostępnij Napisano 25 Września 2015 W szosowych butach gdzie podeszwa jest sztywna i sliska zapomnij o jezdzie na zwyklych pedalach. Jesli pedaly wyposazysz w noski to wtedy tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert84 Napisano 25 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Dziękuję za wszystkie porady. Przekonaliście mnie do tego, żeby odczekać około pół roku bo tyle mniej więcej zajmie mi zebranie funduszy na komplet spd z butami nieco droższymi niż "lidlowskie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 25 Września 2015 Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Generalnie jest tak, ze jak raz sprobujesz pojezdzic z butami przypietymi do pedalow niewazne czy spd czy noski to juz inaczej nie bedziesz chcial jezdzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert84 Napisano 25 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Przeglądałem teraz na szybko różne rodzaje nosków i widzę, że nie kosztują majątku. Czy między noskami a spd jest spora różnica ? Zastanawiam się czy nie warto byłoby ich kupić na jesień/zimę zanim uzbieram kasę na spd przmor pisałeś wyżej, że buty spd mogłyby pasować do nosków. A zwykłe obuwie, takie z mocniejszą podeszwą do mtb ? I jeszcze inna kwestia - czy po co najmniej pół roku używania nosków nie będzie mi trudniej przejść na spd ? Pytam, bo nie wiem praktycznie nic o szczegółach korzystania z obydwu "systemów". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris750 Napisano 25 Września 2015 Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Dawno tu nie zaglądałem, ale proszę Was o poradę. Mam okazję kupić okazyjnie nieużywane tanie buty spd marki Crivit (tej z Lidla). Wiem, że pewnie nie są o najlepsze buty ale myślę, że mogą nadać się na początek przygody z spd. Moja prośba dotyczy jednak konkretnego modelu: http://olx.pl/oferta/bardzo-dobre-nowe-buty-crivit-spd-spd-sl-rozm-45-eur-11-CID87-IDbjlsn.html Link jest poglądowy, chodzi mi o opis. Mianowicie według opisu buty nadają się też do rowerów MTB, a ja właśnie takich szukam. Taki sam opis jest na kartonie butów. Wydaje mi się, że ten model pasuje raczej do modeli szosowych. Nie znam się jednak, dlatego proszę o radę i ewentualne rozwianie moich wątpliwości. Czy w takich butach da się jeździć mtb ? Podeszwa nie będzie zbyt śliska ? masz rację model jest przeznacxzony do rowerów szosowych do MTB byly niebieskie, mają zupełnie inna podeszwę, tych nie polecam w terenie będziesz miał problem z podejsciem. Mi w lidlowskich butach jeździ się bardzo dobrze, ale mam te niebieskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 25 Września 2015 Udostępnij Napisano 25 Września 2015 W noskach przejechalem 1000km i przyzwyczajenie sie do spd zajelo mi dwa dni choc pierwszy dzien byl nieco kpszmarny ale juz jest ok. Jesli masz noski to mozesz jezdzic w cxymkolwiek, nawet w sandalach. Roznica miedzy spd a noskami jest taka, ze w spd but jest sztywniej spiety z pedalem. Wprawdzie paski noskow mozna mocniej dociagnac ale wtedy wypiecie sie z noska jest duzo trudniejsze niz spd. Jesli masz mozliwosc zamontowania noskow do pedalow i kupisz je tanio to moim zdaniem warto. Jest patent na szybkie wsuniecie buta w nosek. Pedal ustawia sie zawsze noskiem do dolu a pedal przystosowany do noskow ma wystajacy dziubek na ktorym opierasz but i ruchem nogi do tylu obracasz pedal jednoczesnie wsuwajac but w nosek. Trudno to opisac, latwiej obejrzec na jakims filmie na YT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert84 Napisano 25 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Być może jest to alternatywa i rozwiązanie dla mnie. W ciągu najbliższych dni poszukam czegoś w klepach rowerowych i sprawdzę czy pasują do moich pedałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.