Skocz do zawartości

[800-1000] budżetowy cross na weekednowe wypady

mecenas91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, planuje zakupić w najbliższym czasie dwa rowery.

1. Damka do ok 1000zł- ma to być rower dla mojej mamy. Wzrost ok. 165cm i ok, 55kg wagi. używany bedzie do naprawdę krótkich, okazjonalnych przejazdów do pracy wyłącznie latem. Wymaganie niewielkie ale lepiej zapytać niż żałować zakupu w makrokeszu.

2. Męski również do ok 1000zł- rower dla mnie. Wzrost ok 176cm waga 65kg. Również uzywany rekreacyjnie, głównie po mieście.

Z dotychczasowych poszukiwań wiem, że powinienem celować w rowery od Transrower. Nie wiem natomiast który ma najlepsze podzespoły w moim przedziale cenowym.
Czy da się w tym budżecie wyciągnąć coś na kasecie ? Czy jest jakiś sprzedawca który oferuje jakies zniżki przy zakupie 2 szt ?

pozdrawiam,
Mariusz

Napisano

W sprawie zniżki musiałbyś popytać. Niemniej jednak może być ciężko, Kandsy sprzedają się dobrze, po sezonie mało co zostaje więc i o jakieś rabaty ciężko. 

Ja bym na Twoim miejscu dołożył do modelu Maestro, to chwalony na forum za sensowne pieniądze. Chyba że coś w tej cenie znajdziesz na posezonowych wyprzedażach - może jakiś Kellys się trafi, Merida czy coś podobnego. 

Oszczędziłbym na drugim rowerze który chcesz kupić mamie. Można celować w jakąś używkę które spokojnie można dostać poniżej tysiąca, może jakaś damka z Decathlonu - jeśli jeździ rzadko to w zupełności wystarczy. 

Napisano

Jeśli chodzi o budżet to raczej nienaruszalny :/ Ten 1000 to już górna granica. Wiem, że ciężko o solidny sprzęt w takiej cenie ale myślę, że przy odrobinie szczęścia uda się coś wyrwać. Odpadają również używki- nie znam się na tym a nie chce się niepotrzebnie wkopać w jakies kłopoty.

Mógłbyś podrzucić jakieś linki bo na allegro jest tyle tych rowerów od Transrower, że ja po prostu gubie się w osprzęcie i nie wiem który jest lepszy od którego :/

Napisano

A opcja przesunięcia środków o której mówiłem? Czyli np taki zestaw 

http://allegro.pl/kands-maestro-new-2015-alivio-27v-19-3-gratisy-i5687860413.html

plus 

http://www.decathlon.pl/rower-miejski-elops-100-ltd-id_8305485.html

Widzę że strasznie mało tych Kandsów, wszystko poszło jak sądzę. 

Ewentualnie zostaje Ci przeglądanie aukcji/wyprzedaży w sklepach i podrzucanie jakiś propozycji do oceny bo zapewne jest tego trochę. Szukałbym czegoś na osprzęcie Acera/Alivio, a co do marki to ciężko powiedzieć co się trafi, generalnie jest taki okres że rowerów mniej markowych jest mało a te większych producentów idzie kupić z rabatami 20% więc cena jest w miarę atrakcyjna. 

Pytanie mam jeszcze jedno - planujesz jeździć w zimie? Bo na dobrą sprawę jeszcze miesiąc i zacznie się sezon zimowy a tutaj trochę szkoda nowego roweru. 

Napisano

opcja przesunięcia środków nie za bardzo wchodzi w grę ponieważ płacę za swój rower ze swoich pieniędzy, mama ze swoich.

Z tego co przeglądałem to ciężko znaleźć coś na Alivio do 1000zł. Jeździł zimą nie będę na pewno.
Widzę, że liczyłem na dobrą cene bo sezon rowerowy się kończy a tu po sezonie ciężej coś kupić niż przed/w trakcie sezonu :)

Na razie dziękuję za pomoc i będę szukał czegoś i podrzucał linki do oceny. Chyba, że komuś trafi się jakaś okazja to bardzo proszę o podlinkowanie. Na chwile obecną damke jakąś musze kupić a mój może powiedzmy poczekać na okazję.

Jeszcze raz dzięki !

Napisano

To jak zimą nie planujesz jeździć to poczekaj. Może akurat coś ciekawego wypłynie w tym czasie i/lub kupka pieniędzy które posiadasz troszkę wzrośnie. 

A dla mamy to myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie jakiś Kands na Nexusie 3. 

Napisano

Złe nie są, ale IMO lepiej dołożyć do czegoś ciekawszego jeśli o crossa chodzi. 

Damka z Nexusem choć mniej uniwersalna to też na pewno bardziej bezobsługowa niż napęd 3x7 którego jak podejrzewam mam autora nawet nie potrzebuje. 

Napisano

z męskim jednak poczekam i będę wypatrywał jakiś okazji. jeśli chodzi o damke to chyba źle się zrozumieliśmy bo również ma to być cross. mama nie może przekonać się do propozycji przesyłanych przez was. Który to ten Nexus o którym wspomniałes Mike ?

• 4 miesiące temu...
Napisano

po zimowych przemyśleniach stwierdziłem jednak, że nie ma sensu 1000zł bo rower będzie używany naprawdę "od święta". będzie pokonywał kilka razy w tygodniu po 800m do pracy przez kobiete po utwardzonej nawierzchni. wymagania naprawdę nie są wysokie więc wydaje mi się, że nawet najtańszy osprzęt Shmiano się sprawdzi. co sądzicie o moim propozycjach wyżej ? dorzucę jeszcze do oceny tego http://allegro.pl/rower-crossowy-romet-orkan-1-0-d-mega-wyprzedaz-i5833373848.html ?

Napisano

To jeszcze do przemyśleń dodaj, czy mama będzie zachwycona pozycją na crossie ...

Kierownicy sobie ani nie podniesie ani nie wyciągnie .... (bez inwestycji :) )

Napisano

będzie. cały czas użytkuje taki rower, tylko nie swój. nie chce się przekonać do miejskich z wygodniejszą pozycją

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...