Mateusz211 Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Witam wszystkich tu zgromadzonych użytkowników. Ja i mój brat posiadamy rower Lazaro Integral V3, który został zakupiony we wrześniu 2013 r. Razem przejechaliśmy przez 2 lata gdzieś około 2000 km. Rok temu pierwszy problem przyszedł z piastą, coś strzelało, poradziliśmy sobie z tym. Następnie był problem z wózkiem (tylna przerzutka), też poradziliśmy sobie, lecz musiałem oddać rower do serwisu i sprawdzić czy wszystko jest dobrze z nim. Podobno problem tkwił w przerzutkach, zostały ustawione, po naprawie pojeździłem, super się jeździło niczym na nowym rowerze. W tym roku nie było żadnych problem. Wczoraj mój brat zrobił niecałe 34 km, podobno nic się nie stało, wszystko było w porządku. Dzisiaj sobie ustawiłem trasę około 70 km, przejechałem jedynie 30 km. Przy zmianie przerzutek coś harczy albo strzela, strasznie się jedzie, nie można rozpędzić na wyższej przerzutce. Od razu piszę, iż jesteśmy zieloni na takie rzeczy. Kilka razy oddawałem rower do serwisu, coś tam zrobili, wzięli pieniądze i dalej to samo. Najlepiej, aby ktoś po kolei napisał jak się do tego zabrać albo już nie mam pojęcia co zrobić. Oddać rower do serwisu, wezmą 50 dyszek, zrobią nie wiadomo co, oddadzą rower i zapewne po jakimś czasie może być to samo. Tutaj wrzucam link do filmiku z dzisiejszej wyprawy, taki problem jest z rowerem : Oczywiście jak zmieniam przerzutkę, czekam aż wejdzie na łańcuch ale jednak nic to nie daje... Proszę o pomoc ;(
Kozek Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Wyreguluj przerzutkę tym sposobem http://roweroweporady.pl/jak-wyregulowac-przednia-przerzutke/ Sprawdź też czy na pewno leży w równej linii z łańcuchem.
DSMP Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 ale przerzutek z tyłu czy z przodu? słychać rzeczywiście ze przerzutka jest nie wyregulowana. przy manetkach masz takie pokretła na kablu. Pokreć nimi w jedną lub w drugą strone. Nie opisałes czy wrzucasz czy zrzucasz bieg.
emcinek Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Jakoś to jest chaotycznie opisane, ale w czym dokładnie jest problem? Nie wskakują biegi, czy tylko to cykanie? Na filmiku słychać, że coś tam zmieniasz przerzutki, ale nie wiadomo co, a widok tylko na korbę. Jeżeli nie wskakują przerzutki, to jest źle wyregulowana. Cały opis, jak wyregulować jest w instrukcji, którą można sobie pobrać ze strony shimano, albo iść na łatwiznę i wpisać na youtube "regulacja przerzutki" Problemem mogą być też już zużyte linki i pancerze. Rower z tego co rozumiem jest regularnie eksploatowany, więc można pomyśleć o wymianie pancerzy i linek. Co do samego cykania, to miej też na uwadze, że na filmiku widać ze z przodu masz najmniejszą zębatkę. Jeżeli tylna też jest najmniejsza, to łańcuch może zwyczajnie haczyć o zęby tej oczko większej z tyłu. Przy takim przełożeniu łańcuch pracuje pod dużym kątem, co nie jest zalecane. Po to są większe blaty z przodu, żeby z nich korzystać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.