walkingchair Napisano 24 Września 2015 Autor Napisano 24 Września 2015 Wyrywanie zdań z kontekstu to sposób na poczucie się lepiej. Co ja mówiłem? Przeczytałeś dokładnie poprzednie posty?niestety, już będzie tylko frameset +kokpit + sztyca że stali. Reszta to rynkowe szpeje. Dlaczego istnieją 50 letnie rowery jak omega czy Ukraina i mają się dobrze? Twój Puch wytrzymał tyle widzisz? Wiesz dlaczego chce 29 koła? Bo obręcze są 28 calu a szosy nie znikną prawda?trekking podobnie.mam wybór jak mam 29 bo mogę dać 29 28 27.5 26 cali koła,grubość opon dowolna+. Chcę mostek nierdzewka bo alu ulega zmęczeniu, mnie to nie jara.podobnie kierownica.stal lepiej tłumi drgania.i nie ulega zmęczeniu-jak carbon aluminium czy tytan. Tak na pewno co 3 lata.albo częściej.spójrz na geo progresywnaa. Co zrobili? Nic, tu przycieli tam wydłużyli ,ogon początkowo histeria że skracaniem,teraz wydłużają aby przód się nie podnosił ... Śmiech na sali.co było z histeria 27.5? Nagle nie ma 26 nowości? Dlaczego?
tobo Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Temat zabawny. Bez sakrazmu. Ja tez chce zobaczyc te niektore komponenty. Widel 120 mm czyli amor. 50 podziel przez 10. Jak nie wyrobisz sie z realizacja projektu do 2017go to moze trza bedzie dzielic przez 50
walkingchair Napisano 24 Września 2015 Autor Napisano 24 Września 2015 Wideł 120 mm szerokości nie skoku.widzę że znalazłem tutaj tylko kpine pewnej czesci forumowej elyty. Anarchy Co do obreczy.kupuje blachę tytanowa idę do spawalnika 13 lat w Niemczech robił,on mi gnie ta blachę i wspawa blaszki pomiędzy końce blachy,nawierci otwory na nyple.
Mod Team anarchy Napisano 24 Września 2015 Mod Team Napisano 24 Września 2015 Stary, ja nie wyrywam z kontekstu - ja biorę elementy z Twojej listy - obręcze tytanowe - pytam gdzie?Dwa wpisy powyżej piszesz - sztyca, mostek, kiera ze stali nierdzewnej. Nie pisz, że ktoś Ciebie nie czyta. Bo może Ty nie czytasz siebie?Tytanowe mostki i kiery ulegają zmęczeniu? hahaaha A skąd to wiesz?W ciągu jednego dnia była rama tytanowa, z nierdzewki a teraz zwykłe cr-mo - bardzo szybko zmieniasz decyzje jak na budowę roweru na całe życie. To nawet nie zalatuje powagą.Stary.. ten temat tak jak napisał Tobo jest po prostu śmieszny.Myślisz, że ja muszę się poczuć lepszy? Wszedłeś w wątek rometowy - poprosiłeś o zdanie. Większość tutaj stara się być kulturalna i nie napisze Ci wprost co o tym myśli.Ale uwierz takich tematów "marzycieli teoretyków nie mających dobrze pojęcia o czym piszą" jest mnóstwo. Nie jesteś pierwszy i pewnie nie ostatni.Życzę szczęścia w budowie
drezyna Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Przy odpowiedniej kasie to i tyteksowe obręcze sie znajdą, mozna pewnie złożyć rower na lata który dużo wytrzyma. Pytanie tylko z mojej strony czy wytrzyma to użytkownik? Boleśniej niż moda zmienia się " geometria" człowieka wraz z uplywem czasu. Coś na czym śmigałem 5 lat temu i było dobrze teraz powoduje ból w plerach i drętwienie rąk. Wg mnie można zainwestować w ramę, koła i widły ( na jakieś 3-4 lata), ale reszta jest mocno umowna i nie ma co zawracać sobię nia glowy.
tobo Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Moge pokpic dalej? Za 40 lat bedziesz mial tak zaawansowanego Alzheimera ze nie bedziesz pamietal gdzie postawiles rower A na powaznie: ile lat jezdzisz na rowerze? Ja 20. W ciagu 20 lat byly olbrzymie zmiany tego co okresla sie standardem. Praktycznie wszystkie komponenty mniejsze i wieksze rowerow praktycznie kazdego popularnego typu przeszly wiele "modernizacji". Za 10 lat okaze sie ze Twoj wymyslony standard 120 mm widelca nie bedzie mial na rynku odpowiednikow piast a takowe w koncu z jakiegos powodu zechcesz lub bedziesz zmuszony zmienic. Albo tyl padnie i nie bedzie do niego zadnej czesci zamiennej. To tak jak z rowerami na kolach 26 Cali ktore zwyczanie wypchnieto z rynku. I juz.
Mod Team anarchy Napisano 24 Września 2015 Mod Team Napisano 24 Września 2015 Co do obreczy.kupuje blachę tytanowa idę do spawalnika 13 lat w Niemczech robił,on mi gnie ta blachę i wspawa blaszki pomiędzy końce blachy,nawierci otwory na nyple. hahahaahaha I rower do 20tys złotych a obręcze z tytanu customowe hahahaa Bardzo proszę nie kompromituj sie więcej.... Bo ktoś Ci tu dosoli - Ty odburkniesz-ktoś odburknie Tobie, zrobi się syf i będę musiał posprzątać ps: no szkoda, że wpis o obręczach zniknął bo był wybitny!
tobo Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Hm moze te obrecze wyspawa spawalnik, to chyba ktos inny niz spawacz, a my tu zwyczajnie g... wiemy Ja czasami tez sie budze i ciesze sie sam do siebie, bo mialem piekny sen. Czy realny, to nie jest wazne.
MikeSkywalker Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 To tak jak z rowerami na kolach 26 Cali ktore zwyczanie wypchnieto z rynku. I juz. Ooo wypraszam sobie! 26 ain't death! (29ers are gay ) Żebym miał kupować małe opony i dętki w antykwariacie jeden rower na pewno na takich zostawię PS. @walkingchair pamiętaj żeby ramę pomalować u profesjonalnego lakiernika w profesjonalnym zakładzie lakierniczym!
kazafaza Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Tak sobie czytam te Wasze wypociny(pomijając zmieniające się wymagania Autora) i już wiem dlaczego tak mało osób u nas stara się iść pod prąd jeśli o rowery chodzi. Jeśli Autor miał pewien zamysł, niecodzienny trzeba przyznać, to otrzymując taką ilość sarkazmu i ironii w odpowiedzi na zadane pytanie nie zdziwię się jak przesiądzie się np. na motor. Postawcie się w Jego pozycji - koleś przyszedł po poradę i dobre słowo a tu miejscami ciupiecie go jak małolata. Można przecież Waszą wiedzę i doświadczenie ubrać nieco inteligentniej i sympatyczniej. Zwróćcie uwagę że Autor trzyma fason do końca! Czego i żartownisiom szczerze życzę! POZDRo-:ver
Mod Team anarchy Napisano 24 Września 2015 Mod Team Napisano 24 Września 2015 Kaza, wybacz ale jak się chce budować rower za 20tys z takich podzespołów jak na początku trzeba mieć wiedzę i to niezłą. Zaprzeczysz?A z każdym kolejnym zdaniem wychodzi, że Kolega nie tylko mało wie ale sobie teoretyzuje.A wciągając nas w swoją zabawę po prostu robi z nas jaja (świadomie lub nie). Więc kto tu jest nie fair?Nie każdy musi być taflą jeziora nie zmąconą bąkiem tak jak Ty Lordzie
kazafaza Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Widze że nie ogarniasz. Chodzi mi o sposób w jaki się zwracacie do Autora i przekazujecie swoją wiedze lub też obnażacie niewiedzę Autora. Bąki sobie zostaw w doopie. "Trzeba mieć niezłą wiedzę żeby budować rower jak ze specyfikacji za 20tys."? Nie. Wystarczy kasa, po wiedzę koleś sie wybrał w odpowiednie miejsce - forum rowerowe. Przypominam że nie zakładał budżetu 20tys., tylko pytał czy tyle wystarczy. "Kolega mało wie i sobie teoretyzuje". Z tym że tutaj raczej nie jest leczony wiedzą tylko aplikowana jest mu szydera. Twoje ostatni zdanie o wciąganiu w robienie sobie jaj...naprawdę, jesli dałeś się wciągnąć to chyba na własne życzenie? POZDRo-:ver
Mod Team anarchy Napisano 24 Września 2015 Mod Team Napisano 24 Września 2015 Nie rozumiem tylko do czego zmierzasz Lordzie. Chcesz bronić kolesia czy nas czegoś nauczyć? Bo pierwszego nie rozumiem a drugie może sobie daruj...Czemu wszytskim się wydaje, że:-forum jest dla wszystkich-mamy moralny obowiązek traktować każdego z powagą-mamy jakiś obowiązek pomagać za wszelką cenę.Ty naprawdę nie czujesz, że koleś teoretyzował? Że zachował się jak nowobogacki co wpadł z bańką do klubu harleyowców żeby mu złożyli motocykl marzeń (oczywiście ta bańka też może być mocno teoretyczne ale co tam).Czy wypisałbyś mu po kolei każdy element (zauważ, że większość miała być customowa a obręcze najbardziej hehe) tak, żeby zbudował rower marzeń? Bo ja nie.Jak znasz przytaczanego PunktXTRa to wiesz, że taki rower nie składa się w miesiąc. A jak się gada GŁUPOTY i to z pełną powagą (to jest najgorsze) to wybacz ale takiego człowieka nie można (tzn ciężko się pohamować) tratować poważnie.
boarder Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 @walkingchair - powodzenia w realizacji projektu... sorry za ot, ale zgadzam się w pełni z kazafazą... nawet taki ignorant inżynieryjny wie, że spawalnik to całkiem kto inny jak spawacz, choć w tej samej materii działają... ludzkość zna pierdyliony projektów nieoczywistych, którymi od czci i wiary odżegnywano twórców, a oni pod prąd je próbowali realizować... pewnie leonardo tez nie miał lekko jak pokazywał szkice czołgu, śmigłowca czy spadochronu, ale... tak więc jeszcze raz - powodzenia...
Mod Team anarchy Napisano 24 Września 2015 Mod Team Napisano 24 Września 2015 Leonardo jednak wiedział co rysuje i robi....
MikeSkywalker Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 @kazafaza @boarder Wy tak na serio sądzicie że ten temat był założony na poważnie?
tobo Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Kolega sie wcześniej wypowiadał w innych tematach i to co pisał sprawialo wrażenie trzymania sie kupy, wiec trudno zwątpić w wiarygodność przekazu w tym przypadku.
porcelanowy Napisano 25 Września 2015 Napisano 25 Września 2015 Powitoł Temat zamordowany? PorcelanowyCo masz ma myśli mówiąc najbardziej przemyślana rama z widlem ?. Przecież osie można zawsze dorobić u tokarza podobnie sztycę.większy problem z obreczami. Nie pakować się w nietypowe rozwiązania, sprawy modowe (piasty boost itp.), traktować ramę i widelec (ten opcjonalnie) jako bazę, a resztę jako części wymienne. Nawet mostek, nawet korbę, nawet kierownicę - kierownik jeszcze jeszcze, a reszta po co ci ze stali? Na tyle tanie rzeczy i dostępne, i wytrzymałe , że w razie "W" dokupisz/odkupisz. Stalowe korby/mostki/kierownice rowerów 50+ letnich w cale nie wyglądają dobrze Fakt faktem, te co widziałem nie były robione z nierdzewki. Myślałem trochę nad twoim pomysłem i mózg mi się na samej ramie, która miałaby posłużyć pół wieku, wykrzacza Piasty, suport, główka - niewiadome za czas jakiś Za mojego życia rowerowego U NAS główka 1" wyszła z użycia na rzecz 1 1/8, a tej w konkury wchodzi taperowana. Suporty wkręcane jeszcze się trzymają, ale jak długo? Piasty obecnie - wolna amerykanka Tak, czy siak: powodzenia
Mod Team anarchy Napisano 25 Września 2015 Mod Team Napisano 25 Września 2015 Wg mnie, ale tylko moim skromnym inaczej wyglądało by gdyby Kolega zaczął o : "Chcę zbudować mega trwały rower, nie poddający się modom, bezpieczny nie tylko meteriałowo ale i normowo"A że wiedzy na ten temat nie ma aż takiej - wspomóżcie. To wygląda inaczej niż "tytanowe obręcze i stal szlachetna" bo takie ogólniki jak moja prezesowa może mówić przy obiedzie A wypinanie się na wyżyny wyżyn z myślę, że to będzie trwało wieki nie ma sensu, życie pokazuje nam to dobitnie co dziennie.Bezpieczne rozmiary, wszelkie elementy ruchome oparte jak coś albo na konusach (tak tak) albo na standardowych łożyskach o standardowych wymiarach (patrz np łożyska w suportach bmx firmy dartmoor czy jak im tam)Nie customizacja (bo czemu?) Tylko własnie standardy standardów.
walkingchair Napisano 26 Września 2015 Autor Napisano 26 Września 2015 Dziękuję Lordzie Kazafaza i reszcie którzy nie zwątpili w me śmiałe podboje stalovego księstwa . Dzięki Tobie Kazafaza i reszcie stronnictwa nie zazucilem projektu w cholere, tylko kontynuuje. A prawie żem się, dzięki wypowiedziami uzyszkodnikow -Anarchy,i Tobo,wyleczylem że stali,forum i pasji rowerowej,wogóle .Lordzie, zgadles, że mogę zmienić hobbyale niemiałem iść w motocykle, ale w całkiem inne hobby. Na dniach.zrobię projekt na papierze. Pzdr.stalrover
tobo Napisano 26 Września 2015 Napisano 26 Września 2015 Złóż sprawozdanie z przekuwania tytanowej blachy na obręcze. Mam nadzieje ze nie dopadnie Cie zmiana standardów zanim zrealizujesz Swój Cel. Pasjonat z Ciebie skoro dyskusja na forum prawie Cie z pasji wyleczyla. Wierny obserwator Twoich smialych poczynań.
Eazy Napisano 26 Września 2015 Napisano 26 Września 2015 Przy takim budżecie podszedłbym zupełnie inaczej do tematu. Zleciłbym (np. u pana Rychtarskiego) wykonanie customowej ramy cro-mo oraz widelca. I na tym skupiłbym głównie uwagę. Mamy takie tempo zmian standardów i corocznych nowości, że wykonanie projektu na 50 lat jest prawie niewykonalne. Jeszcze kilka lat temu pukano się w czoło na wieści o 29'', ludzie nie zdążyli się jeszcze oswoić z 650b a już mamy 27,5+ i 29+ oraz standard boost jeżeli chodzi o piasty. I to na przełomie paru sezonów. Jak już będziesz miał customową ramę to nawet, jak coś bardzo się pozmienia w standardach to zawsze będziesz mógł zlecić wykonanie do niej nowego widelca, czy wymianę tylnego trójkąta (w skrajnych przypadkach da się pewnie i główkę wymienić, chociaż przy customowym widelcu to raczej nie będzie takiej potrzeby). Ponadto dobrze zabezpieczona cro-mo będzie moim zdaniem lepszym rozwiązaniem niż nierdzewka (chociażby na łatwiejsze, moim zdaniem, wykonanie ew. przeróbek). O trwałość bym się specjalnie nie martwił - zobacz ile lat wytrzymały niektóre 'ukrainy' a ani one z tytanu, ani z nierdzewki. Szkoda kasy. Weź pod uwagę, że jak wykonasz wszystko takie 'nieśmiertelne' to może być tak, że po paru latach ten rower zacznie Cie nudzić. Ja np. lubię w rowerze od czasu do czasu coś wymienić - inna kierownica, ciekawszy mostek, nowe koła, etc. Rozumiem, że nie każdy ma podobne podejście, ale według mnie ma to swój urok. Osprzęt? Dzisiaj piasta 14 biegów. Może za chwilę będą piasty 30-to biegowe. Może się przeprowadzisz i zmieni się teren i trzeba będzie dłubnąć w napędzie? Masz pewność, że będziesz 50 lat mieszkał tam, gdzie teraz? Zresztą osprzęt się zużywa, więc i tak co parę lat trzeba będzie coś wymienić. Akcesoria? Tu jest pole do popisu. Chcesz wyjątkowy rower to można kombinować ze skórzanymi chwytami, siodłem, oświetleniem. Nawet malowanie można wykonać na zamówienie np. aerografem. Rower będzie jedyny w swoim rodzaju. Jednocześnie będzie też na pewno trwały, od czasu do czasu będzie można coś wymienić, żeby się nie znudził. Dla mnie wykonywanie ramy z nierdzewki to przerost formy nad treścią. Nie ma to za bardzo uzasadnienia patrząc ile lat mają niektóre stalowe potwory z ubiegłego wieku i nadal są na chodzie. Lepiej tą kasę wpakować w customowe malowanie i akcesoria. Można zbudować naprawdę trwały rower bez popadania w skrajności To takie moje 3gr.
walkingchair Napisano 26 Września 2015 Autor Napisano 26 Września 2015 TOBO Akurat twoja wypowiedź o chorobie Alzheimera, mnie dotknęła mocno.może u ciebie masz w domu taki styl, ale mi nie pasi. Jestem świeżo wkrecony w.stal pasjonat,więc łatwo mogę zawrócić. Edytowane Zagalopowalem się i miałem na myśli wyleczenie z forum i stali a nie roweru. Teraz już jasne jak Słońce Peru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.