Skocz do zawartości

[szosa] Triban 500 czy 520?

Khernik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No właśnie - kupić triban 500, czy 520? Oba mają kierownicę baranki (520 c1/c2), oba są bardzo podobne, 520 ma sztywniejszy widelec, inne siodełko i odrobinę lżejszą ramę.

Planuję nim robić trasy długości ok. 300km.

Czy te różnice będą miały duże znaczenie? Cenowo 500 jest o wiele tańszy.

Napisano

To nie lepiej trochę dołożyć i kupić 540 FB na Tiagrze ( napęd 2 x 10 ) i dokupić baranka ?

a te klamki i manetki co są to sobie na ramę ma przykręcić ? 

• Mod Team
Napisano

a te klamki i manetki co są to sobie na ramę ma przykręcić ? 

Fakt - wieczorne zmęczenie :yucky:

Dobra p ... baranka,dokupić modną w pewnych kręgach lemondkę i będzie gitara :icon_cool:

Dokupić baranka... i klamkomanetki Tiagry za 500zł :) To już lepiej kupić normalny rower na Tiagrze za 3000-3200.

Nie sądzisz,że to to samo ( Triban 540 FB + baranek i klamkomanetki Tiagry =  " normalny rower na Tiagrze za 3000 - 3200 " ) :icon_question:

Czym według Ciebie różni się  " nienormalny " Triban 540 FB od " normalnego roweru na Tiagrze " :icon_question: 

Brakiem nieszczęsnego baranka :icon_question:  OK

Fakty pozostają faktami : niełatwo kupić nowy rower na Tiagrze za 2,5 k.

@ przmor

Kupowanie teraz Tiagry 4600 kiedy jest juz 4700 to troche jak kupowanie samochodu w styczniu z ubieglego roku.

Nie wszyscy muszą mieć od razu każdą nowość.

Powiedz setkom jeśli nie tysiącom ludzi,że dają ciała kupując zeszłoroczne modele samochodów z upustem,zamiast brać najnowsze.

Napisano

Normalny-  miałem na myśli rower z barankiem i klamkomanetkami czyli pełnoprawny rower szosowy. Oczywiście że to to samo, i wyjdzie praktycznie na jedno ale rower jest zmontowany :) Nie trzeba się bawić w zamawianie części. Czekanie. Ale jeśli autor ma wydawać 3000 na rower to nie lepiej Gianta Defy 2? Za 3200?

• Mod Team
Napisano

Jesli upust jest znaczacy to warto kupic starszy model ale jesli upustu nie ma?

Jeśli upustu nie ma,a cena jest niewygórowana,to też warto.

@ Endrju911

Ale jeśli autor ma wydawać 3000 na rower to nie lepiej Gianta Defy 2? Za 3200?

Na razie nie wiemy ile autor tematu chce,czy też może wydać.

Napisano

To ja dorzucę coś od siebie. Kolega posiada Tribana 500 , ja natomiast Tribana 520. 

W Tribanie 500 wady użytkowe po 2 miesiącach : ukręcony gwint w ramieniu korby, konieczność zakupu nowych opon - na tych założonych przy kupnie wieczne kapcie, problemy z poprawnym wyregulowaniem przerzutek.

U mnie w Tribanie 520 po 2 tygodniach użytkowania : lekkie bicie na przednim kole ( wina najazdu na kamień ) i od początku głośno pracujący napęd. 

Mając do wyboru te 2 modele , znów dołożył bym do 520-stki. Wizualnie i organoleptycznie jakość wykonania jest w nim odrobinę lepsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...