virussek Napisano 15 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 co lepsze alivo czy acera?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 15 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
virussek Napisano 15 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 czym to sie wlasciiwie rozni?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugi Napisano 15 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Sam zobacz http://cycle.shimano-eu.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł 13 Napisano 15 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 zdecydowanie alivio tymczasowo posiadam i nienarzekam tyle ze pare razy wózek wykrzywiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 15 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Posiadałem Acere 2003 i Alivio 2005 i z tych dwóch zdecydowanie Alivio. pare razy wózek wykrzywiłem Dziwna sprawa mi się to nie zdarzyło, jedynie co skrzywiłem to hak ale to nie ma nic wspólnego z przerzutką. W acerze raz skrzywiłem wózek bo miałem bardzo krótki łańcuch i włożyłem na 3x1 przez pomyłkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tooreck Napisano 15 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 zasadniczo lepsze Alivio ale w sezonie 2006 shimano wypuściło nowy model alivio który ma już duże kółeczka i wygląda prawie jak Acera i chyba nie ma większej różnicy w pracy obu przerzutek... jak juz masz kupić to bierz Alivio 2005 lub starsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
virussek Napisano 15 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 a ktora bedzie trwalsza?? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 15 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Hmmm....przrutka to raczej TYLNA a nie TYLNIA ....ale ręki uciąć sobie nie dam bo polonistą nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 16 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 no pewnie ze tylna, i tez bym pewnie brał Alivio, tylko te starsze nie 2006, bo i lepiej wygladaja i pewnie lepiej działaja, a te duze kółeczka to pewnie po kilku kilometrach maja luzy boczne ok. 2cm :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 16 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Też bym brał Alivio, gdyby wybierać z tych dwóch, chociaż moja Acera chodziła mi przez ponad pięć lat i przejechała ponad 22kkm, ale już dostała takich luzów pod koniec, że sama zmieniała biegi. A był to chyba model z 2000 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 16 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Ja mam teraz Alivio z 2005 roku model rd-mc20 z małym kółkiem i sprawuje się świetnie. Acere miałem z 2003 i po prostu to co ralf mówi duże kółko i luzy 1,5 cm na boki - ja tak miałem. Według cen w sklepach Acera jest po 54 zł, a Alivio 2005 za 63 zł to lepiej dopłacić i mieć Alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Nawet shimano klasyfikuje alivio już do grupy lepszego sprzętu, a alivio niczym zupełnie nie różni się od deore pod względem technicznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halidar Napisano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Bezdyskusyjnie wybrał bym alivio, ponieważ ma taki sam mechanizm jak deore, tylko rózni sie od deore zastosowanymi komponentami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadziuk Napisano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 zasadniczo lepsze Alivio ale w sezonie 2006 shimano wypuściło nowy model alivio który ma już duże kółeczka i wygląda prawie jak Acera i chyba nie ma większej różnicy w pracy obu przerzutek... jak juz masz kupić to bierz Alivio 2005 lub starsze nowy model alivio z dużymi kółeczkami widziałeś alivio na 2006? Jak brac to oczywiscie Alivio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Alivio ,chociaz nie moge narzekac na Acere ,bo zrobilem na niej 4,5tys km i wygladala jak nowa ,luzow prawie wcale nie miala i sprzedalem ja jeszcze za prawie 40zl :lol: Ale Alivio lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brateczek Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Polecam Alivio. jest przede wszystkim wyższe grupowo, a ponadto mocniejsze. Jeżeli jednak skaczesz, to polecałbym Deore zwykłą albo Shimano Sorę na krótkim wózku. Świetnie się nadaje do skakania. A jeżeli jeździsz, zastanów się nad którąś z przerzutek tylnych SRAM. Sam jeżdzę na modelu 4.0 z 2004 roku. Nie ma żadnych luzów i daje się łatwo regulować. Tegoroczne "czwóreczki" są jeszcze lepsze, i chyba są do woboru dwie długości wózka. (O ile pamiętam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Nie chce sie spierac ,ale z tego co wiem to nie ma deorek z krotkim wozkiem. Chyba ,ze jestem az tak zacofany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 ale przeciez brateczek napisał: "polecałbym Deore zwykłą albo Shimano Sorę na krótkim wózku" o długość wózka to chodzi o Sorę a nie o Deore, ale Sora i tak jest chyba tylko z krótkim wózkiem tak mi sie cos wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 A to przepraszam w takim razie -moja wina Wiele osob wybiera sore do rowerow typu dirt czy cos takiego (nie znam sie tak dokladnie na typach rowerkow do skakania ) Ogolnie do skakania na rowerze pozdro Sora ma tylko krotki wozek ,bo to szosowka jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus81 Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Sora ma tylko krotki wozek ,bo to szosowka jest sora jest szosówką, ale są dwie długości wózka. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Ehh... To znowu wpadlem Jakos mi ten temat chyba nie lezy Ale nie ma sie co mazac A moze w ten sposob uzupelniam braki wiedzy? Pozdro dla wszystkich! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Są dwa typy Shimano Sora. Sora GS długi wózek i Sora SS krótki wózek. SS do napędu dwu blatowego, GS trzy blatowego. Oby dwie na kasetę 8 koronkową. W rowerze górskim widziałem już Sore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.