Skocz do zawartości

[ Piasta] Ośka się kręci przy kontrowaniu

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam problem z piastą tylną przez który straciłem dobrą godzinę. Wkręcam konus, potem tulejkę dystansową i kontrę, problem jest taki że trzymam konus i gdy dokręcam kontrę do zaczyna się kręcić cała ośka i ustawienie konusa szlag trafia. O co chodzi? Na nakrętce lub ośce może jest minimalnie zjechany gwint? Dodam tylko że przód zrobiłem bez najmniejszego problemu.

Napisano

Skręcasz teraz tak, żeby był luz "na włos", a na sam koniec trzymając za obie kontry skręcasz całość aby ten włos zlikwidować. Skręcając konus z kontrą nie ma opcji - albo ruszy się ośka albo nie, nie ma na to żadnego sposobu.

Napisano

To dość normalne zjawisko ;) Najlepiej jest złapać drugą kątrę imadłem i wtedy przytrzymując konus kluczem i zakontrowywać. Jeżeli nie masz do dyspozycji imadła można (nie jest to chyba zgodne ze sztuką ale skuteczne :P ) jak juz sie zakontruje i jest luz, złapac dwoma 17nastkami kontry z dwóch stron i skręcić. Przy użyciu odpowiedniej siły kontry daja sie zazwyczaj troche zakręcić ku sobie ;) 

Napisano

Spróbuję z imadłem, brzmi sensownie, dzięki za pomysł

Napisano

Niektóre piasty mają gniazdo na imbus w osi w celu jej zablokowania. Jak nie ma to może być nawet kolejny klucz do złapania kontry z dugiej strony. Tylko wtedy trzeba by bylo go czymś zablokować, albo mieć 3 ręce :P

Dokręcenia dwiema kontrami nie polecam ;)

Napisano

No właśnie tej 3 ręki brakuje, próbowałem nogą, ale wiadomo, minimalny ruch i już wszystko idzie w pi... daleko idzie :D Jestem nieco zdziwiony całą sytuacją bo w poprzednim sezonie już to robiłem ( chyba 2 razy) i takiego problemu nie miałem zupełnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...