virussek Napisano 15 Sierpnia 2006 Napisano 15 Sierpnia 2006 niewiecie gdzie mozna dostac piankową osłonke pod lancuch??
zmrok Napisano 15 Sierpnia 2006 Napisano 15 Sierpnia 2006 na allegro za 12pln albo zrobic samemu ze starej detki lub opony http://www.allegro.pl/item119165853__oslon...d_ss_nowa_.html http://www.allegro.pl/item120233113_oslona...wej_setlaz.html http://www.allegro.pl/item119912632__chron...a_author_a.html
Paweł 13 Napisano 15 Sierpnia 2006 Napisano 15 Sierpnia 2006 w każdym sklepie dostaniesz np. www.mkbike.pl cyklotur.pl chyba tez harfa-harryson.com.pl też
Sand Napisano 17 Sierpnia 2006 Napisano 17 Sierpnia 2006 Stara detka, troche tasmy izolacyjnej i masz oslone. Mozna tez wykorzystac opone. Pozdrawiam
MaciekBora Napisano 17 Sierpnia 2006 Napisano 17 Sierpnia 2006 Z tymi osłonami to trzeba uważać, kupiłem taką Authora i jest za wąska do mojego roweru!
jurasek Napisano 18 Sierpnia 2006 Napisano 18 Sierpnia 2006 dętka i opaski zaciskowe ze sklepu elektrycznego moim zdaniem lepiej wygląda niz jakas pianka około 40 zł
axolotl Napisano 18 Sierpnia 2006 Napisano 18 Sierpnia 2006 U mnie wyglada to tak: http://www.acid.jawnet.pl/Oslonka22.jpg Pozdro @ll
WarpER Napisano 18 Sierpnia 2006 Napisano 18 Sierpnia 2006 Przez pewien czas jedzilem z odpowiednio dociętym kawalkiem opony (z duzym bieznikiem), przymocowanym do ramki w ten sam sposob jak dętka na fotce powyzej, moze troche cieższe ale wyglada troszke lepiej(moim zdanie - bardziej agresywnie) . Pozatym nic nie kosztuje jedynie troche wlasniej pracy. Osłony neoprenowe (przynajmniej moja) szybko sie brudza nasiakajac smarem.
MaciekBora Napisano 18 Sierpnia 2006 Napisano 18 Sierpnia 2006 No nieźle, ale dętki pasują do dirtowców, do klasycznych mtb już mniej.
GZA20 Napisano 18 Sierpnia 2006 Napisano 18 Sierpnia 2006 Bardzo dobre do takich celów jest specjalne termokurczliwe tworzywo. Są w różnych kształtah. Do tego celu najlepszy jest podłużny walec . Bez problemu nakłada się go na widelec a następnie trzeba ogrzac specjalną "suszarką", która powinna dmuchac powietrzem o temp około 80 C. Dzieki temu tworzywo to kurczy się i ściśle przylega do ramy. No i nie trzeba uzywać już żadnych taśmy izolacyjnych. Po wykonaniu tego wygląda jakby było to fabrycznie. Niestety nie posiadam fotki już gotowej osłony. Ale w stanie surowym wygląda to tak:
lesiu13_z Napisano 19 Sierpnia 2006 Napisano 19 Sierpnia 2006 Możecie mi wyjaśnic do czego służy taka osłonka? Domyślam się, że ma zapobiegać rysowaniu ramy przez łańcuch, ale nie bardzo wyobrażam soie sytuację kiedy do takiego rysowania dochoddzi.
GZA20 Napisano 19 Sierpnia 2006 Napisano 19 Sierpnia 2006 Możecie mi wyjaśnic do czego służy taka osłonka? Domyślam się, że ma zapobiegać rysowaniu ramy przez łańcuch, ale nie bardzo wyobrażam soie sytuację kiedy do takiego rysowania dochoddzi. No to przejedź się po trudnym terenie z większą prędkością albo nawet zjedź ze schodów to zobaczysz w jaki sposób dochodzi do rysowanie sie ramy
Tooreck Napisano 19 Sierpnia 2006 Napisano 19 Sierpnia 2006 zobaczysz i usłyszysz musze sobie sprawic jakiś taki patent z dętką sprawić bo mi sie już troche rama poobijała mimo przebiegu 60 km
MaciekBora Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 Doradźcie mi jakąś osłonę neoprenową (podając konkretny link do zakupu), czarną, na aluminiową grubszą ramę, pasującą do Cube. Kupiłem authora, które były opisane, ze pasują do wszystkich ram i okazały się za małe! Dzięki.
jarus220 Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 Maciek.....jesteś pewien że nie wchodzi? :eek: . Ja mam ją ( authora ) na rozmiarze 20 " i pasuje......... Pozdrawiam Jarek
MaciekBora Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 Powalczyłem i wchodzi hehe, ale nie da się ukyć, że powinny być dwa rozmiary na stare ramy i na te szersze
Tooreck Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 no i zrobiłem u siebie patencik z kawałkiem detki i opaskami zaciskowymi. Kosztowało to 4zł w sumie bo tych zacisków nie chcieli mi sprzedać na sztuki i musiałem kupić całe pudełko 100 sztuk przydadza się może do czegoś innego... Wygląda to dobrze i łańcuch już nie hałasuje i ramy nie obija. Nie ma sensu wydawać kilkanascie złotych na neopren moim zdaniem
axolotl Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 no i zrobiłem u siebie patencik z kawałkiem detki i opaskami zaciskowymi. Kosztowało to 4zł w sumie bo tych zacisków nie chcieli mi sprzedać na sztuki i musiałem kupić całe pudełko 100 sztuk przydadza się może do czegoś innego... Wygląda to dobrze i łańcuch już nie hałasuje i ramy nie obija. Nie ma sensu wydawać kilkanascie złotych na neopren moim zdaniem Dokladnie, co swoje to swoje:F "siam to zlobilem:) Pozdro @ll
mikus_nng Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 Ja swój neopren kupiłem za 7 zł w sklepie i pasuje elegancko, wydaje mi się jednak że nie jest to warte kasy powyżej 11 zeta (:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.