Skocz do zawartości

[do 6500] jest cos lepszego niz Grand Canyon AL SLX 8.9 ?

reba29er

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

[do 6500] jest cos lepszego niz Grand Canyon AL SLX 8.9 ?

https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-slx-8-9.html

factory terralogic,xt,dt swiss, chyba sztywna oś,

jzeli juz kupowac  za 6.5k to tylko ten rower czy jest jakis inny lepszy w tej cenie ?

i jaki kolor bedzie lepszy ?

ANO czarny

czy blyszczacy METEOR czerwony ?

ps.

ma  to bycc rower na lata, i 99% to jazda po lesie,

moze pozniej wypad w gory swietokrzyskie.

Napisano

Ja bym brał sida można go serwisowac samemu bez utraty gwaracji. Foxy trzeba odsyłać do specjalistycznego serwisu co sporo kosztuje. Oczywiscie mozna też samemu ale stracisz gwarancje.

Napisano

Ja bym brał sida można go serwisowac samemu bez utraty gwaracji. Foxy trzeba odsyłać do specjalistycznego serwisu co sporo kosztuje. Oczywiscie mozna też samemu ale stracisz gwarancje.

Nie wydaje mi się, żeby to była 100% prawda. Rozmawiałem z cult-bikes i nie robili problemu z serwisem w moim zaprzyjaźnionym sklepie w środku sezonu. Jedynie wymagają przed upływem roku wykonania u nich pełnego serwisu w celu zachowania gwarancji.

Reasumując - przynajmniej jeden przegląd trzeba u nich zrobić, żeby zachować gwarancję, ale nie jest tak, że nie możesz sam, jeśli potrzebujesz robić to częściej.

Napisano

W Giancie masz gware na rower i obowiązkowy przegląd bike'a który jest bezpłatny. Żadnych platnych.

Z tego co wiem wymagania jezeli chodzi o serwis w cult-bike lub innym autoryzowanym serwisie dotyczy wersji boxowych.

Jeżeli padnie fox w giancie nikt Cie nie pyta czy robiłeś obowiazkowy przeglad w Cult.

Napisano

pytam sie o kolor, bo moze ktos kupil w takim.

ale w rl widac dokladie, i moze gyby kupowal jeszcze raz to juz w innym kolorze.

mi podoba sie kolor ano, ale czarny-czerwony (ale takiego ano nie ma).

ten swiecacy czarny-czerwony jest swiecacy, i to jest jego wada.

co do wzrostu to okolo 186-187cm,

a noga okolo 92cm.

wiec 19" Canyona pasuje idealnie,

natomiast 20" radon nie wiem.

z drugiej strony , nie wiem jak to wyjdzie podczas jazdy,

czy bardziej bedzie mi odpowiadac pozycja bardziej prosta czy bardziej sportowa.

ten radon zacheca bardzo, bo wszysto na xt.

wiec frajda z jazdy na pewno bedzie, pod warunkiem ze ta rama 20" bedzie w sam raz.

te rowery beda dostepne w pierwszym tygodniu pazdziernika,

wiec czasu na wybor coraz mniej.

• Mod Team
Napisano

Radon ma przekrok o 1,5 cm niżej,ale ma dłuższą górną rurę o 1 cm i niższą główkę ramy,więc pozycja na nim będzie bardziej sportowa.

Z drugiej strony rama 22 " w przekroku byłaby OK,ale jest naprawdę długa ...

Napisano

a co myslicie na takie cos:

kupic takiego pike'a

http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/czesci/amortyzatory_przednie/rockshox/38246/pike_rct3_26_650b_29

i jakis rowerek 29er, nie wiem, najtanszy scott scale gdzies na wyprzedazy, albo meride w cenie do 1.5k-2.5k.

co prawda osprzet bedzie kicha, no ale amorek top klasa.

z tego co czytam to przy pike te wszystkie reby i foxy evolution,czy nawet factory terralogic sa slabe.

Napisano

taki Pike ze skokiem 150mm nie jest przeznaczony do rowerów typu XC. Zepsuł byś tylko całą geometrię roweru.

Jak już chcesz tak kombinować to kup np. Sida http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/czesci/amortyzatory_przednie/rockshox/11705/sid_rct3_29  klasowo to jest to samo co pike tylko skok mniejszy i przeznaczony do xc.

Ale moim zdaniem takie manewry są bezsensowne. Dobry rower musi być całościowo równo złożony a nie mieć tylko jeden element "na wypasie"

Co z tego że będziesz miał super lekki amor jak koła będą ważyć 3 kg a cały napęd będzie złożony na grupie Altus...

To zdecydowanie głupi pomysł :blink:

Napisano

Bez urazy ale skoro wyskakujesz z Pike'em do xc to jesteś zielony w temacie ergo czy to będzie Sid, Reba, Fox to nie poczujesz różnicy. Dla mnie kupowanie czegokolwiek za tyle kasy nawet na XT z alu ramą jest dość wątpliwą inwestycją. Jest Canyon CF 5.9 na Rebie, karbon i bardzo przyzwoitej reszcie więc do Twoich zastosowań w sam raz. 

Ten Giant o którego pytałeś to zapewne gdzieś ciut ponad 8K więc sporo ponad budżet. Jedyny minus o ile tak w ogóle da się napisać to brak osi sztywnej w tylnym kole. 

Napisano

mam propozycje 6800zł za tego giant'a,

ale nie wiem, zreszta moze juz sprzedany.

podoba mi sie ten nowy 2016 canyon, ale to pwnie jest najwyzszy model na AL,

wiec cenowo pewnie lekko 15k+,

ale jezeli bedzie jakisnizej na takiej ramie, w cenie do 7k, to biore.

pytanie tylko kiedy terowery beda dostepne.

ostatcznie moge przebolec brak tej jesiennej jazdy po lesie i poczekac do 2016 roku,

bo kolorystycznie ta rama jest wypas, czarny+czerwony, no i moze model w tej cenie do 7k,

tez bedzie mial w miare osprzet. zwlaszcza ze pozniej juz nic nie bede dokladal do tego roweru,

poza wymaganym serwisem itd.

Napisano

Kolega Beskid ma rację w tej chwili jest dobra oferta na Canyona 5.9 osprzęt bardzo przyzwoity a rama już karbonowa. Cena jak wyjściowa w modelu SLX 7.9 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...