Murin Napisano 20 Września 2015 Napisano 20 Września 2015 Cześć,przymierzając się powoli do zakupu swojego pierwszego "poważniejszego" roweru,chciałbym wiedzieć czym się różni,ponieważ chciałbym zjazdówkę,ale chciałbym jeszcze nią pojeździć po mieście (po prostu dojechać na miejscówkę. Jakieś ... Ja wiem powiedzmy 20 km w 1 stronę.) Do tej pory uzyskiwałem dość nie satysfakcjonujące mnie odpowiedzi,albo po prostu ludzie używali terminów których nie znam,albo po prostu nie pojmuje tej różnicy.. Tak więc w skrócie: -Czy zjazdówką dojadę te 20 km na miejscówkę na której mam zamiar śmigać? -Do jazdy po lesie (zjazdy,lekkie podjazdy) dam radę jeździć? Chyba wsio.. Ahh zapomniałbym,temat jest zapewne w złym dziale,ale za cholerę nie wiem gdzie go dać.. Prosiłbym moderatorstwo o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu,a nie usuwanie go.
tobo Napisano 20 Września 2015 Napisano 20 Września 2015 Czym sie różni zjazdowka od enduraka? Geometria, skokiem zawieszenia, osprzętem, np posiadaniem sztyca teleskopowej, możliwością założenia szerszych opon, waga roweru, często konfiguracja napędu. Endurak to rower do jazdy w trudnym terenie w obie strony. Dojedziesz zjazdowka na każda miejscówkę. Pytanie na ile bedzie to (nie)przyjemne. Jesteś z Wałbrzycha wiec chyba znasz wałbrzyskie sklepy. Na Starym Zdroju pracuje Mirek, zagadaj do niego, on przez wiele lat jeździł wszędzie zjazdowka, moze Ci opowie co nieco.
Tomek21001 Napisano 20 Września 2015 Napisano 20 Września 2015 Podniesiesz siodło,poskręcasz zawiechę - 20km przemęczysz po płaskim,konkretne podjazdy- prowadzisz. Do lasu - nie nadaje się. Zjazdówką nie jeżdzi sie w siodle. Oczywiście znajdą się tacy,co powiedzą,że jezdzi się doskonale po miescie itd - nieprawda.
Murin Napisano 20 Września 2015 Autor Napisano 20 Września 2015 Czym sie różni zjazdowka od enduraka? Geometria, skokiem zawieszenia, osprzętem, np posiadaniem sztyca teleskopowej, możliwością założenia szerszych opon, waga roweru, często konfiguracja napędu. Endurak to rower do jazdy w trudnym terenie w obie strony. Dojedziesz zjazdowka na każda miejscówkę. Pytanie na ile bedzie to (nie)przyjemne. Jesteś z Wałbrzycha wiec chyba znasz wałbrzyskie sklepy. Na Starym Zdroju pracuje Mirek, zagadaj do niego, on przez wiele lat jeździł wszędzie zjazdowka, moze Ci opowie co nieco. Właśnie chodziło mi o te terminy: Geometria, skokiem zawieszenia, osprzętem, np posiadaniem sztyca teleskopowej. Stąd kojarzę tylko o co kaman z zawieszeniem. (jestem w trakcie lektur) Wiesz,tak na pierwszy rzut oka (laika) enduraki nie wyglądają na takie mocarne krowy jak zjazdówki. Wiem mylę się,ale takie jest moje osobiste odczucie. Moim skromnym marzeniem było kupno http://www.mountainbikebitz.com/images/products/2015_mondraker_summun.jpg Wiem,znalazło by się kilka części do zmiany,pewnie zmieniłbym hamulce na avidy,może coś jeszcze nie wiem. Te 8-9 tysięcy (za tyle gdzieś widziałem) może by się udało na raty naciągnąć. Ale cóż,ma być enduro to będzie. Tylko teraz jakie.. myślę do 9 tysięcy. To już jest dużo,a ten rower będzie moim pierwszym poważniejszym jak wspomniałem wcześniej. Dużo osób mi poleca gianta. A co do Pana Mirka,byłem chwilkę. Akurat przechodziłem a miałem 10 minut do autobusu to wstąpiłem,ale wiadomo przez kilka minut to nie pogadam,mam zamiar połazić i popytać we wszystkich rowerowych,ale żeby wiedzieć więcej,pytam na forum. Jeśli miałbyś powiedzieć tak dla typowego "Kowalskiego" to jak określisz tą różnice ? Bo rozumiem to z punktu technicznego,ale jak w praktyce? Nie pojdade pod górkę bo zbyt ciężka czy jak? @Tomek21001 Dziękuje za odpowiedź,nie jestem masochistą Dlatego pytam,dobrze że w ogóle zapytałem,bo na początku myślałem "a co za różnica.."
tobo Napisano 20 Września 2015 Napisano 20 Września 2015 Pojedziesz, jesli wystarczy Ci wyciagnięcia sztycy, uciagniesz pod gore na ciasnej szosowej kasecie i z korba ze sporym blatem i zaakceptujesz bujanie sie zjazdowej zaniechy. Enduro to rower z napędem na strome podjazdy, często z widelcem o skracanym skoku, na lżejszych oponach. To sprzęt do wszystkiego. Jeździłeś "prawdziwa" zjazdowka? To zamulacz, jesli nie jedzie sie w dół. Jeździłeś endurakiem? Zobacz na youtubie relacje z imprez enduro, bo moze mylisz sposób użytkowania. Mirek obecnie jeździ na enduraku, Radek ze sklepu na Pługa także, w innych sklepach nie znajdziesz ludzi z doświadczeniem zjazdowym.
beskid Napisano 20 Września 2015 Napisano 20 Września 2015 Już kolejna osoba z tego miasta ma taki sam dylemat, pyta mniej więcej o to samo i podoba się ten sam Mondek No ale dobra powiedzmy, że wpadliście na ten sam pomysł i się czepiam Obecnie pewne endurówki bardzo mocno "poszły" w stronę zjazdu więc tak naprawdę jak nie jesteś/będziesz zawodnikiem DH, nie masz fury kasy to typowa zjazdówka jest zupełnie bez celowa. Wiesz co Ci polecają więc wiesz doskonale, że to obecnie najlepszy sprzęt na rynku w temacie cena-jakość. Nr 2 to droższy o 1K Canyon Nerve AL 6.0.
walkingchair Napisano 20 Września 2015 Napisano 20 Września 2015 Bo to ta sama osoba i miała konto Lampek ale skompromitowala się, i znowu jazda
beskid Napisano 20 Września 2015 Napisano 20 Września 2015 No raczej i tak się zastanawiam co kieruje tego typu osobami. Gadać, żeby gadać czy robić z nas tutaj mało inteligentnych
Fenthin Napisano 20 Września 2015 Napisano 20 Września 2015 1. Ile razy trzeba ten temat przewałkować na każdą stronę? 2. Kolega to się nie zapędza z trzecim kontem? Temat zamykam, a w przypadku powstawania kolejnych podobnych proszę o raport.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.