popio Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 elo. wyczysciłem alu rame do golego aluminimum , srodkiem do zmywania lakieru. co powinienem teraz zrobic ,użyć podkladu jakiegos i dopiero użyć wlasciwego koloru? czy oddać do lakierni? tylko jaki koszt takiego przedsięwzięcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 W domowym zaciszu ciężko pomalować ramę żeby to fajnie wyszło (chyba że ma się potrzebny do tego sprzęt i umiejętności) Jak chcesz to robić sprayem z puszki to lepiej odpuść i oddaj do lakiernika. Narobisz tylko zacieków, poprzykleja Ci się kurz,pyłki i inne takie. Cena u lakiernika w okolicach 200zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Panie "amelinium" farbą nie pomalujesz ... a jak już pomalujesz, to żeby było trwałe to nie tanio albo proszkowo Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2015 o kurczae drogo ... myslalem ze jakies 50 pln plus farba.. czy na gołe alu odrazu farba czy pierw jakis podklad? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 podkład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2015 kumam, musze zrobic jutro rozeznanie po lakiernikch , chce jakis samochodowy kolor położyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Panie "amelinium" farbą nie pomalujesz Aż sobie musiałem ten filmik jeszcze raz obejrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2015 hehe to je amelinium....ałłłuuuuuuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2015 dobra,,, ogarnełem lakierowanie ramy ,bedzie żółta albo czerwona i mam w zwiazku z tym pytanie ... co mam zabezpieczyc w ramie przed jej lakierowaniem? co pozaklejać? ps.bedzie malowana natryskowo i wygrzewana?? do 90 stopni cos w ten deseń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ezios Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Zabezpiecz suport. Wrzuć zdjęcia przed i po. Zastanawiam się nad czarnym matem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vicher Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Na YT ostatnio trafiłem na filmiki o malowaniu ramy alu w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Tylko w takim wypadku, jeśli nie masz takich warunków jak tutaj na filmie, czyli goły pokój i gołe ściany, to się nawet nie zabieraj. Bo choćbyś nie wiem jak to pozaklejał dookoła, to i tak potem wszystko w białe kropki. Lakier wlezie wszędzie. Przerabiałem malowanie w piwnicy - wszystko w kropkach, nawet nie wiesz jak i skąd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2015 zdjecia zrobie ,oddaje do malowania w piątek bo musze jeszcze dobrze przygotowac rame tj.pozbyć sie jeszcze lakieru ,wlasciwie pozostalosci ,a chce to zrobic porządnie.musze oblookac ten filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Będzie malowane proszkowo jednak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 25 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2015 tak w poniedzialek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ezios Napisano 4 Października 2015 Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Pokażesz efekty. Zwłaszcza miejsca gdzie były głębokie rysy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2015 jeszcze nie oddalem do malowania , na dniach oddam mialem wypadek na rowerze znaczy sie wyebalem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ezios Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Wyzdrowiałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2015 funkcjonuje normalnie tyle ze obojczyk nie dziala jak powinien . co do ramy to sytuacja wyglada nastepujaco... kolega w zakladzie moze mi pomalowac natryskowo i wygrzac w piecu na kolory takie jak ,,, czerwony ,zolty albo szary ...wiec sie waham czy zdecydowac sie na jakis kolor z powyzszych czy samemu zabrac sie do malowania i wybrac kolor taki jaki mi odpowiada. na zakladzie pomalowalby to bez podkladu zadnego i nie wiem czy tak mozna ... oni tam maluja stal czarna i wygrzewaja w piecu w temp 90 stopni. Rama wyczyszczona do golego alu prezentuje sie zacnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 pod aluminium musi być podkład bo farba się do niego nie złapie pisali to już od początku. Aluminium a stal to dwa różne metale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2015 nie wiem wlasnie , mowi mi ziomek ze bedzie sie trzymac jak stali bo idzie do pieca pozniej. jezeli podklad do amelinium to jaki? cos czuje ze ja sam pomaluje.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Wczoraj odebrałem ramę z lakierni. Wypiaskowali i pomalowali proszkowo na czarny mat za 120zł. Otwory zabezpieczyli tak , jak chciałem. Na suport dałem im stary wkład do zabezpieczenia gwintu. Wg mnie nie ma co się bawić w to samemu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2015 malowales rame aluminiowa? i czy malowali to z podkladem czy odrazu proszek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Rama aluminiowa. Z tego co się orientuję to przy proszkowym malowaniu się podkładu nie stosuje. Farbę w proszku nakłada się na gołą ramę i potem wypala w piecu. Farba jest naelektryzowana i przyczepia się do metalu (dlatego np nie da się proszkowo pomalować zaszpachlowanych elementów chyba, że stosuje się specjalną szpachlę z opiłkami metalu). Proszek się topi i powstaje powłoka lakiernicza. Tak z grubsza to chyba wygląda. P.S. Mnie efekt końcowy zadowolił. Lakier ładny, rama gładziutka. Aczkolwiek trzeba się liczyć, że wszelkie głębsze rysy będą widoczne. Chyba, że po piaskowaniu wygładzi się je papierem ściernym. Ja miałem trzy małe wgniotki i liczyłem się z tym, że przy proszkowym malowaniu będą widoczne. Ale i tak planowałem okleić częściowo ramę folią ala "carbon", więc zaszpachlowałem wgniotki już po malowaniu i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2015 dobrze napisales to samo mowil mi kolega. jestes zadowolony z efektu ? solidnie to wyglada?na jaki kolor malowales? wrzuc fote. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.