Skocz do zawartości

[Korba Shimano FC M 4000]Odpowiedni suport

nemo2009

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem korbę M4000.Zalecany suport do tej korby ,to octalink ES 25 118 mm,tak piszą sklepy i sprzedawcy na Allegro.Shimano w danych technicznych podaje,że suport zalecany,to ES 25 E-type o długości 118 mm.Kupiłem suport octalink 118 mm,ale nie E.E-type najpewniej jest pod przerzutkę E-type.

Po zamontowaniu zastawu,okazało się,że korba dość mocno odstaje od ramy.Śrubkę od ustawiania wychylenia wózka przerzutki odkręciłem na max.Jakoś wszystko udało się wyregulować.

Pytania moje brzmią:

1.czy nie powinien być zamontowany krótszy suport ?

2.Czy łańcuch nie ulegnie szybszemu zużyciu ?

W jakimś modelu Kellysa wyczytałem w danych technicznych,korba Shimano M 4000,suport ES 25 113 mm..

• Mod Team
Napisano

A to na pewno model 4000? bo jest ich kilka. A czy jest odpowiednio można sprawdzić, w zależności ile masz zębatek środkowa (przy 3) ma być po środku kasety. Analogicznie przy 2, środek kasety wypada pomiędzy zębatkami korby. 

• Mod Team
Napisano

Jest kilka modeli tej korby, dokładnie się nie wczytywałem w parametry ale są na kwadrat, są na octalink, i są w systemie HT2, 4000, 4050, 4060 ... :P stąd pytanie :P choć tego na kwadrat nie jest pewien, ale na octa piszą 118. Masz przerzutkę E-type bo o niej wspominałeś ?

Napisano

Wybacz Puklus,ale nie rozumiem.

Korbę mam  M 4000.Shimano w danych technicznych podaje dedykowany suport,octalink ES 25 E -Type o długości 118 mm.Nic nie wspominają o długości suportu dla zwykłych przerzutek,mocowanych do rury podsiodłowej.

Proszę przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post.

Przerzutkę przednią mam zwykłą,nie pod suport.

Napisano

Do korby Shimano Alivio M 4000 zamówiłem drugi suport,Shimano octalink ES 25 o długości 113 mm.Oba podzespoły dogadały się znakomicie i współpracują idealnie. Mufa mojej ramy,68 mm.

Ta korba jest lub będzie bardzo popularna,może warto ten temat przykleić ?

Shimano w swoich danych technicznych,do korby M 4000,nie podaje jaki powinien być suport do zwykłych przerzutek,mocowanych do rury podsiodłowej.

Podaje jaki powinien być suport dla przerzutki E-type.

Shimano nie idźcie tą drogą,drogą dezinformacji.

Piszę ten post dla innych,przyszłych użytkowników tej korby.

Wszystkie sklepy internetowe i sprzedawcy na Allegro wprowadzają w błąd potencjalnych klientów ,proponując do korby Shimano M 4000,suport octalink ES 25 o długości 118 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...