Skocz do zawartości

Zmiana korby Shimano z Octalink na Hollowtech II, kompatybilność

RowerRowerowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Jakiś czas temu kupiłem rower Kross Earth

W rowerze wymieniona została korba z fabrycznej Alivio M430 i suport Alivio BB-ES25 Octalink na Shimano Deore FC 590 i suport SM BB51, 

Korba montowana zgodnie z wytycznymi Shimano tj, dla mufy 73[mm]  jedna podkładka 2,5 [mm] od strony zębatek.

Efekt jest taki, że lewe ramię korby jest w odległości ok 12[mm] od tylnych widełek natomiast prawe ~4[mm] Przy normalne jeździe nie mam najmniejszych problemów natomiast przy silnym pedałowaniu pod dużym obciążeniem (jadąc pod stromą górę) czy to na stojąco czy siedząco prawe ramię korby ma tendencje do uderzania o tylne widełki. (na 200km jakie zrobiłem na ramie S3 trafiły się dwa takie podjazdy)

Przy korbie Alivio odległość prawego ramienia od korby wynosiła ok 10[mm]

Generalnie korba jest przełożóna z mojego poprzedniego roweru, ale nie wydaje mi się aby  możliwe było jej skrzywienie.

No w związku z powyższym mam pytanie czy ktoś orięntuje czy faktycznie są różnice w osiowaniu korby względem ram pomiędzy Octalink, a Hollowtech czy jednak mam coś nie teges u siebie?

Napisano

73 mm zmierzone,

Dodanie dodatkowej podkładki nie wiele daje, bo w dalszym ciągu prawe ramie jest blisko tylnych widełek i bez problemu można na tyle mocno depnąć na pedał, aby ramie dotykało tylnego widelca, ( być może ten sztywnośc ramy jest taka sobie)

Przy montażu skopać za wiele się nie da.

Głównym wątkiem dla mnie są różnice pomiędzy Octalinkiem, a Hollowtechem i nie ukrywam jest to dla mnie niezrozumiałe dlaczego dwa różne systemy mocowania korby jednego producenta nie są ze sobą w pełni zamienne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...