darkprzemek Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Witam! Czy to normalne, że gdy obrócę rower do góry kołami, to hamulec hydrauliczny staje się miękki? Dodam, że po odwróceniu do prawidłowej pozycji, oraz po "pompowaniu" klamką wszystko wraca do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Tak.I nie rób tak więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 To nie jest normalnie. W przypadku niektorych firm i pewnych modeli hamulcow tych firm obracanie roweru nie jest zalecane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 (edytowane) Staram się nie odwracać roweru do góry nogami ale czasem się nie da inaczej. I tylny hamulec zachowuje się tak jak opisałeś (mam br-m486). Konsultowałem to i odpowietrzenie w większości przypadków pomagało, więc jak kiedyś znajdę czas i chęci to odpowietrzę. Ale ponieważ bardzo mi to nie przeszkadza to pewnie jeszcze długo będę tak jeździł (normalnie nie mam zastrzeżeń do działania hamulca). Jeżeli Ci to bardzo przeszkadza to odpowietrz hamulec. Powinno pomóc. Edytowane 19 Września 2015 przez bbc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkprzemek Napisano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Z przednim nic się nie dzieje... dziwne. A odpowietrzanie, to jakaś bardzo skomplikowana sprawa? Moje naprawy rowerów jak do tej pory kończyły się na tanich częściach z makrokeszów. Nowością dla mnie są hydrauliczne tarczówki, chociaż klocki wymieniałem w skuterze, zasada podobna. Tak jak tarcze mocowane na centerlocku... Czarna Magia. Czyli generalnie nie powinienem odwracać roweru, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Nie no, bez przesady, nie odwracać? Ja odwracam rower często ( nie mam stojaka), potem trochę pompuję i jest OK. To nie jest tak że jak odwróci się rower to płyn wpada do zbiorniczka wyrównawczego a potem trzeba mu lekko "pomóc" żeby spłynął do całego układu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 To nie jest tak że jak odwróci się rower to płyn wpada do zbiorniczka wyrównawczego a potem trzeba mu lekko "pomóc" żeby spłynął do całego układu? Niezupełnie. Zbiorniczek "wyrównawczy" powinien być pełen i nie powinno mieć znaczenia czy rower stoi kołami w bok, w dół czy do góry. Jak w układzie nie ma powietrza wogóle to nic nie musi "spływać". A jak jest (tak jak pewnie w tym przypadku) to faktycznie trzeba za każdym razem "pomóc". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkprzemek Napisano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Czyli muszę dolać płynu i odpowietrzyć T.T chociaż gdyby tylko dolać to też byłoby chyba spoko. Ma ktoś sprawdzony płyn do shimano? Na pewno nie doty wszelkie, tylko mineralny jakiś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 (edytowane) sprawdzony olej mineralny do hamulców shimano produkuje o dziwo shimano http://allegro.pl/shimano-olej-mineralny-do-hamulcow-tarczowych-50ml-i5325172308.html oczywiście są również tańsze odpowiedniki innych firm możesz poszukać Edytowane 20 Września 2015 przez mmisiek9612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkprzemek Napisano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2015 A jak są aukcje 100ml za 15 zł? Też niby Shimano, tylko rozlewane do opakowań zastępczych. Warto ufać? czy lepiej dołożyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Ciężko powiedzieć na jakiego sprzedawcę trafisz. Poczytaj opinie, komentarze to będziesz wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 A jak są aukcje 100ml za 15 zł? Też niby Shimano, tylko rozlewane do opakowań zastępczych. Warto ufać? czy lepiej dołożyć? Można kupić litrowy pojemnik oleju "warsztatowy" jesli dobrze pamietam kosztuje 2 razy więcej niż 10 razy mniejsze opakowanie detaliczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 20 razy mniejsze trochę ich poniosło z tymi cenami 1 L kosztuje 80 zł a 50ml 35zł wolał bym chyba kupić litra, mieć spokój na wsze czasy i zmieniać olej co pół roku z nudów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi